Zupa fasolowa z makaronem
- Fasola biała w puszce (400 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (120 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Kiełbasa polska (250 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Makaron świderki (250 g)
- Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
Przepis na zupa fasolowa z makaronem krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Boczek posiekaj w kostkę.
Marchew i seler obierz ze skórki.
Zetrzyj na tarce.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj boczek i podsmaż na złoty kolor.
Do garnka dodaj marchew i seler.
Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj przez 5 minut.
Dodaj fasolę i gotuj przez 15 minut.
Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj jeszcze 10 minut.
Dopraw zupę solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
Dodaj makaron i gotuj przez 8 minut.
Zupę podawaj w głębokim talerzu.
-
Fabada
-
Ribollita
-
Zupa krem z fasolki szparagowej
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Zupa fasolowa na żeberkach
-
Zupa fasolkowa
-
Lobio po ormiańsku
-
Zupa fasolowa tradycyjna
-
Zupa z czerwonej fasoli
-
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
-
Zupa z fasolką szparagową
-
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
-
Zupa fasolowa ze śmietaną
-
Zupa fasolowa
Więcej informacji na temat zupy fasolowej z makaronem
Zupa fasolowa z makaronem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa z dodatkiem boczku i kiełbasy sprawdzi się doskonale w chłodne zimowe dni. Zupę można przygotować z fasoli w puszce lub tej ugotowanej samodzielnie. Przepis na zupę fasolową z makaronem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: fasola w puszce, cebula, boczek wędzony, kiełbasa, marchewka, seler korzeniowy, makaron, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz.
Jak zrobić zupę fasolową z makaronem? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Boczek posiekaj w kostkę. Marchew i seler obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj boczek i podsmaż na złoty kolor. Do garnka dodaj marchew i seler. Wlej bulion drobiowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 5 minut. Dodaj fasolę i gotuj przez 15 minut. Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Dodaj makaron i gotuj przez 8 minut. Zupę podawaj w głębokim talerzu.
Fasola biała jest rośliną strączkową, jest znana i lubiana na całym świecie. Jest bardzo dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera między innymi witaminę A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także wapń, cynk, magnez. Fasola jest także dobrym źródłem błonnika, daje nam uczucie sytości na dłużej, pomaga w usuwaniu nadmiernego poziomu cholesterolu z krwi oraz wpływa pozytywnie na układ trawienia. Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest on bardzo nisko kaloryczny.
Podsumowując: smaczna zupa będzie idealna na obiad. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Łatwa do zrobienia zupa nie sprawi Ci dużego problemu. Pyszna zupa z makaronem jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zupę można przygotować także z dodatkiem piersi w kurczaka alby obniżyć jej kaloryczność.
Alergeny w zupie fasolowej z makaronem
Lista alergenów dla zupy fasolowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
Wartości odżywcze zupy fasolowej z makaronem
Zupa fasolowa z makaronem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa świetnie sprawdzi się dla osób ciężko pracujących fizycznie. Zupa zawiera także sporą ilość białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.