Przepis na zupę gulaszową z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
thermomix, kopystka (thermomix)

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Umieść w misce z wodą.

Cebulę obierz i pokrój w kawałki. Razem z czosnkiem umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.

Dodaj przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1,5 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczkę majeranku. Wlej olej i duś całość przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Mięso pokrój w kostkę i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś 10 minut / 120 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".

Wlej pomidory z puszki, bulion wołowy, 1,5 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczkę pieprzu. Dodaj 3 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Dodaj ziemniaki. Gotuj przez 35 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".

W tym czasie papryki pokrój w kostkę. Dodaj i gotuj jeszcze 8 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.

Zupa gulaszowa Thermomix na białym talerzu
Zupa gulaszowa Thermomix
Koszt przygotowania dania
86.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
272 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
75

Zupa gulaszowa Thermomix - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie gulaszowej z Thermomixa

Zupa gulaszowa Thermomix to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w mięso i warzywa, a tym samym pyszna.

Do wykonania zupy potrzebna będzie polędwica wołowa. Na początku obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek rozdrobnij, dodaj przyprawy i duś przez kilka minut z olejem. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dodaj do naczynia Thermomixa wraz z koncentratem pomidorowym i ponownie razem duś. Wlej pomidory z puszki lub dodaj świeże pomidory pokrojone w kostkę. Wlej również bulion i dodaj przyprawy oraz ziemniaki. Gotuj całość przez 35 minut. Papryki pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 10 minut.

Ta tradycyjna zupa jest lekko pikantna. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej ostrej papryki. Ten prosty przepis na zupę gulaszową z Thermomixa na pewno Wam zasmakuje.

Tak przygotowana smaczna zupa będzie świetna na obiad z rodziną lub na imprezę ze znajomymi.

Aby zupa była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.

Mam nadzieję, ze wiecie już jak zrobić zupę gulaszową w Thermomixie i ta dobra zupa zagości na Waszym stole na długo. Jest dość szybka w przygotowaniu, dlatego możesz wykonać ją w każdej chwili.

Wołowina zaliczana jest do szlachetnego gatunku mięs. Rozpoznawalna jest głównie przez swój czerwony kolor, a także smak. Zaliczana jest do jednych z głównych źródeł witaminy B12, B1 oraz B6. Zawiera również dużo żelaza i cynku.

Wartości odżywcze zupie gulaszowej z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
68.05 kcal
272.21 kcal
Białko
5.02 g
20.09 g

Węglowodany w zupie gulaszowej z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
4.54 g
18.16 g
Węglowodany przyswajalne
3.64 g
14.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.90 g
3.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
3.44 g
13.77 g
Tłuszcze nasycone
1.08 g
4.32 g
Tłuszcze nienasycone
2.35 g
9.39 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.75 g
7.01 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
2.38 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol
16.12 mg
64.46 mg

Witaminy w przepisie na zupę gulaszową z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
19.16 µg (mcg)
76.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
1.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
31.68 mg
126.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
1.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.48 mg
9.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.31 µg (mcg)
57.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
203.61 µg (mcg)
814.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę gulaszową z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
156.07 mg
624.30 mg
Potas
225.81 mg
903.22 mg
Wapń
14.37 mg
57.47 mg
Fosfor
64.36 mg
257.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.96 mg
55.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
2.50 mg
Cynk
0.65 mg
2.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie gulaszowej z Thermomixa 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie gulaszowej z Thermomixa

Lista alergenów dla zupie gulaszowej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Cena przygotowania zupie gulaszowej z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ziemniaki średnie
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion wołowy
700 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
15.00
Za 700 ml
Koszt składników
100.30
Jak oceniasz przepis na zupę gulaszową z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób