Zupa dahl

Opublikowano: 25.11.2022 r., 12:20 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa dahl
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i sycąca. Świetna propozycja na wegańskie danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
504 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Soczewica czerwona surowa (300 g)
  • Papryka czerwona 3 szt (420 g)
  • Pomidor 7 szt (700 g)
  • Mleczko kokosowe 1 opakowanie (400 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży, natka pietruszki świeża, chilli, kumin, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, sitko

Przepis na zupę dahl krok po kroku

Nasiona soczewicy wypłucz w zimnej wodzie.

Pomidory sparz wrzątkiem i zalej lodowatą wodą, zdejmij skórkę.

Z papryki usuń gniazda nasienne.

Pokrój pomidory, cebulę i paprykę w kostkę.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż chwilę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zawartość patelni przełóż do garnka.

Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaj 1 l zimnej wody oraz soczewicę.

Gotuj 15 minut.

Dodaj pokrojone pomidory oraz paprykę.

Wsyp łyżkę kuminu, łyżeczkę kurkumy, po łyżeczce papryki słodkiej i chilli, a także około 3 cm kawałek imbiru startego na małych oczkach tarki. Sól i pieprz wg uznania.

Wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez 10 minut - do miękkości warzyw.

Gdy już warzywa zmiękną, dodaj mleczko kokosowe, wymieszaj i dopraw do smaku.

Zupę podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę dahl
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat zupy dahl

Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i sycąca. Świetna propozycja na wegańskie danie. Zupa dahl jest bardzo aromatyczna. Znajduje się w niej dużo przypraw. Nie ma w niej produktów pochodzenia zwierzęcego. Zupa dahl jest bogata w warzywa, więc zdecydowanie jest to posiłek godny polecenia na diecie redukcyjnej. Genialnie syci i dostarcza białko roślinne. Nie wiesz, jak zrobić zupę dahl? Poznaj ten sprawdzony przepis i zjedz dobrą, rozgrzewającą, domową zupę.

Zupa dahl to znana, smaczna, indyjska zupa z soczewicy. Cechuje ją pyszny smak, który zawdzięcza się dużej ilości przypraw. Koniecznie do potrawy dodaj paprykę słodką i ostrą, kumin, kurkumę, sól, pieprz, czosnek i imbir. Bardzo ważne jest to, by nie pominąć dużej ilości przypraw, bo tylko wtedy będzie ona smacznym daniem. Przepis na zupę dahl składa się z takich składników jak: soczewica czerwona, papryka, cebula i pomidory.

Taka zupa jest najlepsza, gdy jesteś na diecie wegańskiej i masz niedobory białka. Soczewica bowiem jest jego dobrym źródłem. Indyjską zupą z soczewicy z powodzeniem da się najeść. Jest ona pełna błonnika i ma niski indeks glikemiczny. Zapewnia przez to poziom sytości przez długi czas. W łatwy sposób powstaje pyszna i odżywcza zupa. Ten sprawdzony przepis to pełnia zdrowia.

Jak zrobisz zupę dahl, podawać ją możesz z pieczywem. Najlepszą opcją z pieczywa indyjskiego to chlebek naan. Pieczywo takie jak chapati czy puri to także super dodatki. Poza nimi zupa dahl jest pyszna po prostu sama w sobie. Taka dobra zupa jest znakomitym pomysłem na rozgrzewające danie w zimne dni.

Jak zrobić zupę dahl? Soczewicę wypłucz, a warzywa odpowiednio przygotuj. Do przepisu na zupę dahl należy obrać pomidory ze skórki, a z papryki trzeba usunąć gniazda nasienne i błonki. Obierz czosnek i cebulę. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż na oleju warzywa, dodaj soczewicę i wodę. Gotuj kilkanaście minut, a następnie dodaj pokrojone w kostkę warzywa oraz wszystkie przyprawy. Wymieszaj i gotuj, aż wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie. Na sam koniec dodaj mleczko kokosowe. Wymieszaj składniki razem. Zupa jest już dobra do podania. Najlepsza będzie natka pietruszki jako zielony dodatek.

W tym sprawdzonym przepisie wspaniałe jest to, że zupa jest domowa i bardzo smaczna – wcale nie trzeba iść do restauracji, by zjeść tradycyjne danie z kuchni indyjskiej. Wszystko można przygotować samemu w prosty sposób.

Alergeny w zupie dahl

Lista alergenów dla zupy dahl przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zupę dahl

Wartości odżywcze zupy dahl

na 100g gotowej potrawy

Ta zupa jest zdrowa i zbilansowana. Zawiera białko pochodzenia roślinnego. Jest to przepis wegański. Może wywoływać negatywne objawy z przewodu pokarmowego u osób z nadwrażliwością na nasiona roślin strączkowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
102.95
504.45
Białko (g)
4.88
23.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
16.89
82.74
Węglowodany przyswajalne (g)
14.22
69.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.67
13.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
2.23
10.93
Tłuszcze nasycone (g)
0.69
3.39
Tłuszcze nienasycone (g)
1.54
7.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.97
4.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
2.79
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.27
11.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A (µg (mcg))
54.56
267.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
33.25
162.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.74
23.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
3.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.72
238.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
522.15
2558.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
54.68
267.93
Potas (mg)
268.62
1316.23
Wapń (mg)
34.35
168.32
Fosfor (mg)
102.48
502.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.09
93.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.38
6.74
Cynk (mg)
0.75
3.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy dahl 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy dahl

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Soczewica czerwona
300 g
surowa
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Papryka czerwona
420 g
3 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.56
Za 420 g
Pomidor
700 g
7 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 5
9.33
Za 700 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 opakowanie
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Koszt składników
37.50