Zupa czosnkowa czeska

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:40 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna czeska zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa czeska
Zupa czosnkowa czeska to tradycyjna zupa, którą możecie spotkać w różnych wersjach z wieloma dodatkami. Nasz pomysł na zupę czosnkową wzbogaconą w boczek i ziemniaki na pewno Ci zasmakuje!
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
427 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion drobiowy (1000 g)
  • Ziemniaki średnie (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Czosnek - 15 ząbków (75 g)
  • Ser gouda (100 g)
  • Chleb pszenny - 4 kromki (140 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę czosnkową czeską krok po kroku

Ząbki czosnku i cebulę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.

Boczek pokrój w kostkę.

Do garnka o grubym dnie włóż boczek i podsmażaj, aż wytopi się tłuszcz.

Dodaj cebulę i gdy się zeszkli, dołóż czosnek.

Chwilę podsmażaj i wlej bulion.

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru.

Zupę gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Pod koniec dodaj łyżkę majeranku.

W międzyczasie kromki chleba pokrój w kostkę, a żółty ser zetrzyj na tarce.

Pokrojony chleb podsmaż na patelni z łyżką oleju.

Rozlej zupę do talerzy, a wierzch posyp grzankami i żółtym serem.

Jak oceniasz przepis na zupę czosnkową czeską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy czosnkowej czeskiej

Zupa czosnkowa czeska to tradycyjna dobra zupa, którą możecie spotkać w różnych wersjach z wieloma dodatkami. Nasz pomysł na zupę czosnkową wzbogaconą w boczek i ziemniaki na pewno Ci zasmakuje!

Aby wykonać przepis na czeską zupę czosnkową z grzankami potrzebujesz przede wszystkim dużo czosnku. Ząbki czosnku i cebulę obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Do garnka o grubym dnie włóż boczek i podsmażaj, aż wytopi się tłuszcz. Dodaj cebulę i gdy się zeszkli, dołóż czosnek. Chwilę podsmażaj i wlej bulion. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i dodaj do wywaru. Zupę gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. Pod koniec dodaj łyżkę majeranku. W międzyczasie kromki chleba pokrój w kostkę, a żółty ser zetrzyj na tarce. Pokrojony chleb podsmaż na patelni z łyżką oleju. Rozlej zupę do talerzy, a wierzch posyp grzankami i żółtym serem. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić czeską zupę czosnkową i ta pyszna zupa pojawi się w Twoim domu. To idealny pomysł na obiad, kiedy chcesz wypróbować coś nowego. Taka smaczna zupa na pewno zachwyci Twoich domowników.

Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby w pełni udał się ten sprawdzony przepis, to należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Alergeny w zupie czosnkowej czeskiej

Lista alergenów dla zupy czosnkowej czeskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny

Wartości odżywcze zupy czosnkowej czeskiej

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na ciężkostrawność czosnek nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
95.05
427.75
Białko (g)
4.96
22.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
8.98
40.41
Węglowodany przyswajalne (g)
8.28
37.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
3.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
4.40
19.82
Tłuszcze nasycone (g)
2.01
9.06
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
10.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
7.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
3.09
Cholesterol (mg)
12.77
57.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
9.64
43.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.93
22.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.30
Witamina E (mg)
0.06
0.29
Brak danych dla: chleb pszenny, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.59
43.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.27
5.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.30
59.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.52
6.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
378.93
1705.20
Potas (mg)
147.15
662.19
Wapń (mg)
68.01
306.04
Fosfor (mg)
79.28
356.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.26
50.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.58
2.59
Cynk (mg)
0.59
2.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy czosnkowej czeskiej 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy czosnkowej czeskiej

Koszt składników
59.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Ziemniaki średnie
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Czosnek
75 g
15 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 75 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Chleb pszenny
140 g
4 kromki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 140 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
59.70