Zupa grysikowa

Opublikowano: 22.06.2021 r., 13:46 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grysikowa z warzywami
Zupa grysikowa
Zupa grysikowa to pyszna i bardzo lekkostrawna propozycja na sycący posiłek. Idealnie sprawdzi się także jako danie dla najmłodszych ze względu na łagodny smak.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 80 min
163 kcal
Kcal w porcji
144 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Pietruszka - 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy - 1 gruby plaster (60 g)
  • Por - pół szt (70 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Ziemniaki późne - 4 szt (300 g)
  • Kasza manna (150 g)
  • Koperek - 3 łyżeczki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na zupę grysikową krok po kroku

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Włóż do niej obrane i przekrojone na mniejsze części marchewki, seler i pietruszkę. Dodaj również obraną cebulę i pora. Zupę przypraw solą i pieprzem, a także odrobiną lubczyku i gotuj przez 1 godzinę.

Ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę i wrzuć je do garnka z zupą. Gotuj przez 15 minut do zmięknięcia ziemniaków.

Pod koniec gotowaniu wrzuć do zupy kaszę i dobrze wymieszaj, gotuj przez 5 minut. Po tym czasie posyp zupę natką pietruszki i koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę grysikową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat zupy grysikowej

Zupa grysikowa to pyszna i lekkostrawna propozycja na wspaniały posiłek. Można ją zrobić naprawdę szybko, a przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym domownikom. To przepis idealny dla wszystkich osób z problemami z układem trawiennym, gdyż jest niezwykle delikatna i łagodna w smaku. Choć lekka, naprawdę syci na długo ze względu na dużą ilość warzyw. Zupę przygotowuje się na rosole, dzięki temu jest zdecydowanie smaczniejsza i bardziej aromatyczna.

Zupa grysikowa z warzywami to idealny sposób na pyszny domowy obiad w łatwym wydaniu. Można ją przygotować niezwykle sprawnie. Choć w przepisie podana jest pełna wersja, razem z przygotowaniem rosołu, można też użyć gotowego buliony, by całość zabrała nawet mniej czasu.

To świetna propozycja dla dzieci, gdyż jest bardzo smaczna i łagodna, co docenią wszystkie maluchy. Jest też posiłkiem bardzo wartościowym. Kasza i ziemniaki z zupy zapewniają dużą sytość, a warzywa są źródłem witamin i cennych składników odżywczych. Choć zwykle dzieci niechętnie sięgają po nie, w takiej wersji, kiedy są bardzo miękkie i delikatne w smaku, wszystkie warzywa znikają w mgnieniu oka.

Ta zupa ze względu na długie gotowanie, a także dodatek koperku, jest niezwykle aromatyczna. Ten piękny zapach sprawia, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To wspaniała, choć prosta potrawa. Sprawdzi się również podczas diety lekkostrawnej, gdyż łagodzi stany zapalne w obrębie układu trawiennego.

W tej wersji zupa robiona jest z ziemniakami i bez mięsa, dlatego jest w pełni wegetariańska i wegańska. To wcale nie sprawia, że smakuje gorzej, czy ciężko się nią najeść. Wręcz przeciwnie, ogromna ilość warzyw i kaszy sprawiają, że zupa stanowi pełnowartościowy posiłek, który jest również niezwykle smaczny.

Choć zupy z jarzynami zwykle nie cieszą się zbyt dużą popularnością, warto to zmienić. W tej opcji zupa z kaszy manny z marchewką, selerem i pietruszką smakuje niesamowicie pysznie. Z przepisu dowiesz się również ile kaszy manny do zupy dodać, by nie była zbyt gęsta.

Alergeny w zupie grysikowej

Lista alergenów dla zupy grysikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Wartości odżywcze zupy grysikowej

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowa i lekkostrawna zupa, która sprawdzi się świetnie w każdej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(144g)
Energia (kcal)
113.80
163.87
Białko (g)
3.53
5.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(144g)
Węglowodany (g)
24.40
35.14
Węglowodany przyswajalne (g)
21.75
31.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.65
3.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(144g)
Tłuszcz (g)
0.34
0.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.23
Tłuszcze nienasycone (g)
0.18
0.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(144g)
Witamina A (µg (mcg))
99.29
142.98
Witamina B6 (mg)
0.19
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.62
18.18
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.29
0.41
Brak danych dla: kasza manna, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.11
0.15
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
1.23
1.77
Foliany (µg (mcg))
36.00
51.84
Beta karoten (µg (mcg))
946.69
1363.24
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(144g)
Sód (mg)
20.29
29.22
Potas (mg)
311.20
448.13
Wapń (mg)
27.27
39.27
Fosfor (mg)
68.88
99.18
Magnez (mg)
25.72
37.04
Żelazo (mg)
0.92
1.32
Cynk (mg)
0.43
0.62
Miedź (mg)
0.11
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy grysikowej 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy grysikowej

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Por
70 g
pół szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
300 g
4 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Kasza manna
150 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Koperek
12 g
3 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 12 g
Koszt składników
25.00