Zupa gulaszowa z ziemniakami
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (120 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Por (100 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Passata pomidorowa (700 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na zupę gulaszową z ziemniakami krok po kroku
Mięso pokrój w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
Marchew obierz ze skórki i posiekaj w talarki.
Pora pokrój w mniejsze kawałki.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy.
Zeszklij cebulę i dodaj mięso.
Smaż przez 5-7 minut.
Wlej 2 łyżki sosu sojowego i duś przez 10 minut pod przykryciem.
Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut.
Wlej passatę pomidorową i wodę (około 4 szklanek).
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj zupę przez 15 minut.
Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli.
Dopraw zupę solą i pieprzem.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Dodaj ziemniaki do zupy i gotuj przez 15 minut.
Podawaj zupę w misce z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Więcej informacji na temat zupy gulaszowej z ziemniakami
Zupa gulaszowa z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa sprawdzi się w chłodne zimowe dni. Zupa z ziemniakami jest gęsta i bardzo aromatyczna. Smaczna zupa jest lekko pikantna i można ją podawać także podczas spotkań ze znajomymi. Przepis na zupę gulaszową z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, marchew, por, papryka czerwona, passata pomidorowa, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, papryczka chilli, ziemniaki, olej rzepakowy, sos sojowy.
Jak zrobić zupę gulaszową z ziemniakami? Mięso pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Marchew obierz ze skórki i posiekaj w talarki. Pora pokrój w mniejsze kawałki. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę i dodaj mięso. Smaż przez 5-7 minut. Wlej sos sojowy i duś przez 10 minut pod przykryciem. Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut. Wlej passatę pomidorową i wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę przez 15 minut. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli. Dopraw zupę solą i pieprzem. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj ziemniaki do zupy i gotuj przez 15 minut. Podawaj zupę w misce z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Łopatka wieprzowa jest mięsem o średniej kaloryczności. Zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów.
Podsumowując: pyszna zupa sprawdzi się podana na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa będzie idealnym daniem rozgrzewającym. Zupa może zostać przyprawiona także na sposób orientalny. Dobrym dodatkiem do zupy będą także pokrojone w kostkę bataty. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w zupie gulaszowej z ziemniakami
Lista alergenów dla zupy gulaszowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze zupy gulaszowej z ziemniakami
Zupa gulaszowa z ziemniakami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Rozgrzewająca zupa sprawdzi się w chłodne dni zimowe.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.