Zupa gulaszowa Thermomix
- Polędwica wołowa (500 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Koncentrat pomidorowy (30 g)
- Pomidory w puszce (400 g)
- Ziemniaki średnie (200 g)
- Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
- Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bulion wołowy (700 ml)
Przepis na zupę gulaszową z thermomixa krok po kroku
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Umieść w misce z wodą.
Cebulę obierz i pokrój w kawałki. Razem z czosnkiem umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.
Dodaj przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1,5 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczkę majeranku. Wlej olej i duś całość przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.
Mięso pokrój w kostkę i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś 10 minut / 120 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".
Wlej pomidory z puszki, bulion wołowy, 1,5 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczkę pieprzu. Dodaj 3 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Dodaj ziemniaki. Gotuj przez 35 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".
W tym czasie papryki pokrój w kostkę. Dodaj i gotuj jeszcze 8 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
-
Gulasz wołowy
-
Gulasz
-
Gulasz węgierski
-
Boeuf strogonow
-
Zupa strogonow
-
Carbonada
-
Strogonow wołowy
-
Eintopf
-
Gulasz z wołowiny
-
Gulasz z cielęciny
-
Tradycyjny gulasz wołowy
-
Gulasz wołowy z warzywami
-
Gulasz wołowy z papryką
-
Gulasz wołowy z pieczarkami
-
Gulasz wołowy węgierski
-
Gulasz z kaszą gryczaną
-
Wołowina z warzywami
-
Ragout wołowe
-
Gulasz wołowy
Więcej informacji na temat zupie gulaszowej z thermomixa
Zupa gulaszowa Thermomix to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w mięso i warzywa, a tym samym pyszna.
Do wykonania zupy potrzebna będzie polędwica wołowa. Na początku obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek rozdrobnij, dodaj przyprawy i duś przez kilka minut z olejem. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dodaj do naczynia Thermomixa wraz z koncentratem pomidorowym i ponownie razem duś. Wlej pomidory z puszki lub dodaj świeże pomidory pokrojone w kostkę. Wlej również bulion i dodaj przyprawy oraz ziemniaki. Gotuj całość przez 35 minut. Papryki pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 10 minut.
Ta tradycyjna zupa jest lekko pikantna. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej ostrej papryki. Ten prosty przepis na zupę gulaszową z Thermomixa na pewno Wam zasmakuje.
Tak przygotowana smaczna zupa będzie świetna na obiad z rodziną lub na imprezę ze znajomymi.
Aby zupa była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.
Mam nadzieję, ze wiecie już jak zrobić zupę gulaszową w Thermomixie i ta dobra zupa zagości na Waszym stole na długo. Jest dość szybka w przygotowaniu, dlatego możesz wykonać ją w każdej chwili.
Wołowina zaliczana jest do szlachetnego gatunku mięs. Rozpoznawalna jest głównie przez swój czerwony kolor, a także smak. Zaliczana jest do jednych z głównych źródeł witaminy B12, B1 oraz B6. Zawiera również dużo żelaza i cynku.
Alergeny w zupie gulaszowej z thermomixa
Lista alergenów dla zupie gulaszowej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
Wartości odżywcze zupie gulaszowej z thermomixa
Wołowina zaliczana jest do szlachetnego gatunku mięs. Rozpoznawalna jest głównie przez swój czerwony kolor, a także smak. Zaliczana jest do jednych z głównych źródeł witaminy B12, B1 oraz B6. Zawiera również dużo żelaza i cynku.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.