Przepis na zupę grzybową na rosole krok po kroku
- Marchewka 90 g 2 szt
- Cebula 100 g 1 szt
- Por 70 g pół szt
- Seler korzeniowy 60 g 1 plaster
- Pietruszka 80 g 1 szt
- Świeże leśne grzyby 600 g
- Natka pietruszki 45 g pęczek
- Koperek 45 g pęczek
- Masło 5 g 1 łyżeczka
Do dużego garnka wlej 2 l wody. Włóż do środka ziele angielskie i liść laurowy. Wrzuć umyte i obrane marchewki, seler, pora, pietruszkę i cebulę. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim oczyszczone i pokrojone grzyby. Smaż 10 minut, następnie przerzuć je do garnka z rosołem. Gotuj całość kolejne 10 minut.
Gotową zupę podawaj z posiekaną natką i koperkiem.
Często zadawane pytania
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa gołąbkowa
-
Zupa kurkowa
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Krem z kurek
-
Zupa grzybowa

(liczba kalorii)
Zupa grzybowa na rosole - cechy przepisu
Więcej o zupie grzybowej na rosole
Zupa grzybowa na rosole jest pyszną wersją niezwykle popularnej i bardzo lubianej jesiennej zupy. Do jej przygotowania używa się niezwykle dużo warzyw, dzięki czemu oprócz tego, że jest pyszna i sycąca, bardzo dobrze wpływa na zdrowie organizmu. To idealne rozwiązanie na pyszny i aromatyczny posiłek, który sprawdzi się świetnie jesienią, ze względu na rozgrzewające działanie. Całość nie zabiera aż tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać i jest bardzo nieskomplikowana.
Przepis na zupę grzybową na rosole jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie sprawdzi się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Można ją zrobić w niecałą godzinę, a ze względu na dodatek grzybów jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Sprawdzi się idealnie dla całej rodziny, gdyż jest dość łagodna w smaku, a przy tym z przepisu wychodzi całkiem duża porcja.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę grzybową na rosole, by była naprawdę smaczna i niezbyt skomplikowana, to ta receptura będzie świetnym wyborem. Zupę robi się z niewielu składników. Całość można przygotować tak jak tradycyjny rosół, jedyną różnicą jest dodatek grzybów, które wspaniale wpływają na smak całości. W tej wersji jest to zupełnie wegetariańska i wegańska zupa. Jednak można też ugotować rosół na mięsie, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna i sprawdzi się dla miłośników mięsnych dań.
W tej zupie główną rolę grają świeże grzyby, które idealnie komponują się ze smakiem rosołu. Grzyby nadadzą bulionowi jeszcze głębszego smaku. Jako, że najlepiej sprawdza się wersja ze świeżymi grzybami, to najlepiej przygotować ją jesienią, kiedy to można je bez problemu dostać w sklepie lub skorzystać z własnoręcznie nazbieranych. Można też wykorzystać mrożone grzyby leśne, które są dostępne w sklepach cały rok. Idealnie sprawdzą się podgrzybki, czy maślaki.
Tak przygotowana zupa jest naprawdę pyszna, a przy tym bardzo zdrowa. To dobra opcja na rodzinny sycący posiłek. Zupa z podsmażonymi grzybami na rosole jest tak smaczna, że znika z talerzy w niezwykle szybkim tempie.
Wartości odżywcze zupy grzybowej na rosole
Energia i białka
(378g)
Węglowodany w zupie grzybowej na rosole
(378g)
Tłuszcze
(378g)
Witaminy w przepisie na zupę grzybową na rosole
(378g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę grzybową na rosole
(378g)
-
marchewka,
cebula,
seler,
pietruszka,
grzyby,
pietruszka,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie grzybowej na rosole
Lista alergenów dla zupy grzybowej na rosole przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło