Zupa gulaszowa Thermomix

Opublikowano: 21.03.2022 r., 23:07 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa gulaszowa Thermomix
Zupa gulaszowa Thermomix
Zupa gulaszowa Thermomix to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w mięso i warzywa, a tym samym pyszna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 70 min
272 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (30 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Ziemniaki średnie (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion wołowy (700 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na zupę gulaszową z thermomixa krok po kroku

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Umieść w misce z wodą.

Cebulę obierz i pokrój w kawałki. Razem z czosnkiem umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5. Zgarnij kopystką na dno naczynia.

Dodaj przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczkę papryki ostrej, 1,5 łyżeczki kminku mielonego, 1 łyżeczkę majeranku. Wlej olej i duś całość przez 4 minuty / 120 stopni / obroty 1.

Mięso pokrój w kostkę i umieść w naczyniu Thermomixa. Dodaj koncentrat pomidorowy i duś 10 minut / 120 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".

Wlej pomidory z puszki, bulion wołowy, 1,5 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczkę pieprzu. Dodaj 3 liście laurowe i 3 kulki ziela angielskiego. Dodaj ziemniaki. Gotuj przez 35 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".

W tym czasie papryki pokrój w kostkę. Dodaj i gotuj jeszcze 8 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.

Jak oceniasz przepis na zupę gulaszową z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat zupie gulaszowej z thermomixa

Zupa gulaszowa Thermomix to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w mięso i warzywa, a tym samym pyszna.

Do wykonania zupy potrzebna będzie polędwica wołowa. Na początku obierz ziemniaki i pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek rozdrobnij, dodaj przyprawy i duś przez kilka minut z olejem. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dodaj do naczynia Thermomixa wraz z koncentratem pomidorowym i ponownie razem duś. Wlej pomidory z puszki lub dodaj świeże pomidory pokrojone w kostkę. Wlej również bulion i dodaj przyprawy oraz ziemniaki. Gotuj całość przez 35 minut. Papryki pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 10 minut.

Ta tradycyjna zupa jest lekko pikantna. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej ostrej papryki. Ten prosty przepis na zupę gulaszową z Thermomixa na pewno Wam zasmakuje.

Tak przygotowana smaczna zupa będzie świetna na obiad z rodziną lub na imprezę ze znajomymi.

Aby zupa była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.

Mam nadzieję, ze wiecie już jak zrobić zupę gulaszową w Thermomixie i ta dobra zupa zagości na Waszym stole na długo. Jest dość szybka w przygotowaniu, dlatego możesz wykonać ją w każdej chwili.

Wołowina zaliczana jest do szlachetnego gatunku mięs. Rozpoznawalna jest głównie przez swój czerwony kolor, a także smak. Zaliczana jest do jednych z głównych źródeł witaminy B12, B1 oraz B6. Zawiera również dużo żelaza i cynku.

Alergeny w zupie gulaszowej z thermomixa

Lista alergenów dla zupie gulaszowej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy

Wartości odżywcze zupie gulaszowej z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Wołowina zaliczana jest do szlachetnego gatunku mięs. Rozpoznawalna jest głównie przez swój czerwony kolor, a także smak. Zaliczana jest do jednych z głównych źródeł witaminy B12, B1 oraz B6. Zawiera również dużo żelaza i cynku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
68.05
272.21
Białko (g)
5.02
20.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.54
18.16
Węglowodany przyswajalne (g)
3.64
14.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
3.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.44
13.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.09
4.38
Tłuszcze nienasycone (g)
2.35
9.39
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.75
7.01
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
2.38
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.12
64.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
19.16
76.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
31.68
126.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.42
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.48
9.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.31
57.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
203.61
814.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
156.07
624.30
Potas (mg)
225.81
903.22
Wapń (mg)
14.37
57.47
Fosfor (mg)
64.36
257.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.96
55.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
2.50
Cynk (mg)
0.65
2.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie gulaszowej z thermomixa 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupie gulaszowej z thermomixa

Koszt składników
100.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ziemniaki średnie
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion wołowy
700 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
15.00
Za 700 ml
Koszt składników
100.30