Zupa grzybowa z ziemniakami

Opublikowano: 27.10.2021 r., 10:56 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grzybowa z kartoflami
Zupa grzybowa z ziemniakami
Zupa grzybowa z ziemniakami jest niezwykle aromatyczna i prosta w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na obiad lub wigilijny stół, za zachwyt domowników będzie gwarantowany.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
170 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Suszone grzyby (30 g)
  • Masło (80 g)
  • Cebula - 1 sztula (100 g)
  • Bulion warzywny (2500 ml)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
  • Ziemniaki średnie - 5 ziemniaki (375 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na zupę grzybową z ziemniakami krok po kroku

Suszone grzyby namocz przed gotowaniem, najlepiej włóż je do garnka z wodą wieczorem przed gotowaniem zupy.

Wyjmij grzyby z wody i osusz oraz podsmaż na 1/2 masła. Wodę po grzybach zostaw.

Cebule, marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrój w kostkę.

Do garnka włóż pozostałe masło i podsmaż na nim cebule na złoty kolor.

Gotową cebulę zalej bulionem.

Poczekaj, aż się zagotuje i dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i przyprawy.

Do gotującej się zupy dodaj usmażone grzyby oraz wodę po nich i całość gotuj jeszcze około 20 minut.

Jak oceniasz przepis na zupę grzybową z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej z ziemniakami

Pyszna zupa grzybowa z ziemniakami to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu obiad lub potrawa na święta. Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, a tym bardziej z suszonych grzybów. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Grzyby w połączeniu z warzywami i bulionem zachwyci każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Możesz ją doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Zupa jest bardzo dobra w połączeniu z pieczywem.

Jak zrobić zupę grzybową z ziemniakami? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku suszone grzyby wsypujemy do garnka i zalewamy je wodą. Moczymy je całą noc, a następnie je dokładnie osuszamy. Wodę po ugotowanych grzybach należy zostawić. Następnie osuszone grzyby podsmażamy na ½ masła i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę, pietruszkę, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy w garnku na pozostałym maśle na złoty kolor. Następnie wlej bulion. Jak zacznie się gotować to wsyp pozostałe warzywa oraz przyprawy i gotuj. Na koniec dodaj podsmażone grzyby oraz wodę po nich. Całość gotuj jeszcze około 20 minut.

Przepis na zupę grzybową z ziemniakami jest bardzo prosty. Głównie to grzyby, które przede wszystkim są cenne w błonnik, który wpływa na prawidłową prace naszego układu pokarmowego, a także chroni nas przed nadmierną ilością poziomu cholesterolu we krwi. Grzyby to w większości biało, dlatego nazywane są „leśnym mięsem”. Grzyby są również bogate w potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi, a ponadto możemy w nich znaleźć żelazo, wapń czy magnez. Są również doskonałym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy. Grzyby leśne to również witamina D, która w żywności jest rzadko spotykana. Dodatkowo są doskonałym zamiennikiem przypraw, a nawet soli. Są naturalnym wzmacniaczem smaku, dzięki swojej intensywności. Do sosu idealnie nadają się grzyby leśne, ale podczas grzybobrania upewnij się, że zbierasz tylko grzyby jadalne, a jeśli nie jesteś pewien to kup je u sprawdzonego źródła.

Zupa grzybowa z ziemniakami idealnie sprawdzi się na obiad oraz jako potrawa wigilijna którą każdy będzie zachwycony. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.

Alergeny w zupie grzybowej z ziemniakami

Lista alergenów dla zupy grzybowej z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy grzybowej z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna i doskonała w smaku. Idealnie nadaje się na stół wigilijny, a połączenie składników to bomba witaminowa dla naszego organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
37.83
170.23
Białko (g)
0.79
3.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
4.25
19.14
Węglowodany przyswajalne (g)
3.50
15.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.76
3.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.07
9.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.41
6.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.67
3.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.59
2.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.37
Cholesterol (mg)
5.28
23.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
49.12
221.02
Witamina B6 (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.39
15.23
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.51
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.49
74.21
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.26
1.15
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.56
20.51
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
318.36
1432.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
230.58
1037.61
Potas (mg)
86.70
390.13
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.78
30.51
Fosfor (mg)
13.06
58.79
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.82
21.68
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.26
1.19
Cynk (mg)
0.09
0.39
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej z ziemniakami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej z ziemniakami

Koszt składników
88.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone grzyby
30 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 30 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Cebula
100 g
1 sztula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
2500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 ml
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ziemniaki średnie
375 g
5 ziemniaki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Koszt składników
88.00