Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Masło klarowane (30 g)
- Mrożone grzyby leśne (500 g)
- Ziemniaki późne (350 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (50 g)
- Śmietana 12% - do zup (75 g)
Przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów krok po kroku
Grzyby należy rozmrozić.
Zagotuj bulion.
Na patelni rozgrzej masło.
Obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz czosnek. Umyj warzywa.
Pokrój ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w pół plastry, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Ziemniaki i marchewkę dodaj na patelnię i zacznij smażyć z odrobiną soli.
Pokrój rozmrożone grzyby w nie za duże kawałki.
Dodaj grzyby, cebulę i czosnek na patelnię i smaż wszystko do zarumienienia.
Dodaj podsmażone (rumiane) warzywa i grzyby do gorącego wywaru wraz z solą i pieprzem.
Gotuj do miękkości warzyw i grzybów (około 25 minut).
Śmietanę zahartuj: odlej do szklanki trochę gorącej zupy i dodaj śmietanę. Wymieszaj i dodaj zawartość szklanki do zupy.
Zupę dopraw do smaku.
Posyp zupę natką pietruszki.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa krem
-
Klasyczna zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy grzybowej z mrożonych grzybów
Ta zupa grzybowa z mrożonych grzybów ze śmietaną oraz z ziemniakami jest fantastyczna na święta. To potrawa wegetariańska z grzybów leśnych o pysznym smaku. Przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów jest bardzo prosty. Szybko się go przygotowuje. Można zrobić ją, kiedy tylko chcesz, zwłaszcza w okresie, gdy nie ma świeżych grzybów. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową z mrożonych grzybów i podaj ją nie tylko na święta. Ze względu na to, że zupa zawiera grzyby leśne, nie jest wskazana do jedzenia dla dzieci.
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów to pyszna potrawa wegetariańska. Zrobiona jest na bazie bulionu warzywnego. Koniecznie dodaj do zupy grzyby mrożone. Może to być mieszanka grzybów. Bardzo dobre grzyby leśne mrożone do zupy grzybowej to borowiki lub podgrzybki. Poza grzybami warto dodać ziemniaki oraz marchewkę. Dla lepszego aromatu podsmaż te warzywa, wraz z cebulą, czosnkiem oraz grzybami na maśle. Zupa zabielona jest śmietaną i posypana natką pietruszki.
Pyszna zupa grzybowa z mrożonych grzybów może być podana na świętach. Pasuje zarówno na Wigilię, jak i na Wielkanoc. Jak zrobić zupę grzybową z mrożonych grzybów? By zupa była odpowiednia do podania w okresie świątecznym, ważne jest przygotowanie bulionu warzywnego. Do zupy należy także rozmrozić grzyby. Przepis na zupę grzybową z mrożonych grzybów będzie miał znakomity aromat, gdy podsmażysz warzywa oraz grzyby mrożone na maśle. Danie będzie wtedy o wiele lepsze. Bulion zagotuj i w tym czasie przygotuj warzywa. Obierz je i umyj, a następnie pokrój. Grzyby także należy pokroić na mniejsze kawałki. Dodaj je na rozgrzane masło – najpierw dodaj ziemniaki i marchewkę, następnie resztę. Posól i smaż kilka minut, by nabrały złotego koloru. Do gorącego bulionu dodaj zawartość patelni razem z solą oraz pieprzem i gotuj do miękkości składników. Wyłącz już gotowanie, ponieważ zupa ze śmietaną wymaga zahartowania śmietany. W tym celu odlej pół szklanki zupy, dodaj do niej śmietanę, wymieszaj i wlej mieszankę ze śmietany i wywaru do zupy. Jak zrobisz zupę grzybową z mrożonych grzybów, dopraw ją do smaku, by był dobra w smaku. Posyp całość natką pietruszki.
*Jeżeli nie potrzebujesz wegetariańskiej wersji, do przepisu na zupę grzybową z mrożonych grzybów, zamiast bulionu warzywnego można użyć wywaru mięsnego.
*Zupę grzybową można zrobić także przez pominięcie kroku podsmażania warzyw.
*Do zupy — zamiast śmietany gęstej — będzie dobra także śmietanka 12%, 30% lub 36% tłuszczu (rzadka) lub jogurt naturalny (jego także należy zahartować).
Alergeny w zupie grzybowej z mrożonych grzybów
Lista alergenów dla zupy grzybowej z mrożonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze zupy grzybowej z mrożonych grzybów
Zupa grzybowa nie jest przeznaczona dla małych dzieci. Nie powinny jej jeść dzieci poniżej 12 roku życia. Grzyby leśne są ciężkostrawne i mogą być toksyczne, zwłaszcza dla niemowląt. Jest to przepis postny, czyli nie zawiera mięsa. Może być jedzony przez wegetarian.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.