Przepis na zupę grzybową na rosole krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do dużego garnka wlej 2 l wody. Włóż do środka ziele angielskie i liść laurowy. Wrzuć umyte i obrane marchewki, seler, pora, pietruszkę i cebulę. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim oczyszczone i pokrojone grzyby. Smaż 10 minut, następnie przerzuć je do garnka z rosołem. Gotuj całość kolejne 10 minut.

Gotową zupę podawaj z posiekaną natką i koperkiem.

Zupa grzybowa na rosole podana w eleganckiej miseczce z koperkiem.
zupa grzybowa na rosole
Koszt przygotowania dania
37.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
140 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Zupa grzybowa na rosole - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie grzybowej na rosole

Zupa grzybowa na rosole jest pyszną wersją niezwykle popularnej i bardzo lubianej jesiennej zupy. Do jej przygotowania używa się niezwykle dużo warzyw, dzięki czemu oprócz tego, że jest pyszna i sycąca, bardzo dobrze wpływa na zdrowie organizmu. To idealne rozwiązanie na pyszny i aromatyczny posiłek, który sprawdzi się świetnie jesienią, ze względu na rozgrzewające działanie. Całość nie zabiera aż tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać i jest bardzo nieskomplikowana.

Przepis na zupę grzybową na rosole jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie sprawdzi się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Można ją zrobić w niecałą godzinę, a ze względu na dodatek grzybów jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Sprawdzi się idealnie dla całej rodziny, gdyż jest dość łagodna w smaku, a przy tym z przepisu wychodzi całkiem duża porcja.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę grzybową na rosole, by była naprawdę smaczna i niezbyt skomplikowana, to ta receptura będzie świetnym wyborem. Zupę robi się z niewielu składników. Całość można przygotować tak jak tradycyjny rosół, jedyną różnicą jest dodatek grzybów, które wspaniale wpływają na smak całości. W tej wersji jest to zupełnie wegetariańska i wegańska zupa. Jednak można też ugotować rosół na mięsie, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna i sprawdzi się dla miłośników mięsnych dań.

W tej zupie główną rolę grają świeże grzyby, które idealnie komponują się ze smakiem rosołu. Grzyby nadadzą bulionowi jeszcze głębszego smaku. Jako, że najlepiej sprawdza się wersja ze świeżymi grzybami, to najlepiej przygotować ją jesienią, kiedy to można je bez problemu dostać w sklepie lub skorzystać z własnoręcznie nazbieranych. Można też wykorzystać mrożone grzyby leśne, które są dostępne w sklepach cały rok. Idealnie sprawdzą się podgrzybki, czy maślaki.

Tak przygotowana zupa jest naprawdę pyszna, a przy tym bardzo zdrowa. To dobra opcja na rodzinny sycący posiłek. Zupa z podsmażonymi grzybami na rosole jest tak smaczna, że znika z talerzy w niezwykle szybkim tempie.

Wartości odżywcze zupy grzybowej na rosole

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(378g)
Energia (kalorie)
37.28 kcal
140.91 kcal
Białko
2.40 g
9.09 g

Węglowodany w zupie grzybowej na rosole

Na 100g
Na porcję
(378g)
Węglowodany
6.70 g
25.32 g
Węglowodany przyswajalne
4.97 g
18.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.73 g
6.53 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(378g)
Tłuszcz
0.72 g
2.73 g
Tłuszcze nasycone
0.41 g
1.56 g
Tłuszcze nienasycone
0.31 g
1.17 g
Tłuszcze wielonasycone
0.14 g
0.54 g

Witaminy w przepisie na zupę grzybową na rosole

Na 100g
Na porcję
(378g)
Witamina B6
0.12 mg
0.45 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina C
13.72 mg
51.85 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.95 mg
Niacyna
2.30 mg
8.71 mg
Foliany
34.46 µg (mcg)
130.26 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę grzybową na rosole

Na 100g
Na porcję
(378g)
Sód
21.12 mg
79.85 mg
Potas
322.43 mg
1218.78 mg
Wapń
29.54 mg
111.67 mg
Fosfor
71.58 mg
270.57 mg
Magnez
16.16 mg
61.08 mg
Żelazo
1.06 mg
4.00 mg
Cynk
0.47 mg
1.78 mg
Miedź
0.22 mg
0.82 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej na rosole 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie grzybowej na rosole

Lista alergenów dla zupy grzybowej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania zupy grzybowej na rosole

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
pół szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Świeże leśne grzyby
600 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 600 g
Natka pietruszki
45 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koperek
45 g
pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Liczba porcji:
Koszt składników
80.00
Jak oceniasz przepis na zupę grzybową na rosole
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób