Przepis na zupę gulaszową z kluseczkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, praska do czosnku

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Mięso umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do garnka z cebulą i dodaj do niego pokrojone mięso.

Całość smaż przez chwilę.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Do garnka z mięsem dodaj pomidory z puszki, paprykę oraz bulion i zagotuj.

Zupę dopraw do smaku przyprawami, dokładnie wymieszaj, gotuj przez 30 minut.

Po tym czasie do garnka dodaj ziemniaki I gotuj do momentu, aż będą miękkie.

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej jajka, 4 łyżki wody szczyptę soli. Ze składników zagnieć ciasto.

Z ciasta odrywaj małe kluseczki i uformuj z nich małe wałeczki.

W garnku zagrzej wodę i wrzuć do niej wcześniej przygotowane kluski.

Kluski gotuj do momentu, aż będą miękkie.

Gotową zupę gulaszową podawaj z dodatkiem ugotowanych kluseczek na ciepło.

Zupa gulaszowa z kluseczkami podana w miseczce.
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Koszt przygotowania dania
94.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
415 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Zupa gulaszowa z kluseczkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie gulaszowej z kluseczkami

Zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonały pomysł na pożywny obiad mięsny dla całej rodziny. Zupa doskonale smakuje z dodatkiem mięsa wieprzowego lub wołowego. Jako dodatek do zupy gulaszowej z papryką możemy podać pieczywo. Przepis na zupę gulaszową z kluseczkami jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące składniki: cebula, polędwica wołowa, olej rzepakowy, pomidory w puszce, bulion wołowy, papryka czerwona, ziemniaki, czosnek, mąka pszenna, jajka oraz przyprawy (sól, pieprz papryka słodka i papryka ostra).

Jak zrobić zupę gulaszową z kluseczkami? Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Mięso umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do garnka z cebulą i dodaj do niego pokrojone mięso. Całość smaż przez chwilę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Do garnka z mięsem dodaj pomidory z puszki, paprykę oraz bulion i zagotuj. Zupę dopraw do smaku przyprawami, dokładnie wymieszaj, gotuj przez 30 minut. Po tym czasie do garnka dodaj ziemniaki I gotuj do momentu, aż będą miękkie. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj do niej jajka, 4 łyżki wody szczyptę soli. Ze składników zagnieć ciasto. Z ciasta odrywaj małe kluseczki i uformuj z nich małe wałeczki. W garnku zagrzej wodę i wrzuć do niej wcześniej przygotowane kluski. Kluski gotuj do momentu, aż będą miękkie. Gotową zupę gulaszową podawaj z dodatkiem ugotowanych kluseczek na ciepło.

Papryka, jako jeden z głównych składników dania, jest bogatym źródłem witaminy C, której podaż w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na układ odpornościowy naszego organizmu. Jej podaż jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując pikantna zupa gulaszowa z kluseczkami to doskonała propozycja na pożywną zupę dla całej rodziny, którą można podać jako obiad. Zupa gulaszowa stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Wartości odżywcze zupy gulaszowej z kluseczkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
83.11 kcal
415.55 kcal
Białko
5.36 g
26.79 g

Węglowodany w zupie gulaszowej z kluseczkami

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
9.43 g
47.14 g
Węglowodany przyswajalne
8.58 g
42.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
4.22 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
2.73 g
13.67 g
Tłuszcze nasycone
1.05 g
5.23 g
Tłuszcze nienasycone
1.69 g
8.43 g
Tłuszcze jednonasycone
1.25 g
6.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.44 g
2.18 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
24.94 mg
124.68 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę gulaszową z kluseczkami

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
19.11 µg (mcg)
95.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
1.14 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
14.79 mg
73.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.36 mg
1.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
5.49 µg (mcg)
27.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.38 mg
11.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
22.06 µg (mcg)
110.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
143.02 µg (mcg)
715.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę gulaszową z kluseczkami

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
157.78 mg
788.88 mg
Potas
211.15 mg
1055.76 mg
Wapń
15.64 mg
78.20 mg
Fosfor
68.63 mg
343.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.78 mg
73.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.92 mg
4.62 mg
Cynk
0.62 mg
3.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy gulaszowej z kluseczkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie gulaszowej z kluseczkami

Lista alergenów dla zupy gulaszowej z kluseczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zupy gulaszowej z kluseczkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion wołowy
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Ziemniaki młode
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
120.80
Jak oceniasz przepis na zupę gulaszową z kluseczkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób