Zupa grzybowa wigilijna
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Suszone grzyby (200 g)
- Cebula - 5 małych sztuk (300 g)
- Śmietana 12% (200 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Masło klarowane (100 g)
Przepis na zupa grzybowa wigilijna krok po kroku
Na dno garnka połóż masło i rozgrzej.
Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu 20 minut.
Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut.
Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie.
Gotową zupę posyp natką pietruszki.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa krem
-
Klasyczna zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy grzybowej wigilijnej
Zupa grzybowa wigilijna to doskonała propozycja na wegetariańską zupę, nie tylko na święta. Pyszna zupa idealnie nadaje się na nisko kaloryczny ciepły obiad. Przepis na zupę grzybową jest łatwy do zrobienia, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bulion warzywny, grzyby suszone lub grzyby mrożone, cebula, ziemniaki, śmietana słodka 12%, sól, ziele angielskie i liść laurowy.
Jak zrobić wigilijną zupę grzybową? Na dno garnka połóż masło i rozgrzej. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Zalej bulionem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzyby. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu 20 minut. Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj dokładnie. Podawaj posypaną natką pietruszki.
Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Witaminy z grupy B odpowiadają między innymi za prawidłowy metabolizm, biorą także udział w procesie wytwarzania komórek morfotycznych krwi. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorą wątrobą czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.
Cebula jest warzywem o silnych właściwościach bakteriobójczych. Używana jest od lat jako lekarstwo na przeziębienie i ból gardła. Cebula zawiera także właściwości chroniące nasz przed działaniem wolnych rodników.
Podsumowując smaczna zupa postna idealnie sprawdzi się także poza okresem świąt. Dobra zupa może być przechowywana w lodówce przez 4-5 dni. Możesz ją także zawekować, nie dodawaj do niej tylko śmietany.
Alergeny w zupie grzybowej wigilijnej
Lista alergenów dla zupy grzybowej wigilijnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze zupy grzybowej wigilijnej
Zupa grzybowa wigilijna to dobra propozycja na nisko kaloryczne danie. Zupa nie zawiera dodatku mięsa dlatego świetnie wpisuje się w zasadę spożywania 4-5 posiłków tygodniowo bez mięsa. Jeśli chcesz jeszcze obniżyć jej kaloryczność podaj ją z jogurtem naturalnym zamiast śmietany.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.