Przepis na zupę grzybową thermomix krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miseczki, thermomix

Do suchego naczynia miksującego włóż natkę pietruszki i rozdrobnij ją (2s./obroty 6), następnie posiekaną natkę przełóż do miseczki.

Do naczynia miksującego włóż oczyszczone grzyby i rozdrobnij je przez 3s./obroty 6. Następnie grzyby przełóż do miseczki.

Cebulę, marchew, seler i pietruszkę obierz, a następnie pokroju na mniejsze kawałki.

Warzywa z olejem włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obroty 6.

Warzywa w naczyniu miksującym duś przez 4min./Varoma/obroty 1.

Następnie do naczynia miksującego dodaj grzyby, 6 szklanek wody, kostkę warzywną i przyprawy. Całość gotuj 25min./ 100°C/obroty 1.

Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z kleksem jogurtu naturalnego.

Zupa grzybowa Thermomix podana w ozdobnej bulionówce.
Zupa grzybowa Thermomix
Koszt przygotowania dania
19.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
679 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
28

Zupa grzybowa Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie grzybowej Thermomix

Zupa grzybowa Thermomix doskonały pomysł na obiad. Szybka w przygotowaniu zupa świetnie sprawdzi się jako danie, które możemy podać na święta Bożego Narodzenia. Należy wtedy jednak wykorzystać grzyby mrożone lub suszone. Przepis na zupę grzybową z Thermomixu jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy grzybowej potrzebne będą następujące produkty spożywcze: grzyby leśne, cebula, marchewka, seler korzeniowy, pietruszka, olej rzepakowy, kostka warzywna, jogurt naturalny oraz natka pietruszki. Jako przyprawy warto wykorzystać sól oraz pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne są w większości sklepów spożywczych. Do przygotowania zupy w okresie jesiennym warto wykorzystać grzyby samodzielnie zebrane w lesie.

Jak zrobić zupę grzybową w Thermomixie? Do suchego naczynia miksującego włóż natkę pietruszki i rozdrobnij ją (2s./obroty 6), następnie posiekaną natkę przełóż do miseczki. Do naczynia miksującego włóż oczyszczone grzyby i rozdrobnij je przez 3s./obroty 6. Następnie grzyby przełóż do miseczki. Cebulę, marchew, seler i pietruszkę obierz, a następnie pokroju na mniejsze kawałki. Warzywa z olejem włóż do naczynia miksującego i rozdrobnij 3s./obroty 6. Warzywa w naczyniu miksującym duś przez 4min./Varoma/obroty 1. Następnie do naczynia miksującego dodaj grzyby, 6 szklanek wody, kostkę warzywną i przyprawy. Całość gotuj 25min./ 100°C/obroty 1. Gotową zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z kleksem jogurtu naturalnego.

Marchew wykorzystana do przygotowania zupy jest warzywem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Marchew stanowi doskonałe źródło karotenoidów, czyli związków zaliczanych do silnych przeciwutleniaczy — odpowiadają one za pomarańczowy kolor marchwi. Dodatkowo warzywo stanowi źródło witaminy A, C, E, K, niektórych witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu oraz cynku.

Podsumowując prosty przepis na zupę grzybową z Thermomixa to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Zupa można przygotować z grzybów suszonych, mrożonych lub świeżych. Jako dodatek do podania zupy świetnie sprawdzi się jogurt naturalny.

Wartości odżywcze zupy grzybowej Thermomix

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kalorie)
138.68 kcal
679.52 kcal
Białko
2.06 g
10.11 g

Węglowodany w zupie grzybowej thermomix

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany
7.97 g
39.07 g
Węglowodany przyswajalne
6.15 g
30.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.83 g
8.95 g
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz
11.43 g
56.02 g
Tłuszcze nasycone
1.37 g
6.72 g
Tłuszcze nienasycone
9.99 g
48.97 g
Tłuszcze jednonasycone
6.91 g
33.87 g
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.89 g
14.18 g
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: świeże leśne grzyby, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol
1.15 mg
5.61 mg
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę grzybową thermomix

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina C
9.89 mg
48.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę grzybową thermomix

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód
408.42 mg
2001.24 mg
Potas
237.57 mg
1164.11 mg
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
41.45 mg
203.09 mg
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
2.71 mg
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej Thermomix 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie grzybowej Thermomix

Lista alergenów dla zupy grzybowej Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • kostka warzywna - bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania zupy grzybowej Thermomix

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
1 mała sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Seler korzeniowy
150 g
1 mała sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Kostka warzywna - bulion warzywny
30 g
1 kostka
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 30 g
Jogurt naturalny 2%
100 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 100 g
Koszt składników
52.80
Jak oceniasz przepis na zupę grzybową thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób