Przepis na zupę dahl krok po kroku
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Cebula 100 g 1 szt
- Soczewica czerwona 300 g surowa
- Papryka czerwona 420 g 3 szt
- Pomidor 700 g 7 szt
- Mleczko kokosowe 400 ml 1 opakowanie
Nasiona soczewicy wypłucz w zimnej wodzie.
Pomidory sparz wrzątkiem i zalej lodowatą wodą, zdejmij skórkę.
Z papryki usuń gniazda nasienne.
Pokrój pomidory, cebulę i paprykę w kostkę.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż chwilę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj 1 l zimnej wody oraz soczewicę.
Gotuj 15 minut.
Dodaj pokrojone pomidory oraz paprykę.
Wsyp łyżkę kuminu, łyżeczkę kurkumy, po łyżeczce papryki słodkiej i chilli, a także około 3 cm kawałek imbiru startego na małych oczkach tarki. Sól i pieprz wg uznania.
Wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 10 minut - do miękkości warzyw.
Gdy już warzywa zmiękną, dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj i dopraw do smaku.
Zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Gzik
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Zupa marchewkowa
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z piekarnika
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Obiad bez mięsa

(liczba kalorii)
Zupa dahl - cechy przepisu
Więcej o zupie dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i sycąca. Świetna propozycja na wegańskie danie. Zupa dahl jest bardzo aromatyczna. Znajduje się w niej dużo przypraw. Nie ma w niej produktów pochodzenia zwierzęcego. Zupa dahl jest bogata w warzywa, więc zdecydowanie jest to posiłek godny polecenia na diecie redukcyjnej. Genialnie syci i dostarcza białko roślinne. Nie wiesz, jak zrobić zupę dahl? Poznaj ten sprawdzony przepis i zjedz dobrą, rozgrzewającą, domową zupę.
Zupa dahl to znana, smaczna, indyjska zupa z soczewicy. Cechuje ją pyszny smak, który zawdzięcza się dużej ilości przypraw. Koniecznie do potrawy dodaj paprykę słodką i ostrą, kumin, kurkumę, sól, pieprz, czosnek i imbir. Bardzo ważne jest to, by nie pominąć dużej ilości przypraw, bo tylko wtedy będzie ona smacznym daniem. Przepis na zupę dahl składa się z takich składników jak: soczewica czerwona, papryka, cebula i pomidory.
Taka zupa jest najlepsza, gdy jesteś na diecie wegańskiej i masz niedobory białka. Soczewica bowiem jest jego dobrym źródłem. Indyjską zupą z soczewicy z powodzeniem da się najeść. Jest ona pełna błonnika i ma niski indeks glikemiczny. Zapewnia przez to poziom sytości przez długi czas. W łatwy sposób powstaje pyszna i odżywcza zupa. Ten sprawdzony przepis to pełnia zdrowia.
Jak zrobisz zupę dahl, podawać ją możesz z pieczywem. Najlepszą opcją z pieczywa indyjskiego to chlebek naan. Pieczywo takie jak chapati czy puri to także super dodatki. Poza nimi zupa dahl jest pyszna po prostu sama w sobie. Taka dobra zupa jest znakomitym pomysłem na rozgrzewające danie w zimne dni.
Jak zrobić zupę dahl? Soczewicę wypłucz, a warzywa odpowiednio przygotuj. Do przepisu na zupę dahl należy obrać pomidory ze skórki, a z papryki trzeba usunąć gniazda nasienne i błonki. Obierz czosnek i cebulę. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na oleju warzywa, dodaj soczewicę i wodę. Gotuj kilkanaście minut, a następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i gotuj, aż wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie. Na sam koniec dodaj mleczko kokosowe. Wymieszaj składniki razem. Zupa jest już dobra do podania. Najlepsza będzie natka pietruszki jako zielony dodatek.
W tym sprawdzonym przepisie wspaniałe jest to, że zupa jest domowa i bardzo smaczna – wcale nie trzeba iść do restauracji, by zjeść tradycyjne danie z kuchni indyjskiej. Wszystko można przygotować samemu w prosty sposób.
Wartości odżywcze zupy dahl
Energia i białka
(490g)
Węglowodany w zupie dahl
(490g)
Tłuszcze
(490g)
Witaminy w przepisie na zupę dahl
(490g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę dahl
(490g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie dahl
Lista alergenów dla zupy dahl przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupę dahl