Zupa dyniowa
- Oliwa z oliwek (15 ml)
- Cebula (100 g)
- Por (80 g)
- Czosnek (15 g)
- Dynia (600 g)
- Ziemniaki późne (350 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
- Śmietanka kremowa 36% (125 ml)
Przepis na zupę dyniową krok po kroku
Rozgrzej olej w dużym garnku, dodaj posiekaną cebulę, por i czosnek smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki, podsmaż przez 10 minut.
Całość zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.
Zostaw do ostudzenia i zblenduj ją na gładką masę.
Zupę wymieszaj ze śmietanką i delikatnie podgrzej.
Dopraw przyprawami do smaku.
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa dyniowa z imbirem
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy dyniowej
Zupa dyniowa to doskonały pomysł na pyszny, a przy okazji bardzo zdrowy posiłek. Ma mało kalorii, niski indeks glikemiczny, a do tego dostarcza sporo witamin. To świetny sposób na przemycenie do swojego menu dużej ilości pysznych warzyw. Całość jest prosta, smaczna i niezwykle tania. Do przygotowania tej zupy wystarczy tylko kilka minut. Można ją podawać również małym dzieciom.
Przepis na zupę dyniową, choć może się wydawać inaczej, jest naprawdę prosty. Dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do jej przygotowania przyda się garnek, ale również dobry blender. Można używać zarówno tego ręcznego, jak i robota kuchennego. Można również posłużyć się gotowym musem dyniowym, który z łatwością da się kupić w większości sklepów. Dzięki temu przygotowanie zupy jest dużo łatwiejsze. Najlepiej, by zupa była zblendowana na gładki mus, dzięki temu całość jest po prostu smaczniejsza i bardziej apetycznie się prezentuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę dyniową, która będzie smaczna, a przy okazji niezbyt skomplikowana to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Do jej stworzenia potrzeba tylko kilku prostych produktów. Głównym jest oczywiście dynia. Spokojnie sprawdzi się dynia hokaido, czyli piżmowa. Jest ona najbardziej powszechnym gatunkiem w Polsce. Ma piękny pomarańczowy kolor i zwykle występuje w dość dużych rozmiarach. Ma delikatny, lekko słodkawy smak, który wspaniale komponuje się w większości dań. Dlatego świetnie nadaje się również do zup. W tej wersji mocno się ją przyprawia, dzięki czemu wyróżnia się naprawdę pysznym smakiem. Dynia to warzywo niezwykle niedoceniane. Nie gości na talerzach zbyt często, choć wyróżnia się naprawdę znakomitymi właściwościami. Jest nie tylko pyszna, ale również dobra dla organizmu. To wspaniałe źródło wielu cennych antyoksydantów, a także witaminy C, A i E.
Ten sprawdzony przepis to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Tak przygotowana zupa dyniowa jest po prostu najlepsza.
Alergeny w zupie dyniowej
Lista alergenów dla zupy dyniowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze zupy dyniowej
To niezwykle zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
Energia i białka
(411g)
Węglowodany
(411g)
Tłuszcze
(411g)
Witaminy
(411g)
Składniki mineralne
(411g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.