Zupa fasolowa na żeberkach
- Fasola konserwowa - 1,5 puszki (600 g)
- Wędzone żeberka wieprzowe (500 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Ziemniaki późne - 5 średnich ziemniaków (375 g)
- Pietruszka - 1 szt (60 g)
- Seler korzeniowy - 1 duży plaster (60 g)
Przepis na zupę fasolową na żeberkach krok po kroku
W dużym garnku umieść żeberka i zalej 3 litrami wody. Dołóż do tego obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa: marchewki, seler i pietruszkę, a także obraną z wierzchniej warstwy cebulę. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj wszystko przez około 30 min, w międzyczasie zbieraj szum z powierzchni zupy.
Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do zupy. Gotuj przez 25 minut do zmięknięcia ziemniaków.
Fasolę odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych składników zupy. Całość gotuj przez 10 minut, następnie dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i chili. Gotową zupę udekoruj poszatkowaną natką pietruszki.
-
Fabada
-
Ribollita
-
Zupa fasolowa z makaronem
-
Zupa krem z fasolki szparagowej
-
Staropolska zupa fasolowa
-
Zupa fasolkowa
-
Zupa fasolowa tradycyjna
-
Lobio po ormiańsku
-
Zupa z czerwonej fasoli
-
Zupa z fasolki szparagowej z serkiem topionym
-
Zupa z fasolką szparagową
-
Zupa krem z zielonej fasolki szparagowej
-
Zupa fasolowa ze śmietaną
-
Zupa fasolowa
Więcej informacji na temat zupy fasolowej na żeberkach
Zupa fasolowa na żeberkach jest przepyszna i bardzo pożywna. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Jest bardzo sycąca przez dużą ilość fasoli i ziemniaków. Ze względu na dodatek wędzonych żeberek zyskuje niezwykły, głęboki aromat.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić zupę fasolową na żeberkach, która będzie pyszna, pożywna i w dodatku bardzo łatwa w wykonaniu, to jest to przepis, który na pewno przypadnie ci do gustu. Fasola z puszki, która jest jej głównym składnikiem jest bardzo pożywna, a najlepsze jest to, że użycie konserwowej wersji sprawia, że nie trzeba jej wcześniej namaczać i można spokojnie oszczędzić dużą ilość czasu. Warto jednak przed użyciem fasoli opłukać ją pod wodą, by wypłukać dość duży dodatek soli, który znajduje się w puszkowanych warzywach. Ze względu na mięso i fasolę ta zupa ma bardzo dużo białka, co wpływa na jej indeks sytości. Po zjedzeniu zupy przez długi czas nie czuje się potrzeby przekąszenia czegoś. Ta zupa będzie więc idealna dla osób, które są na diecie, ponieważ redukuje chęć podjadania po posiłku.
Przepis na zupę fasolową na żeberkach jest naprawdę nieskomplikowany i prosty. Poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Dużym plusem jest to, że wystarczy tylko obrać i pokroić warzywa, a zupa robi się praktycznie sama. Będzie idealnym posiłkiem dla osób zabieganych. Warto ugotować trochę więcej, by móc ją jeść przez kilka dni. Ze względu na jej pyszny smak na pewno nikt nie będzie protestował z tego powodu.
Zupa jest zrobiona na wędzonce dzięki czemu smakuje naprawdę wybornie. Wędzony, dymny aromat świetnie współgra z fasolką. Wędzone żeberka świetnie dopełniają zupę i sprawiają, że jeszcze ciężej się od niej oderwać.
Zupa fasolowa na wędzonych żeberkach jest tak sycąca i pożywna, w dodatku zawiera mnóstwo białka i błonnika, dzięki temu może spokojnie zastąpić cały posiłek. Nie jest zbyt kaloryczna, a dostarcza naprawdę mnóstwa składników odżywczych, dlatego powinna często pojawiać się w codziennym menu. Fasola z puszki, która jest jej bazą jest bardzo miękka i naprawdę zdrowa.
Alergeny w zupie fasolowej na żeberkach
Lista alergenów dla zupy fasolowej na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy fasolowej na żeberkach
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.