Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, bazylia
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, wyciskarka do cytrusów

Przepis na zupę cytrynową krok po kroku

Do dużego garnka włóż umyte mięso i zalej je 3 litrami wody. Gotuj przez 30 minut.

Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka z mięsem. Dodaj natkę pietruszki i obranego pora. Gotuj całość przez 40 minut.

Mięso wyciągnij i pokrój w kostkę. Odłóż na mały talerzyk. Resztę warzyw wyłów z zupy.

W osobnym garnku ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie.

Białka jaj oddziel od żółtek do osobnej miseczki. Białka ubij na puszystą masę. Dodawaj do niej powoli bulion i żółtka. Do całości wyciśnij sok z 2 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Zupę podgrzej, jednak uważaj aby jej nie zagotować. Dodaj posiekaną natkę i bazylię.

Zupę podawaj z kurczakiem i ryżem.

Zupa cytrynowa podana w drewnianej miseczce z plasterkami cytryny i ziołami.
Zupa cytrynowa - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - zupa cytrynowa

W skrócie
Kalorii w porcji
536 kcal
Wielkość
jednej porcji
410 g
Indeks glikemiczny
67

Wartości odżywcze zupy cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja pełna białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kcal)
130.81
536.34
Białko (g)
10.35
42.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany (g)
17.09
70.05
Węglowodany przyswajalne (g)
15.85
64.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.24
5.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz (g)
2.40
9.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.26
5.17
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
4.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.72
2.93
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.73
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.32
292.42
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A (µg (mcg))
102.41
419.89
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
1.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.75
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.92
57.06
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
1.07
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
2.14
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.62
96.85
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.30
Ryboflawina (mg)
0.13
0.55
Niacyna (mg)
3.46
14.18
Foliany (µg (mcg))
27.70
113.59
Beta karoten (µg (mcg))
821.56
3368.39
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód (mg)
46.99
192.67
Potas (mg)
242.35
993.62
Wapń (mg)
27.85
114.19
Fosfor (mg)
126.00
516.60
Magnez (mg)
21.93
89.91
Żelazo (mg)
0.81
3.33
Cynk (mg)
0.69
2.84
Miedź (mg)
0.09
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy cytrynowej 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie cytrynowej

Lista alergenów dla zupy cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat zupy cytrynowej

Zupa cytrynowa to mało popularna, choć naprawdę pyszna potrawa. Jej przepis jest inspirowany tradycyjną grecką kuchnią, w której zupa ta ma swoje szczególne miejsce. Wykonywana z dodatkiem soku z kwaśnej cytryny jest niezwykle orzeźwiająca i zaskakująco smaczna. Idealnie nadaje się na ciepłe letnie dni jako sycący i pożywny posiłek. Na pewno pokochają ją miłośnicy niekonwencjonalnych połączeń smakowych.

W tej wersji podawana jest z ryżem, dzięki czemu syci na dłużej. Ryż to świetne źródło węglowodanów, a także białka, dlatego dobrze by miał swoje miejsce w codziennym menu. W zupie komponuje się niezwykle dobrze ze względu na swój łagodny, uniwersalny smak, który pasuje do wszystkiego.

Zupa cytrynowa z kurczakiem smakuje naprawdę fantastycznie. Pyszny, słony bulion, połączony z kwaśną śmietaną i słodkim ryżem to idealna kompozycja smakowa. Zupa jest tylko lekko doprawiona świeżymi ziołami, dzięki czemu można rozkoszować się doskonałym smakiem. Ta zupa jest idealną opcją dla amatorów szaleństwa na talerzu, które w tej wersji smakuje wspaniale.

Zupę można podawać również z makaronem. Najlepiej wtedy wybierać wersje bardzo drobną, która najlepiej odnajdzie się w tej zupie. Idealnie sprawdzi się makaron orzo, a także małe gwiazdki czy literki. Taki dodatek może wizualnie wzbogacić całe danie.

Choć w tej opcji do zupy dodawane są jajka, by stworzyć jak najlepsze doświadczenie smakowe i wizualne podczas jej jedzenia, da się ją również zrobić bez jajek. Jednak wtedy nie będzie miała tak intensywnego koloru i smaku. Wersja wegańska jest również pozbawiona kurczaka, dlatego jest mniej pożywna. Dla osób, które spożywają mięso najbardziej polecaną opcją będzie ta, w której dodaje się krem z jajek i mięso. To naprawdę wyśmienita zupa.

Grecka zupa cytrynowa na pewno sprawdzi się jako lunch czy kolacja. Można ją również podawać na większe uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje i jest naprawdę ciekawym wyborem. Ta grecka zupa cytrynowa na pewno skradnie serca każdego, kto choć raz jej spróbuje, ze względu na wyśmienity aromat i smak.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy cytrynowej

Koszt składników
46.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Por
70 g
pół sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Cytryna
160 g
2 szt
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.16
Za 160 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Natka pietruszki
45 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
46.30
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na zupę cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób