Zupa czosnkowa
- Ziemniaki późne - 10 szt (750 g)
- Czosnek - 2 główki (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (80 g)
- Seler korzeniowy - 1 duży plaster (60 g)
- Bulion warzywny - 1 litr (1000 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 3 łyżki (75 ml)
- Serek topiony śmietankowy (100 g)
Przepis na zupę czosnkową krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do cebuli i podsmaż przez chwilę.
Seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż z cebulą i czosnkiem. Całość zalej bulionem.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z zupą. I gotuj całość przez 20 minut, do zmięknięcia ziemniaków. Pod koniec gotowania dodaj serek topiony.
Zupę zblenduj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.
Do małej miseczki przelej odrobinę zupy i zmieszaj z jogurtem. Przelej do garnka z zupą i wymieszaj.
Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Pierogi ze szpinakiem i serem
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat zupy czosnkowej
Zupa czosnkowa to świetna propozycja na pyszny i niebanalny posiłek. Jest niezwykle aromatyczna i kremowa, dlatego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zup krem. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z żytniego chleba i posypana szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki. To danie sprawdzi się świetnie na lunch, a także na pyszną i sycącą kolację. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy tylko jej spróbują.
Ta zupa podawana jest z serem, dzięki temu ma bardziej kremową konsystencję, a także lepszy smak. Najlepiej użyć do niej sera topionego, który pod wpływem ciepła rozpływa się i sprawia, że zupa jest gęstsza i bardziej aksamitna. Idealnie sprawdzi się serek śmietankowy, jednak można użyć innego, dobrze komponuje się również taki z ziołami, dzięki czemu zupa smakuje jeszcze lepiej.
To pyszna i naprawdę sycąca potrawa. Wszystko dzięki idealnemu połączeniu czosnku z innymi warzywami i topionym serkiem. Dodatkowo do zupy dodany jest także jogurt grecki, który sprawia, że zupa ma więcej białka i jest bardziej pożywna. Ta zupa świetnie sprawdzi się także na diecie redukcyjnej ze względu na dużą ilość zdrowych warzyw i wysoką odżywczość.
Przepis na zupę czosnkową z serem jest niezwykle łatwy, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Warto wybrać do niej bulion warzywny, najlepiej o dobrym składzie. Można ją przygotować również na rosole, który został z poprzedniego dnia, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę czosnkową, która będzie naprawdę smaczna, a przy tym łatwa i bardzo pożywna, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Wspaniałe połączenie ostrego czosnku z serem topionym sprawia, że obok tej zupy ciężko jest przejść obojętnie. Ta zupa to naprawdę zdrowy wybór ze względu na duży udział czosnku i cebuli, które uznawane są za naturalne antybiotyki, a także dzięki sporej ilości warzyw. Do zupy dodaje się pietruszkę i seler, które świetnie się komponują z pozostałymi składnikami i nadają zupie lepszego, świeższego aromatu.
Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować zupę krem z czosnku, która jest szybka i prosta, a przy tym naprawdę najlepsza.
Alergeny w zupie czosnkowej
Lista alergenów dla zupy czosnkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- serek topiony śmietankowy
Wartości odżywcze zupy czosnkowej
To zdrowy pomysł na pyszny posiłek ze względu na dużą ilość warzyw.
Energia i białka
(286g)
Węglowodany
(286g)
Tłuszcze
(286g)
Witaminy
(286g)
Składniki mineralne
(286g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.