Przepis na zupę grzybową z maślaków krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej opłukane i podzielone na mniejsze kawałki maślaki. Następnie wrzuć na patelnię obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Całość zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Gotuj zupę przez 30 minut do pełnej miękkości ziemniaków.

Odrobinę zupy przelej do miseczki i dodaj do niej jogurt.

Całość wymieszaj i wlej do garnka z zupą. Poczekaj aż zupa zagotuje się.

Gotową zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Zupa grzybowa z maślaków podana w eleganckiej miseczce z grzankami.
zupa grzybowa z maślaków
Koszt przygotowania dania
64.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
78 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Zupa grzybowa z maślaków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie grzybowej z maślaków

Zupa grzybowa z maślaków jest wspaniałą opcją na obiad dla całej rodziny. Ma wspaniały smak i idealną konsystencję. Świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Sprawdzi się zarówno na obiad jak i na kolację. Zachwyca wspaniałym smakiem i aromatem, ze względu na spory dodatek grzybów. Można ją podawać z grzankami czosnkowymi, dzięki czemu jest bardziej pożywna.

Przepis na zupę grzybową z maślaków jest niezwykle prosty, a przy tym bardzo szybki. Dlatego będzie idealnym wyborem zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jej przygotowanie zajmuje tylko kilkanaście minut, a wszystkie składniki potrzebne do jej zrobienia są łatwo dostępne w każdym sklepie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę grzybową z maślaków, by była bardzo aromatyczna, a przy tym naprawdę łatwa, ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej zrobienia przyda się tylko duży garnek i kilka składników. Całość robi się na bazie bulionu, dlatego jej przygotowanie jest znacznie łatwiejsze. Można użyć wywaru warzywnego, dzięki czemu zupa będzie w pełni wegetariańska. Sprawdzi się także bulion mięsny, który wzmocni aromatyczność zupy i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych dań.

Niewątpliwe najważniejszym składnikiem tego dania są świeże maślaki. To grzyby bardzo aromatyczne, dlatego tworzą przepyszne połączenie z cebulką i śmietanką. Najlepszym czasem na przygotowanie tego dania jest jesienią, kiedy to można bez żadnej trudności dostać wszystkie grzyby w każdym większym sklepie i na targu. Można również użyć do niego własnoręcznie zebranych grzybów. To dobra opcja na wykorzystanie nadmiarowych ilości maślaków zebranych w sezonie. Poza nim dobrą opcją będą mrożone grzyby leśne, które tworzą podobną kompozycję smakową. To pyszna opcja na zdrowy posiłek dla całej rodziny.

Zupa ta jest niezwykle smaczna, to ze względu na świeże maślaki, a także użycie bulionu. Zupa dostarcza również sporo witamin i składników prozdrowotnych, dlatego może być włączona do menu nawet na diecie.

Wartości odżywcze zupy grzybowej z maślaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(411g)
Energia (kalorie)
19.13 kcal
78.62 kcal
Białko
1.31 g
5.39 g

Węglowodany w zupie grzybowej z maślaków

Na 100g
Na porcję
(411g)
Węglowodany
3.30 g
13.56 g
Węglowodany przyswajalne
2.80 g
11.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(411g)
Tłuszcz
0.31 g
1.26 g
Tłuszcze nasycone
0.20 g
0.83 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.43 g

Witaminy w przepisie na zupę grzybową z maślaków

Na 100g
Na porcję
(411g)
Tiamina
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.47 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
1.04 mg
4.28 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę grzybową z maślaków

Na 100g
Na porcję
(411g)
Sód
182.78 mg
751.25 mg
Potas
131.14 mg
539.00 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
6.83 mg
28.08 mg
Fosfor
28.84 mg
118.53 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
5.17 mg
21.24 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.97 mg
Cynk
0.18 mg
0.73 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.39 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej z maślaków 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie grzybowej z maślaków

Lista alergenów dla zupy grzybowej z maślaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Masło

Cena przygotowania zupy grzybowej z maślaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
600 g
maślaki
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
210 g
3 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 210 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
50 ml
2 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.61
Za 50 ml
Masło
5 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
106.20
Jak oceniasz przepis na zupę grzybową z maślaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób