Przepis na zupę gołąbkową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj mięso.

Dopraw do smaku i wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.

Do garnka wlej oliwę z oliwek, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklij.

Następnie dodaj obraną i pokrojoną marchewkę.

Kapustę umyj, przetnij na pół i wyciągnij głąb. Poszatkuj drobno i wrzuć do garnka z marchewką.

Następnie wlej bulion i gotuj 30 minut.

Dodaj pomidory z puszki i wcześniej przygotowane mięso.

Gdy składniki się połączą, zupa będzie gotowa do spożycia.

zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa
Koszt przygotowania dania
43.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
195 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Zupa gołąbkowa - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie gołąbkowej

Domowa zupa gołąbkowa to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę gołąbkową. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Moja pyszna zupa gołąbkowa powstanie z młodej kapusty, warzyw i będzie z mięsem mielonym. Dlatego będzie to bardzo treściwe i dodające energii danie.

Oprócz tego do jej przygotowania będziesz potrzebować oliwę z oliwek, czosnek, cebula, pomidory, marchew.

Duża różnorodność warzyw w zupie wzbogaci ją o cenne witaminy. Nie zapominaj o dodatku cebuli i czosnku, są to warzywa o działaniu antywirusowym i antybakteryjnym, spożywanie ich pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które odgrywają ważną rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.

Przygotowanie zupy jest bardzo proste, zaczniemy od podsmażenia mięsa na patelni z odrobiną oleju. Postaw na aromatyczne i rozgrzewające przyprawy.

W tym czasie w garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, delikatnie zeszklij.

Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa, kapustę przekrój na pół, usuń głąb i drobno poszatkuj. Krótko podsmaż, zalej bulionem i gotuj przez około 30 minut, do momentu, aż warzywa nie zmiękną. Na końcu wlej pomidory z puszki i wymieszaj. Po chwili dodaj wcześniej przygotowane mięso. Pyszna zupa gołąbkowa jest gotowa do spożycia.

W moim przepisie dodaje mięso do środka zupy, jeśli chcesz, możesz przygotować pulpety i zalać je zupą dopiero na talerzu.

Zupa gołąbkowa z pulpetami jest tak samo pyszna, jak moja wersja. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju mięsa użyjesz, jeśli wolisz nieco chudszą wersję postaw na łopatkę wieprzową. Jeśli zależy Ci na głębokim smaku, za który odpowiada tłuszcz postaw na bardziej tłuste mięso np. karkówka mielona.

Zupa gołąbkowa fit z pulpetami zamiast smażonego mięsa będzie zdecydowanie bardziej lekkostrawna.

Wartości odżywcze zupy gołąbkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
78.18 kcal
195.46 kcal
Białko
3.86 g
9.66 g

Węglowodany w zupie gołąbkowej

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
3.77 g
9.42 g
Węglowodany przyswajalne
2.77 g
6.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
2.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.48 g
13.69 g
Tłuszcze nasycone
2.05 g
5.13 g
Tłuszcze nienasycone
3.43 g
8.57 g
Tłuszcze jednonasycone
2.77 g
6.93 g
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
1.64 g
Cholesterol
13.24 mg
33.09 mg
Brak danych dla: młoda kapusta.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę gołąbkową

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
45.27 µg (mcg)
113.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.44 mg
23.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
0.87 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowo-wołowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.37 µg (mcg)
0.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.16 mg
2.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.47 µg (mcg)
31.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
447.63 µg (mcg)
1119.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę gołąbkową

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
153.98 mg
384.94 mg
Potas
171.38 mg
428.44 mg
Wapń
20.20 mg
50.50 mg
Fosfor
47.71 mg
119.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.71 mg
26.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.54 mg
1.36 mg
Cynk
0.52 mg
1.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy gołąbkowej 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie gołąbkowej

Lista alergenów dla zupy gołąbkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy gołąbkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Młoda kapusta
500 g
1 mała główka
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Koncentrat pomidorowy
40 g
4 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 40 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
97.30
Jak oceniasz przepis na zupę gołąbkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób