Przepis na zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami krok po kroku
- Bulion drobiowy 2000 g 8 szklanek
- Podgrzybki 300 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Masło 100 g pół kostki
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Śmietana 12% 250 g
- Ziemniaki późne 600 g 6 średnich sztuk
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.
Wlej bulion i zagotuj.
Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę.
Posiekaj drobniej grzyby i dodaj razem z ziemniakami do garnka.
Gotuj przez 20 minut.
Dopraw zupę solą i pieprzem.
Posiekaj koper i dodaj do zupy.
Wlej zupę do talerzy i dodaj posiekany koper.
Często zadawane pytania
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa gołąbkowa
-
Zupa kurkowa
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Krem z kurek
-
Zupa grzybowa

(liczba kalorii)
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami - cechy przepisu
Więcej o zupie grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Do przygotowania zupy użyć można różnych grzybów, lecz najlepiej sprawdzą się leśne podgrzybki. Jeśli zastanawiasz się jak ugotować najlepszą zupę grzybową, koniecznie przeczytaj naszą recepturę do końca. Przepis na zupę grzybową ze świeżych grzybów z ziemniakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, ziemniaki, podgrzybki, cebula, śmietana kwaśna 12%, koper, sól, pieprz, masło.
Jak ugotować zupę grzybową ze świeżych grzybów z ziemniakami? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę. Wlej bulion i zagotuj. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Posiekaj drobniej grzyby i dodaj razem z ziemniakami do garnka. Gotuj przez 20 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Posiekaj koper i dodaj do zupy. Wlej zupę do talerzy i dodaj posiekany koper.
Podgrzybki są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby leśne są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne, dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Podgrzybki nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Ziemniaki są warzywem korzeniowym zawierającym duża ilość skrobi. Z ziemniaków produkuje się mąkę ziemniaczaną, która służy jako zagęstnik przy produkcji potraw. Ziemniaki zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który pozwala zachować nam sytość na dłużej. Ziemniaki zawierają składniki mineralne takie jak potas i witamina C.
Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad. Grzyby leśne kupuj tylko ze znanego źródła, aby mieć pewność co do ich przydatności do spożycia. Grzyby nadają potrawom cudownego aromatu lasu. Zupę możesz przygotować także z innego rodzaju grzybów.
Wartości odżywcze zupy grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami
Energia i białka
(355g)
Węglowodany w zupie grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami
(355g)
Tłuszcze
(355g)
Witaminy w przepisie na zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami
(355g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami
(355g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami
Lista alergenów dla zupy grzybowej ze świeżych grzybów z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%