Zupa gulaszowa z wieprzowiny

Opublikowano: 03.02.2022 r., 19:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wieprzowa zupa gulaszowa w miseczce
Zupa gulaszowa z wieprzowiny
Zupa gulaszowa z wieprzowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w mięso i warzywa, a tym samym pyszna.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 240 min
291 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Karkówka wieprzowa (500 g)
  • Ziemniaki średnie (400 g)
  • Cebula (50 g)
  • Pietruszka (80 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Marchewka (250 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Koncentrat pomidorowy (30 g)
  • Bulion warzywny (1300 ml)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, tymianek, oregano, papryka ostra, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę gulaszową z wieprzowiny krok po kroku

Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w niedużą kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzej dwie łyżki oleju. Podsmaż na nim mięso przez około 5 minut na dużej mocy palnika. Następnie przełóż mięso do innego naczynia.

Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Czosnek pokrój w plasterki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w półplasterki. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę.

W tym samym garnku podgrzej pozostały olej. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Po kilku minutach dodaj marchewkę, pietruszkę i paprykę. Smaż razem około 6 minut.

Dodaj mięso i wlej bulion. Dopraw łyżką słodkiej papryki, łyżeczką soli, papryki ostrej, pieprzu ziołowego, oregano i tymianku i połową łyżeczki pieprzu.

Przykryj i gotuj tak przez około 90 minut.

W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.

Dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziemniaki.

Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 30 minut.

Jak oceniasz przepis na zupę gulaszową z wieprzowiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,0% osób

Więcej informacji na temat zupie gulaszowej z wieprzowiny

Zupa gulaszowa z wieprzowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w mięso i warzywa, a tym samym pyszna.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze, w rozrodzie to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Aby powstała zupa gulaszowa z wieprzowiny potrzebne będzie łopatka wieprzowa i karkówka. Te dwa elementy nadadzą zupie prawdziwie mięsnego smaku. Dodatkowo przepis na zupę gulaszową z mięsa wieprzowego z papryką wzbogaca marchewka, pietruszka, cebula, ziemniaki, pomidory z puszki i bulion warzywny.

Aby zupa była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić zupę gulaszową z wieprzowiny i ta dobra zupa zagości na Waszym stole na długo.

Alergeny w zupie gulaszowej z wieprzowiny

Lista alergenów dla zupie gulaszowej z wieprzowiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze zupie gulaszowej z wieprzowiny

na 100g gotowej potrawy

W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
83.17
291.08
Białko (g)
6.37
22.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
4.76
16.67
Węglowodany przyswajalne (g)
3.86
13.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
3.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.32
15.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.59
5.58
Tłuszcze nienasycone (g)
2.72
9.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.05
7.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.68
2.37
Cholesterol (mg)
8.95
31.32
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
71.11
248.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.52
43.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
1.24
Witamina E (mg)
0.37
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.39
1.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
5.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.06
35.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
706.44
2472.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
144.32
505.12
Potas (mg)
220.44
771.53
Wapń (mg)
14.59
51.08
Fosfor (mg)
74.26
259.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.62
44.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
2.13
Cynk (mg)
0.90
3.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie gulaszowej z wieprzowiny 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie gulaszowej z wieprzowiny

Koszt składników
86.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Karkówka wieprzowa
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Ziemniaki średnie
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Pietruszka
80 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Marchewka
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Bulion warzywny
1300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
27.86
Za 1300 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
86.30