Zupa gulaszowa z kluseczkami

Opublikowano: 25.06.2022 r., 8:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa gulaszowa z kluseczkami podana w miseczce.
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonała propozycja na smaczny obiad z dodatkiem mięsa dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na lekko pikantną zupę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
415 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Pomidory w puszce 1 puszka (400 g)
  • Bulion wołowy 4 szklanki (1000 ml)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (250 g)
  • Ziemniaki młode 5 średnich sztuk (500 g)
  • Czosnek 3 ząbki (15 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Przepis na zupę gulaszową z kluseczkami krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Mięso umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do garnka z cebulą i dodaj do niego pokrojone mięso.

Całość smaż przez chwilę.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Do garnka z mięsem dodaj pomidory z puszki, paprykę oraz bulion i zagotuj.

Zupę dopraw do smaku przyprawami, dokładnie wymieszaj, gotuj przez 30 minut.

Po tym czasie do garnka dodaj ziemniaki I gotuj do momentu, aż będą miękkie.

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej jajka, 4 łyżki wody szczyptę soli. Ze składników zagnieć ciasto.

Z ciasta odrywaj małe kluseczki i uformuj z nich małe wałeczki.

W garnku zagrzej wodę i wrzuć do niej wcześniej przygotowane kluski.

Kluski gotuj do momentu, aż będą miękkie.

Gotową zupę gulaszową podawaj z dodatkiem ugotowanych kluseczek na ciepło.

Jak oceniasz przepis na zupę gulaszową z kluseczkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat zupy gulaszowej z kluseczkami

Zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonały pomysł na pożywny obiad mięsny dla całej rodziny. Zupa doskonale smakuje z dodatkiem mięsa wieprzowego lub wołowego. Jako dodatek do zupy gulaszowej z papryką możemy podać pieczywo. Przepis na zupę gulaszową z kluseczkami jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące składniki: cebula, polędwica wołowa, olej rzepakowy, pomidory w puszce, bulion wołowy, papryka czerwona, ziemniaki, czosnek, mąka pszenna, jajka oraz przyprawy (sól, pieprz papryka słodka i papryka ostra).

Jak zrobić zupę gulaszową z kluseczkami? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do garnka z cebulą i dodaj do niego pokrojone mięso. Całość smaż przez chwilę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do garnka z mięsem dodaj pomidory z puszki, paprykę oraz bulion i zagotuj. Zupę dopraw do smaku przyprawami, dokładnie wymieszaj, gotuj przez 30 minut. Po tym czasie do garnka dodaj ziemniaki I gotuj do momentu, aż będą miękkie. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej jajka, 4 łyżki wody szczyptę soli. Ze składników zagnieć ciasto. Z ciasta odrywaj małe kluseczki i uformuj z nich małe wałeczki. W garnku zagrzej wodę i wrzuć do niej wcześniej przygotowane kluski. Kluski gotuj do momentu, aż będą miękkie. Gotową zupę gulaszową podawaj z dodatkiem ugotowanych kluseczek na ciepło.

Papryka, jako jeden z głównych składników dania, jest bogatym źródłem witaminy C, której podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na układ odpornościowy naszego organizmu. Jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując pikantna zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonała propozycja na pożywną zupę dla całej rodziny, którą można podać jako obiad. Zupa gulaszowa stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Alergeny w zupie gulaszowej z kluseczkami

Lista alergenów dla zupy gulaszowej z kluseczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy gulaszowej z kluseczkami

na 100g gotowej potrawy

Zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonały pomysł na obiad. Stanowi ona doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
83.11
415.55
Białko (g)
5.36
26.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
9.43
47.14
Węglowodany przyswajalne (g)
8.58
42.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
4.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
2.73
13.67
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
5.23
Tłuszcze nienasycone (g)
1.69
8.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.25
6.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.44
2.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
24.94
124.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
19.11
95.55
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.79
73.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
1.79
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.49
27.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.38
11.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.06
110.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
143.02
715.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
157.78
788.88
Potas (mg)
211.15
1055.76
Wapń (mg)
15.64
78.20
Fosfor (mg)
68.63
343.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.78
73.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
4.62
Cynk (mg)
0.62
3.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy gulaszowej z kluseczkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy gulaszowej z kluseczkami

Koszt składników
120.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion wołowy
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Ziemniaki młode
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
120.80