Zupa gołąbkowa
- Młoda kapusta - 1 mała główka (500 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Koncentrat pomidorowy - 4 łyżki (40 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zupę gołąbkową krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, dodaj mięso.
Dopraw do smaku i wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Do garnka wlej oliwę z oliwek, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklij.
Następnie dodaj obraną i pokrojoną marchewkę.
Kapustę umyj, przetnij na pół i wyciągnij głąb. Poszatkuj drobno i wrzuć do garnka z marchewką.
Następnie wlej bulion i gotuj 30 minut.
Dodaj pomidory z puszki i wcześniej przygotowane mięso.
Gdy składniki się połączą, zupa będzie gotowa do spożycia.
-
Burgery
-
Kulebiaki
-
Danie z mięsa mielonego
-
Rolada z mięsa mielonego
-
Kofta
-
Cevapcici
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Shepherd's pie
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Zupa klopsowa
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Pide
-
Naleśniki z mięsa mielonego
-
Pieczeń z mięsa mielonego
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Co zrobić z mięsa mielonego
Więcej informacji na temat zupy gołąbkowej
Domowa zupa gołąbkowa to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny.
Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na zupę gołąbkową. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Moja pyszna zupa gołąbkowa powstanie z młodej kapusty, warzyw i będzie z mięsem mielonym. Dlatego będzie to bardzo treściwe i dodające energii danie.
Oprócz tego do jej przygotowania będziesz potrzebować oliwę z oliwek, czosnek, cebula, pomidory, marchew.
Duża różnorodność warzyw w zupie wzbogaci ją o cenne witaminy. Nie zapominaj o dodatku cebuli i czosnku, są to warzywa o działaniu antywirusowym i antybakteryjnym, spożywanie ich pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.
Warto dodać, że kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które odgrywają ważną rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.
Przygotowanie zupy jest bardzo proste, zaczniemy od podsmażenia mięsa na patelni z odrobiną oleju. Postaw na aromatyczne i rozgrzewające przyprawy.
W tym czasie w garnku rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, delikatnie zeszklij.
Następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa, kapustę przekrój na pół, usuń głąb i drobno poszatkuj. Krótko podsmaż, zalej bulionem i gotuj przez około 30 minut, do momentu, aż warzywa nie zmiękną. Na końcu wlej pomidory z puszki i wymieszaj. Po chwili dodaj wcześniej przygotowane mięso. Pyszna zupa gołąbkowa jest gotowa do spożycia.
W moim przepisie dodaje mięso do środka zupy, jeśli chcesz, możesz przygotować pulpety i zalać je zupą dopiero na talerzu.
Zupa gołąbkowa z pulpetami jest tak samo pyszna, jak moja wersja. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju mięsa użyjesz, jeśli wolisz nieco chudszą wersję postaw na łopatkę wieprzową. Jeśli zależy Ci na głębokim smaku, za który odpowiada tłuszcz postaw na bardziej tłuste mięso np. karkówka mielona.
Zupa gołąbkowa fit z pulpetami zamiast smażonego mięsa będzie zdecydowanie bardziej lekkostrawna.
Alergeny w zupie gołąbkowej
Lista alergenów dla zupy gołąbkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy gołąbkowej
Zupę możesz zrobić w wersji wegetariańskiej, wystarczy, że pominiesz dodatek mięsa.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.