Zupa dyniowa na mleku
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Dynia (500 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Sól - szczypta (2 g)
Przepis na zupę dyniową na mleku krok po kroku
Dodatkowo przygotuj 500 ml wody.
Dynię przełóż do garnka, wlej wodę i gotuj do miękkości.
W osobnym garnku zagotuj mleko.
Ugotowaną dynię zmiksuj na mus i wlej mleko.
Całość wymieszaj, podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy dyniowej na mleku
Zupa dyniowa na mleku to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera, ale nie tylko. Słodko-pikantna zupa sprawdzi się też w cieplejszych okresach takich jak wiosna czy lato.
Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić zupę dyniową na mleku, która będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na mleku, a nie na bulionie mięsnym.
Zupa będzie też dobra dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Dodatkowo możesz dodać bataty. Zupa będzie pyszna w smaku.
Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Wszystkie te warzywa są źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
Krem jest delikatnie słodki i pomarańczowy. Jeśli lubisz potrawy nieco bardziej delikatne, postaw na mniej wyraziste przyprawy.
Mój przepis na zupę dyniową na mleku opisuję krok po kroku nieco niżej, poznaj go i przygotuj pyszne danie dla całej swojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na kolacje lub na obiad nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. Przekonaj się, jaki to prosty przepis, a zupa smaczna, jednym słowem najlepsza.
Alergeny w zupie dyniowej na mleku
Lista alergenów dla zupy dyniowej na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze zupy dyniowej na mleku
Zupę z dyni możesz przygotować ze świeżej dyni, jak i z puree dyniowego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.