Zupa fasolowa ze śmietaną
- Fasola biała jaś nasiona suche (200 g)
- Marchewka (100 g)
- Pietruszka (60 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Por (100 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Łopatka wieprzowa (500 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
- Śmietana 18% - 1 łyżka (25 g)
Przepis na zupę fasolową ze śmietaną krok po kroku
Fasolę należy uprzednio zalać zimną wodą i zostawić na noc w lodówce do moczenia. Po około 10 godzinach wodę z moczenia fasoli trzeba odlać, a fasolę przepłukać pod wodą. Wsyp do garnka.
Do fasoli dodaj mięso pokrojone w dużą kostkę. Zalej wszystko wodą tak, by było około 4 cm wody ponad składniki, wstaw do gotowania i gotuj pierwsze 15 minut bez przykrycia. Po tym czasie można przykryć.
W tym czasie obierz warzywa. Gdy fasola i mięso zacznie być miękka dodaj do zupy warzywa pokrojone w dużą kostkę. Gotuj wszystko około 30 minut do miękkości warzyw i mięsa.
Gdy wszystko będzie miękkie wyłącz ogień. Śmietanę umieść w misce, dodawaj stopniowo gorący wywar i zahartuj śmietanę. Dodaj zahartowaną śmietanę do nie gotującej się już zupy. Dodaj też 2 łyżki octu, cukier oraz przypraw do smaku.
Gotową zupę nakładaj do miseczki i podawaj z pieczywem.
-
Fabada
-
Ribollita
-
Zupa fasolowa z makaronem
-
Zupa krem z fasolki szparagowej
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Zupa fasolowa na żeberkach
-
Zupa fasolkowa
-
Lobio po ormiańsku
-
Zupa fasolowa tradycyjna
-
Zupa z czerwonej fasoli
-
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
-
Zupa z fasolką szparagową
-
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
-
Zupa fasolowa
Więcej informacji na temat zupy fasolowej ze śmietaną
Prosty przepis na dobrą zupę fasolową zabielaną śmietaną. Klasyczna grochówka gotowana na łopatce na ziemniakach to pyszny posiłek na zimny dzień. Z pieczywem jest idealna. Ugotowanie zupy nie jest trudne. Jest jednak czasochłonne. Warto jednak przeznaczyć czas na ugotowanie zupy fasolowej, ponieważ jest przepyszna. Bardzo sycąca i rozgrzewająca. Nie używa się tu boczku ani kiełbasy, ale smak jest znakomity. Najlepiej smakuje oczywiście gdy jest gorąca, a jako dodatek podaje się pieczywo.
Łopatka wieprzowa może być zamieniona na inne mięso. Super sprawdziłaby się w tej roli karkówka. Można także zupę zrobić z użyciem żeberek świeżych albo wędzonych. Boczek wieprzowy jest równie dobrym produktem do tej zupy. Mógłby być on zarówno świeży jak i wędzony. Mięso drobiowe w każdej postaci także nada się, by zrobić dobry wywar na zupę. Mięso drobiowe gotuje się szybciej niż pozostałe mięsa.
Fasola w postaci suchych nasion musi być wcześniej moczona. W tym celu przełóż ją do miski i wlej wodę. Zostaw tak fasolę w lodówce na około 10 godzin. Gdy ten czasu płynie fasolę odcedź. Wypłukaj ją w świeżej wodzie. Gotowanie fasoli należy przeprowadzać w wodzie świeżej. Woda z moczenia nie będzie dobra, by ugotować zupę. Znajdują się w niej substancje, które mogą w nadmiarze powodować przykre objawy dla organizmu. Moczenie fasoli jest o tyle istotne, że fasola także się szybciej ugotuje. Można skorzystać z fasoli z puszki. Jeśli jej używasz wystarczy, że dodasz ją około 20 minut przed skończeniem gotowania zupy. Konserwową fasolę opłucz pod wodą. Ważne jest, by gotując fasolę przez pierwsze 10-15 minut nie używać przykrywki. Po tym czasie można już gotować z przykrywką.
Przepis nie zawiera glutenu. Do zupy nie trzeba dodawać mąki, by ją zagęścić. Jest ona z reguły zagęszczona sporą ilością warzyw oraz fasoli. Indeks glikemiczny jest na pograniczu niskiego a średniego. Taki posiłek zawiera białko pochodzące z fasoli i z mięsa. Fasola jest bogata też w błonnik i węglowodany. Tłuszcz pochodzi z mięsa i śmietany. Jeśli ograniczasz tłuszcz zamiast śmietany możesz dodać jogurt naturalny. Pamiętaj o zahartowaniu!
Alergeny w zupie fasolowej ze śmietaną
Lista alergenów dla zupy fasolowej ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy fasolowej ze śmietaną
Przepis może być ciężkostrawny dla osób, które nie powinny jeść nasion roślin strączkowych. Może wywoływać takie objawy jak gazy, wzdęcia lub bóle brzucha.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.