Zupa grzybowa
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Świeże leśne grzyby - 3 garści (200 g)
- Ziemniaki późne - 2 sztuki (120 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Czosnek - 2 ząbki (40 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 4 łyżki (40 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
Przepis na zupę grzybową krok po kroku
Na rozgrzanej patelni z oliwą zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojone grzyby, dopraw do smaku i wymieszaj.
Do garnka wlej bulion, dodaj drobno pokrojone warzywa i gotuj do miękkości.
Do zupy dodaj podsmażone grzyby z cebulą.
Odlej 3 łyżki zupy do kubka i wymieszaj z łyżką mąki pszennej.
Wlej całość do zupy i wymieszaj.
Gotową zupę podawaj ze śmietanką.
-
Zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa
Więcej informacji na temat zupy grzybowej
Domowa zupa grzybowa to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę grzybową. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Będziesz potrzebować jedynie grzyby, ziemniaki, marchewkę, czosnek, cebulę, mąkę pszenną, śmietankę.
Możesz skorzystać z grzybów świeżych, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu, a jeśli nie wykorzystaj grzyby suszone. Nie będzie to robiło większej różnicy w smaku. Pamiętaj jednak, aby grzyby suszone wcześniej namoczyć.
Idealnie będą pasować takie grzyby jak: podgrzybki, maślaki, borowiki czy ogólnodostępne w każdym sklepie pieczarki.
Jeśli masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.
Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.
Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.
Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka, w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności.
Dokładnie, jak zrobić zupę grzybową opisuję krok po kroku nieco niżej.
Klasyczna zupa na wywarze jest pyszna w smaku, a dodatkowo będzie bogactwem witamin.
Zatem, na czym ugotować zupę grzybową? Jeśli, nie eliminujesz mięsa, ze swojej diety możesz postawić na wywar mięsny. Moja wersja jest wegetariańska, wywar powstał z warzyw.
Nasuwa się pytanie co do zupy grzybowej? Tak naprawdę możesz, dodać co zechcesz. Postaw na dużą ilość świeżych warzyw.
Nie zapominaj o cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym.
Na końcu dodaje do zupy odrobinę mąki, aby konsystencja była nieco bardziej gęsta.
Zupę podawaj ze śmietaną lub jogurtem greckim. Jeśli chcesz, aby zupa miała delikatne dodatki postaw na jogurt naturalny. Zupa będzie dobra z każdym dodatkiem, postaw na swój ulubiony.
Alergeny w zupie grzybowej
Lista alergenów dla zupy grzybowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze zupy grzybowej
Zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny lub grecki.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.