Zupa grzybowa Thermomix

Opublikowano: 25.03.2022 r., 19:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grzybowa Thermomix podana w ozdobnej bulionówce.
Zupa grzybowa Thermomix
Zupa grzybowa Thermomix to prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Będzie ona stanowiła również doskonały wybór na danie serwowane podczas świąt.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
679 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
  • Świeże leśne grzyby (200 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (100 g)
  • Marchewka 1 mała sztuka (100 g)
  • Seler korzeniowy 1 mała sztuka (150 g)
  • Pietruszka 1 mała sztuka (150 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Kostka warzywna - bulion warzywny 1 kostka (30 g)
  • Jogurt naturalny 2% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miseczki, thermomix

Przepis na zupę grzybową thermomix krok po kroku

Do suchego naczynia miksującego włóż natkę pietruszki i rozdrobnij ją (2s./obroty 6), następnie posiekaną natkę przełóż do miseczki.

Do naczynia miksującego włóż oczyszczone grzyby i rozdrobnij je przez 3s./obroty 6. Następnie grzyby przełóż do miseczki.

Cebulę, marchew, seler i pietruszkę obierz, a następnie pokroju na mniejsze kawałki.

Warzywa z olejem włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obroty 6.

Warzywa w naczyniu miksującym duś przez 4min./Varoma/obroty 1.

Następnie do naczynia miksującego dodaj grzyby, 6 szklanek wody, kostkę warzywną i przyprawy. Całość gotuj 25min./ 100°C/obroty 1.

Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z kleksem jogurtu naturalnego.

Jak oceniasz przepis na zupę grzybową thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej thermomix

Zupa grzybowa Thermomix doskonały pomysł na obiad. Szybka w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się jako danie, które możemy podać na święta Bożego Narodzenia. Należy wtedy jednak wykorzystać grzyby mrożone lub suszone. Przepis na zupę grzybową z Thermomixu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy grzybowej potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby leśne, cebula, marchewka, seler korzeniowy, pietruszka, olej rzepakowy, kostka warzywna, jogurt naturalny oraz natka pietruszki. Jako przyprawy warto wykorzystać sól oraz pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne są w większości sklepów spożywczych. Do przygotowania zupy w okresie jesiennym warto wykorzystać grzyby samodzielnie zebrane w lesie.

Jak zrobić zupę grzybową w Thermomixie? Do suchego naczynia miksującego włóż natkę pietruszki i rozdrobnij ją (2s./obroty 6), następnie posiekaną natkę przełóż do miseczki. Do naczynia miksującego włóż oczyszczone grzyby i rozdrobnij je przez 3s./obroty 6. Następnie grzyby przełóż do miseczki. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę obierz, a następnie pokroju na mniejsze kawałki. Warzywa z olejem włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obroty 6. Warzywa w naczyniu miksującym duś przez 4min./Varoma/obroty 1. Następnie do naczynia miksującego dodaj grzyby, 6 szklanek wody, kostkę warzywną i przyprawy. Całość gotuj 25min./ 100°C/obroty 1. Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z kleksem jogurtu naturalnego.

Marchew wykorzystana do przygotowania zupy jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Marchew stanowi doskonałe źródło karotenoidów, czyli związków zaliczanych do silnych przeciwutleniaczy — odpowiadają one za pomarańczowy kolor marchwi. Dodatkowo warzywo stanowi źródło witaminy A, C, E, K, niektórych witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu oraz cynku.

Podsumowując prosty przepis na zupę grzybową z Thermomixa to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Zupa można przygotować z grzybów suszonych, mrożonych lub świeżych. Jako dodatek do podania zupy świetnie sprawdzi się jogurt naturalny.

Alergeny w zupie grzybowej thermomix

Lista alergenów dla zupy grzybowej Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • kostka warzywna - bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze zupy grzybowej thermomix

na 100g gotowej potrawy

Zupa grzybowa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Dodatek jogurtu naturalnego w małym stopniu wzbogaca danie w białko pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
138.68
679.52
Białko (g)
2.06
10.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
7.97
39.07
Węglowodany przyswajalne (g)
6.15
30.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
8.95
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
11.43
56.02
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
7.05
Tłuszcze nienasycone (g)
9.99
48.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.91
33.87
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.89
14.18
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: świeże leśne grzyby, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.15
5.61
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina C (mg)
9.89
48.44
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.20
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
408.42
2001.24
Potas (mg)
237.57
1164.11
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.45
203.09
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
2.71
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej thermomix 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej thermomix

Koszt składników
52.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler korzeniowy
150 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kostka warzywna - bulion warzywny
30 g
1 kostka
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 30 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koszt składników
52.80