Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami

Opublikowano: 23.03.2022 r., 8:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami podana w miseczce.
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupę można przygotować z różnego rodzaju akurat dostępnych grzybów.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
182 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion drobiowy 8 szklanek (2000 g)
  • Podgrzybki (300 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Śmietana 12% (250 g)
  • Ziemniaki późne 6 średnich sztuk (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.

Wlej bulion i zagotuj.

Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.

Posiekaj drobniej grzyby i dodaj razem z ziemniakami do garnka.

Gotuj przez 20 minut.

Dopraw zupę solą i pieprzem.

Posiekaj koper i dodaj do zupy.

Wlej zupę do talerzy i dodaj posiekany koper.

Jak oceniasz przepis na zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Do przygotowania zupy użyć można różnych grzybów, lecz najlepiej sprawdzą się leśne podgrzybki. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować najlepszą zupę grzybową, koniecznie przeczytaj naszą recepturę do końca. Przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, ziemniaki, podgrzybki, cebula, śmietana kwaśna 12%, koper, sól, pieprz, masło.

Jak ugotować zupę grzybową ze świeżych grzybów z ziemniakami? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Wlej bulion i zagotuj. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Posiekaj drobniej grzyby i dodaj razem z ziemniakami do garnka. Gotuj przez 20 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Posiekaj koper i dodaj do zupy. Wlej zupę do talerzy i dodaj posiekany koper.

Podgrzybki są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby leśne są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Podgrzybki nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Ziemniaki są warzywem korzeniowym zawierającym duża ilość skrobi. Z ziemniaków produkuje się mąkę ziemniaczaną, która służy jako zagęstnik przy produkcji potraw. Ziemniaki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który pozwala zachować nam sytość na dłużej. Ziemniaki zawierają składniki mineralne takie jak potas i witamina C.

Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad. Grzyby leśne kupuj tylko ze znanego źródła, aby mieć pewność co do ich przydatności do spożycia. Grzyby nadają potrawom cudownego aromatu lasu. Zupę możesz przygotować także z innego rodzaju grzybów.

Alergeny w zupie grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze zupy grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Zupa jest syta i zawiera niedużą ilość kalorii. Zupa świetnie sprawdza się także w dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
51.34
182.25
Białko (g)
1.35
4.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
4.79
17.01
Węglowodany przyswajalne (g)
4.20
14.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
3.18
11.30
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
7.65
Tłuszcze nienasycone (g)
1.03
3.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.89
3.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.50
Cholesterol (mg)
9.57
33.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A (µg (mcg))
28.63
101.62
Witamina B6 (mg)
0.07
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.17
Witamina C (mg)
4.87
17.30
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.11
Witamina E (mg)
0.11
0.40
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.89
88.35
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Ryboflawina (mg)
0.09
0.31
Niacyna (mg)
0.63
2.24
Foliany (µg (mcg))
7.64
27.12
Beta karoten (µg (mcg))
6.69
23.75
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
215.64
765.51
Potas (mg)
141.83
503.49
Wapń (mg)
18.68
66.33
Fosfor (mg)
27.61
98.00
Magnez (mg)
7.85
27.86
Żelazo (mg)
0.30
1.05
Cynk (mg)
0.19
0.68
Miedź (mg)
0.06
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami

Koszt składników
90.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Podgrzybki
300 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Śmietana 12%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Ziemniaki późne
600 g
6 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Koszt składników
90.40