Zupa czosnkowa Thermomix
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Ziemniaki średnie - 5 sztuk (450 g)
- Czosnek - główka (50 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Masło klarowane (40 g)
- Mascarpone (250 g)
- Chleb pszenny - 4 kromki (100 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na zupę czosnkową z thermomixa krok po kroku
Czosnek i cebulę obierz. Umieść w naczyniu żaroodpornym i rozdrobnij przez 7 sekund / obroty 5. Zgarnij kopystką wszystko na dno.
Dodaj masło klarowane i podduś przez 3 minuty / temperatura 120 stopnia / obroty 1.
Obierz ziemniaki i pokrój na większe kawałki. Dodaj do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 5 sekund / obroty 5. Ponownie podduś przez 4 minuty / 100 stopni / obroty 1.
Wlej bulion i gotuj całość przez 20 minut / 100 stopni / obroty 1.
W tym czasie kromki chleba pokrój w kostkę. Skrop oliwą z oliwek. Oprósz solą, oregano, czosnkiem granulowanym. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz całość przez 8-10 minut w 170 stopniach.
Na koniec do zupy dodaj mascarpone, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Zmiksuj przez 20 sekund, zwiększając obroty od 1 do 8.
Zupę podawaj posypaną grzankami.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat zupie czosnkowej z thermomixa
Aby wykonać przepis na zupę czosnkową z Thermomixa potrzebujesz główkę czosnku, 5 ziemniaków, cebulę, mascarpone i masło klarowane lub oliwę z oliwek.
Na samym początku w naczyniu Thermomixa rozdrobnij obraną cebulę i ząbki czosnku. Zgarnij wszystko kopystką na dno naczynia i dodaj masło (lub oliwę czy też olej rzepakowy) i podduś przez kilka minut. W tym czasie obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w większą kostkę. Dodaj do naczynia Thermomixa i rozdrobnij. Ponownie całość podduś przez kilka minut. Wlej bulion i gotuj całość przez 20 minut. Ten czas wykorzystaj na przygotowanie grzanek. Kromki chleba (najlepiej lekko czerstwe) pokrój w kostkę. Skrop oliwą i posyp przyprawami np. oregano i czosnkiem granulowanym. Grzanki podpiecz w piekarniku na blasze przez kilka minut. Gdy minie czas gotowania zupy dopraw ją do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj mascarpone i zblenduj całość na gładki krem. Gotową zupę podawaj posypaną grzankami.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić zupę czosnkową w Thermomixie. Sami widzicie, że jest łatwa w przygotowaniu, a składniki kupicie w każdym sklepie.
Zupa czosnkowa Thermomix to pyszna, aromatyczna zupa krem. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników. Tak przygotowana zupa z grzankami będzie nie tylko bardzo sycąca, ale również smaczna i idealna na obiad.
Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkie ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie.
Aby zupa czosnkowa była jeszcze bardziej domowa, bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.
Alergeny w zupie czosnkowej z thermomixa
Lista alergenów dla zupie czosnkowej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- mascarpone
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
Wartości odżywcze zupie czosnkowej z thermomixa
Czosnek ma działanie antybakteryjne przez to najczęściej stosowana w czasie przeziębień.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.