Zupa grzybowa

Opublikowano: 20.01.2022 r., 22:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczna zupa grzybowa w misce
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to świetny pomysł na domowy obiad w rodzinnym gronie. Przygotuj rozgrzewającą zupę dla całej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
100 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Świeże leśne grzyby - 3 garści (200 g)
  • Ziemniaki późne - 2 sztuki (120 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (40 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - 4 łyżki (40 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia

Przepis na zupę grzybową krok po kroku

Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Dodaj pokrojone grzyby, dopraw do smaku i wymieszaj.

Do garnka wlej bulion, dodaj drobno pokrojone warzywa i gotuj do miękkości.

Do zupy dodaj podsmażone grzyby z cebulą.

Odlej 3 łyżki zupy do kubka i wymieszaj z łyżką mąki pszennej.

Wlej całość do zupy i wymieszaj.

Gotową zupę podawaj ze śmietanką.

Jak oceniasz przepis na zupę grzybową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat zupy grzybowej

Domowa zupa grzybowa to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę grzybową. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie grzyby, ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, mąkę pszenną, śmietankę.

Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, a jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak, aby grzyby suszone wcześniej namoczyć.

Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.

Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka, w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.

Dokładnie, jak zrobić zupę grzybową opisuję krok po kroku nieco niżej.

Klasyczna zupa na wywarze jest pyszna w smaku, a dodatkowo będzie bogactwem witamin.

Zatem, na czym ugotować zupę grzybową? Jeśli, nie eliminujesz mięsa, ze swojej diety możesz postawić na wywar mięsny. Moja wersja jest wegetariańska, wywar powstał z warzyw.

Nasuwa się pytanie co do zupy grzybowej? Tak naprawdę możesz, dodać co zechcesz. Postaw na dużą ilość świeżych warzyw.

Nie zapominaj o cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym.

Na końcu dodaje do zupy odrobinę mąki, aby konsystencja była nieco bardziej gęsta.

Zupę podawaj ze śmietaną lub jogurtem greckim. Jeśli chcesz, aby zupa miała delikatne dodatki postaw na jogurt naturalny. Zupa będzie dobra z każdym dodatkiem, postaw na swój ulubiony.

Alergeny w zupie grzybowej

Lista alergenów dla zupy grzybowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze zupy grzybowej

na 100g gotowej potrawy

Zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny lub grecki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
40.29
100.73
Białko (g)
1.10
2.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.08
12.69
Węglowodany przyswajalne (g)
4.38
10.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.96
4.91
Tłuszcze nasycone (g)
0.96
2.41
Tłuszcze nienasycone (g)
1.00
2.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.84
2.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
64.11
160.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.78
9.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
1.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.34
18.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
631.84
1579.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
175.74
439.36
Potas (mg)
124.87
312.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.03
30.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
25.37
63.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.92
14.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.27
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.17
0.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grzybowej 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grzybowej

Koszt składników
93.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Świeże leśne grzyby
200 g
3 garści
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Ziemniaki późne
120 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Czosnek
40 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
40 g
4 łyżki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 40 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
93.50