Zupa grzybowa krem
- Bulion drobiowy (750 g)
- Świeże leśne grzyby (500 g)
- Marchewka (50 g)
- Cebula (100 g)
- Ziemniaki późne (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Masło klarowane (20 g)
Przepis na zupę grzybową krem krok po kroku
Świeże grzyby pokrój na większe kawałki, alej wodą i zagotuj. Gotuj 5 minut od momentu wrzenia, odcedź grzyby i wypłucz pod zimną wodą.
Zagotuj bulion.
Obierz ziemniaki, marchewkę, 2 ząbki czonsku i cebulę, umyj.
Pokrój ziemniaki i cebulę w kostkę, a marchewkę w plastry.
Na maśle, z odrobiną soli, smaż kilka minut pokrojone ziemniaki, marchewkę, cebulę, grzyby oraz czosnek w całości. Powinny się zarumienić.
Podsmażone warzywa i grzyby dodaj do gorącego bulionu.
Zagotuj wszystko do miękkości warzyw i grzybów. Dodaj też sól i pieprz.
Gdy wszystko będzie miękkie, dodaj śmietankę i blenderem zblenduj całość na gładki krem.
Dopraw zupę do smaku.
Podawaj z grzankami i natką pietruszki.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Klasyczna zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat zupy grzybowej krem
Najlepsza zupa grzybowa krem z grzybów leśnych to super pomysł na pyszne danie na obiad. Jest smaczna, kremowa i o maślanym smaku warzyw i grzybów. Przepis na zupę grzybową krem to także dobry pomysł na obiad, który zrobisz bardzo szybko. Ponadto, przepis jest bardzo prosty. Jest dobra nie tylko na obiady, ale też na większe imprezy. Sprawdź, jak zrobić zupę grzybową krem. Jako dodatek podawaj grzanki. Najlepsza jest, gdy zrobisz ją z grzybów leśnych świeżych. Pamiętaj, by nie podawać tej zupy malutkim dzieciom.
Zupa grzybowa krem kojarzy się z daniem wykwintnym. Warzywa (ziemniaki, marchewkę, cebulę), czosnek i grzyby podsmaż na maśle, by zupa była jeszcze smaczniejsza. Przepis na zupę grzybową krem można zrobić z grzybów leśnych świeżych. Dobra będzie także z grzybami suszonymi bądź mrożonymi. Jak zrobisz zupę grzybową krem, najlepiej smakuje z grzankami. Mogą one być podane w formie malutkich grzaneczek. Dobre będą także grzanki z bagietki lub chleba tostowego (kromki). Grzanki warto zrobić z masłem czosnkowym lub ziołowym. To będzie pyszna potrawa, która skradnie Twoje serce.
Jeśli potrzebujesz smacznego pomysłu na to, co zrobić z grzybami leśnymi, podpowiadam: ta zupa grzybowa krem jest szybka i prosta. Zdecydowanie warto ją przygotować. Jak zrobić zupę grzybową krem? Na początku należy obgotować świeże grzyby. Wystarczy gotować je 5 minut od momentu wrzenia. Podgotowane grzyby przelej zimną wodą. Wstaw bulion do grzania i w tym czasie zrób resztę. Obierz i umyj warzywa. Do przepisu na zupę grzybową krem, obranych warzyw nie trzeba kroić bardzo drobno. Wystarczy zrobić większą kostkę. Marchewkę wystarczy pokroić w plastry, a czosnek zostawić w całości. Grzyby przekrój na pół (chyba że są bardzo małe – takich nie krój wcale). Wszystko i tak zostanie zblendowane. Warzywa i grzyby podsmaż z solą na maśle. Powinny się zarumienić. Jak już składniki będą miękkie, dodaj je do gorącego bulionu i gotuj do miękkości. Dodaj wtedy śmietankę i zblenduj. Zupę dopraw do smaku tak, by była pyszna. Danie jest już gotowe do podania.
*Zupa będzie równie smaczna, jeżeli zrobisz ją z grzybami leśnymi suszonymi. Użyj 60 gramów suszonych grzybów. Oczywiście ilość grzybów możesz dostosować pod Twoje preferencje smakowe. Należy je wcześniej moczyć w wodzie przez minimum 2 godziny. Po tym, gdyby należy gotować do miękkości (przez nawet godzinę).
*Jeżeli ta ilość bulionu będzie zbyt duża lub zbyt mała, do zupy możesz dodać go mniej lub więcej. Ilość bulionu zależy od Twoich upodobań.
Alergeny w zupie grzybowej krem
Lista alergenów dla zupy grzybowej krem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło klarowane
Wartości odżywcze zupy grzybowej krem
Zupa z grzybów leśnych nie jest polecana małym dzieciom. Nie należy podawać grzybów leśnych nawet do 12 roku życia, ze względu na ryzyko zatrucia. Jest to także potrawa ciężkostrawna.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.