Zupa fasolowa z makaronem

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa fasolowa z makaronem
Zupa fasolowa z makaronem
Zupa fasolowa z makaronem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku jest bardzo syta. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
296 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Fasola biała w puszce (400 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (120 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Kiełbasa polska (250 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Makaron świderki (250 g)
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupa fasolowa z makaronem krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Boczek posiekaj w kostkę.

Marchew i seler obierz ze skórki.

Zetrzyj na tarce.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj boczek i podsmaż na złoty kolor.

Do garnka dodaj marchew i seler.

Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj przez 5 minut.

Dodaj fasolę i gotuj przez 15 minut.

Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj jeszcze 10 minut.

Dopraw zupę solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

Dodaj makaron i gotuj przez 8 minut.

Zupę podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na zupa fasolowa z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat zupy fasolowej z makaronem

Zupa fasolowa z makaronem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa z dodatkiem boczku i kiełbasy sprawdzi się doskonale w chłodne zimowe dni. Zupę można przygotować z fasoli w puszce lub tej ugotowanej samodzielnie. Przepis na zupę fasolową z makaronem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola w puszce, cebula, boczek wędzony, kiełbasa, marchewka, seler korzeniowy, makaron, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz.

Jak zrobić zupę fasolową z makaronem? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Boczek posiekaj w kostkę. Marchew i seler obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj boczek i podsmaż na złoty kolor. Do garnka dodaj marchew i seler. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 5 minut. Dodaj fasolę i gotuj przez 15 minut. Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Dodaj makaron i gotuj przez 8 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu.

Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest on bardzo nisko kaloryczny.

Podsumowując: smaczna zupa będzie idealna na obiad. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Łatwa do zrobienia zupa nie sprawi Ci dużego problemu. Pyszna zupa z makaronem jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zupę można przygotować także z dodatkiem piersi w kurczaka alby obniżyć jej kaloryczność.

Alergeny w zupie fasolowej z makaronem

Lista alergenów dla zupy fasolowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki

Wartości odżywcze zupy fasolowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Zupa fasolowa z makaronem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa świetnie sprawdzi się dla osób ciężko pracujących fizycznie. Zupa zawiera także sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
87.31
296.85
Białko (g)
4.21
14.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
9.77
33.22
Węglowodany przyswajalne (g)
8.70
29.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
3.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
3.49
11.86
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
4.91
Tłuszcze nienasycone (g)
2.05
6.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.40
4.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
2.19
Cholesterol (mg)
9.40
31.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
49.81
169.35
Witamina B6 (mg)
0.06
0.20
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.33
Witamina C (mg)
1.91
6.50
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.26
Witamina E (mg)
0.20
0.69
Retinol (µg (mcg))
0.98
3.33
Tiamina (mg)
0.06
0.22
Ryboflawina (mg)
0.07
0.25
Niacyna (mg)
0.93
3.15
Foliany (µg (mcg))
10.93
37.16
Beta karoten (µg (mcg))
485.12
1649.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
391.13
1329.86
Potas (mg)
149.49
508.28
Wapń (mg)
19.80
67.31
Fosfor (mg)
59.48
202.24
Magnez (mg)
14.14
48.07
Żelazo (mg)
0.63
2.15
Cynk (mg)
0.51
1.72
Miedź (mg)
0.07
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy fasolowej z makaronem 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy fasolowej z makaronem

Koszt składników
85.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała w puszce
400 g
4.40
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 400 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Kiełbasa polska
250 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.75
Za 250 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Makaron świderki
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Koszt składników
85.40