Zupa gulaszowa
Opublikowano: 12.04.2021 r.
Łopatka wieprzowa, czerwona i żółta papryka, cebula, czosnek oraz ziemniaki to tylko kilka kluczowych składników tej pysznej zupy gulaszowej. Pomidory w puszce dodają jej wyrazistości, a oliwa z oliwek podkreśla smak i aromat całej potrawy. Klassik w kuchni, który idealnie sprawdzi się na chłodniejsze dni.
Składniki dla 8 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 500 g
- Papryka żółta - 240 g (1 szt)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Marchewka - 90 g (2 szt)
- Papryka czerwona - 360 g (1,5 szt)
- Pomidory w puszce - 200 g (0,5 puszki)
- Koncentrat pomidorowy - 30 g (2 łyżeczki)
- Pietruszka - 60 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 duży plaster)
- Kukurydza konserwowa - 170 g (1 mała puszka)
- Ziemniaki późne - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone w dużą kostkę mięso. Podsmaż z każdej strony. Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie czosnek. Kiedy lekko się zrumienią zdejmij z patelni.
- W dużym garnku przygotuj 3 litry wody, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze części: marchewki, pietruszkę i seler. Włóż również podsmażone mięso. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj wszystko przez 50 minut.
- Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i również pokrój. Dodaj warzywa do zupy. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 20 minut.
- Dodaj do zupy pomidory z puszki, koncentrat pomidory, kukurydzę i dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką. Dobrze wymieszaj. Gotuj przez 7 minut. Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.