Przepis na zupę grysikową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, lubczyk
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Włóż do niej obrane i przekrojone na mniejsze części marchewki, seler i pietruszkę. Dodaj również obraną cebulę i pora. Zupę przypraw solą i pieprzem, a także odrobiną lubczyku i gotuj przez 1 godzinę.

Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę i wrzuć je do garnka z zupą. Gotuj przez 15 minut do zmięknięcia ziemniaków.

Pod koniec gotowaniu wrzuć do zupy kaszę i dobrze wymieszaj, gotuj przez 5 minut. Po tym czasie posyp zupę natką pietruszki i koperkiem.

Często zadawane pytania

Zupa grysikowa podana w eleganckiej miseczce z ziemniakami i warzywami.
zupa grysikowa
Koszt przygotowania dania
5.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
163 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Zupa grysikowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie grysikowej

Zupa grysikowa to pyszna i lekkostrawna propozycja na wspaniały posiłek. Można ją zrobić naprawdę szybko, a przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom. To przepis idealny dla wszystkich osób z problemami z układem trawiennym, gdyż jest niezwykle delikatna i łagodna w smaku. Choć lekka, naprawdę syci na długo ze względu na dużą ilość warzyw. Zupę przygotowuje się na rosole, dzięki temu jest zdecydowanie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

Zupa grysikowa z warzywami to idealny sposób na pyszny domowy obiad w łatwym wydaniu. Można ją przygotować niezwykle sprawnie. Choć w przepisie podana jest pełna wersja, razem z przygotowaniem rosołu, można też użyć gotowego buliony, by całość zabrała nawet mniej czasu.

To świetna propozycja dla dzieci, gdyż jest bardzo smaczna i łagodna, co docenią wszystkie maluchy. Jest też posiłkiem bardzo wartościowym. Kasza i ziemniaki z zupy zapewniają dużą sytość, a warzywa są źródłem witamin i cennych składników odżywczych. Choć zwykle dzieci niechętnie sięgają po nie, w takiej wersji, kiedy są bardzo miękkie i delikatne w smaku, wszystkie warzywa znikają w mgnieniu oka.

Ta zupa ze względu na długie gotowanie, a także dodatek koperku, jest niezwykle aromatyczna. Ten piękny zapach sprawia, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To wspaniała, choć prosta potrawa. Sprawdzi się również podczas diety lekkostrawnej, gdyż łagodzi stany zapalne w obrębie układu trawiennego.

W tej wersji zupa robiona jest z ziemniakami i bez mięsa, dlatego jest w pełni wegetariańska i wegańska. To wcale nie sprawia, że smakuje gorzej, czy ciężko się nią najeść. Wręcz przeciwnie, ogromna ilość warzyw i kaszy sprawiają, że zupa stanowi pełnowartościowy posiłek, który jest również niezwykle smaczny.

Choć zupy z jarzynami zwykle nie cieszą się zbyt dużą popularnością, warto to zmienić. W tej opcji zupa z kaszy manny z marchewką, selerem i pietruszką smakuje niesamowicie pysznie. Z przepisu dowiesz się również ile kaszy manny do zupy dodać, by nie była zbyt gęsta.

Wartości odżywcze zupy grysikowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kalorie)
Białko
3.53 g
5.09 g

Węglowodany w zupie grysikowej

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany
24.40 g
35.14 g
Węglowodany przyswajalne
21.75 g
31.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.65 g
3.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz
0.34 g
0.49 g
Tłuszcze nasycone
0.16 g
0.23 g
Tłuszcze nienasycone
0.18 g
0.26 g
Tłuszcze jednonasycone
0.05 g
0.07 g
Tłuszcze wielonasycone
0.13 g
0.19 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę grysikową

Na 100g
Na porcję
(144g)
Witamina A
99.29 µg (mcg)
142.98 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.28 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
12.62 mg
18.18 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.29 mg
0.41 mg
Brak danych dla: kasza manna, koperek.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.07 mg
Niacyna
1.23 mg
1.77 mg
Foliany
36.00 µg (mcg)
51.84 µg (mcg)
Beta karoten
946.69 µg (mcg)
1363.24 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę grysikową

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód
20.29 mg
29.22 mg
Potas
311.20 mg
448.13 mg
Wapń
27.27 mg
39.27 mg
Fosfor
68.88 mg
99.18 mg
Magnez
25.72 mg
37.04 mg
Żelazo
0.92 mg
1.32 mg
Cynk
0.43 mg
0.62 mg
Miedź
0.11 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grysikowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie grysikowej

Lista alergenów dla zupy grysikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Cena przygotowania zupy grysikowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Por
70 g
pół szt
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
300 g
4 szt
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Kasza manna
150 g
2.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Koperek
12 g
3 łyżeczki
2.00
Za 60.0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 12 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na zupę grysikową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób