Zupa groszkowa

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa groszkowa podana z grzankami w białej miseczce.
Zupa groszkowa
Zupa groszkowa to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczną zupę z zielonego groszku.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
203 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
47
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Masło (30 g)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny 3 szklanki (750 ml)
  • Groszek zielony mrożony (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę groszkową krok po kroku

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

W garnku roztop masło i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek do zarumienienia.

Następnie wlej bulion, dodaj groszek, 1 łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj.

Garnek zakryj przykrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

Z garnka wyciągnij około pół szklanki ugotowanego groszku do dekoracji.

Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem.

Do śmietany dodaj odrobinę wrzącej zupy i dokładnie ją wymieszaj.

Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj.

Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną wcześniej wyciągniętym groszkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę groszkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy groszkowej

Zupa groszkowa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka w przygotowaniu zupa z zielonego groszku doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej lub laktowegetariańskiej. Sprawdzony przepis na zupę groszkową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, cebula, czosnek, bulion jarzynowy, groszek zielony mrożony, śmietanka 30%, sól, pieprz oraz tymianek. Zupę możesz przygotować również z groszku z puszki (wystarczy, że dobrze go opłuczesz).

A jak zrobić zupę groszkową? W garnku roztop masło i podsmaż na nim cebulę oraz czosnek do zarumienienia. Następnie wlej bulion, dodaj groszek, 1 łyżeczkę tymianku, pół łyżeczki soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj. Garnek zakryj przykrywką i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Z garnka wyciągnij około pół szklanki ugotowanego groszku do dekoracji. Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem. Do śmietany dodaj odrobinę wrzącej zupy i dokładnie ją wymieszaj. Zahartowaną śmietanę dodaj do zupy i dokładnie wymieszaj. Gotową zupę podawaj na ciepło udekorowaną wcześniej wyciągniętym groszkiem.

Groszek zawiera w swoim składnie witaminy C, E, K, A oraz kilka witamin z grupy B. Znajdziemy w nim też cenne składniki mineralne, do których zaliczymy cynk, fosfor, mangan, magnez, selen, sód, potas, żelazo oraz wapń. Dzięki obecności witaminy K może zapobiegać rozwojowi osteoporozy, ponieważ pomaga ona we wchłanianiu wapnia niezbędnego do budowy kośćca. Antyoksydanty oraz błonnik zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, przez co może przyczynić się do mniejszego ryzyka rozwoju anemii.

Podsumowując łatwa w przygotowaniu zupa z mrożonego groszku stanowi świetną propozycję na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsza zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i doskonale smakuje na ciepło. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania zupy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zupie groszkowej

Lista alergenów dla zupy groszkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy groszkowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa groszkowa to doskonała propozycja na pyszną zupę. Groszek stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
58.88
203.15
Białko (g)
2.19
7.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
6.09
21.00
Węglowodany przyswajalne (g)
4.39
15.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
5.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
3.02
10.41
Tłuszcze nasycone (g)
2.36
8.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.65
2.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.52
1.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.64
16.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A (µg (mcg))
58.29
201.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.18
24.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.48
49.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
2.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.83
68.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
502.22
1732.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
199.07
686.78
Potas (mg)
73.94
255.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.18
42.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
33.78
116.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.47
36.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
2.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
1.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy groszkowej 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy groszkowej

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Groszek zielony mrożony
500 g
5.50
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
6.11
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
55.00