Przepis na zupę cytrynową krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt
  • Marchewka 90 g 2 szt
  • Pietruszka 80 g 1 szt
  • Por 70 g pół sztuki
  • Cytryna 160 g 2 szt
  • Ryż biały 200 g 2 woreczki
  • Seler korzeniowy 60 g 1 duży plaster
  • Natka pietruszki 45 g pęczek
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, bazylia
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, wyciskarka do cytrusów

Do dużego garnka włóż umyte mięso i zalej je 3 litrami wody. Gotuj przez 30 minut.

Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka z mięsem. Dodaj natkę pietruszki i obranego pora. Gotuj całość przez 40 minut.

Mięso wyciągnij i pokrój w kostkę. Odłóż na mały talerzyk. Resztę warzyw wyłów z zupy.

W osobnym garnku ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie.

Białka jaj oddziel od żółtek do osobnej miseczki. Białka ubij na puszystą masę. Dodawaj do niej powoli bulion i żółtka. Do całości wyciśnij sok z 2 cytryn. Dokładnie wymieszaj. Zupę podgrzej, jednak uważaj aby jej nie zagotować. Dodaj posiekaną natkę i bazylię.

Zupę podawaj z kurczakiem i ryżem.

Zupa cytrynowa podana w drewnianej miseczce z plasterkami cytryny i ziołami.
zupa cytrynowa
Koszt przygotowania dania
21.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
528 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Zupa cytrynowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie cytrynowej

Zupa cytrynowa to mało popularna, choć naprawdę pyszna potrawa. Jej przepis jest inspirowany tradycyjną grecką kuchnią, w której zupa ta ma swoje szczególne miejsce. Wykonywana z dodatkiem soku z kwaśnej cytryny jest niezwykle orzeźwiająca i zaskakująco smaczna. Idealnie nadaje się na ciepłe letnie dni jako sycący i pożywny posiłek. Na pewno pokochają ją miłośnicy niekonwencjonalnych połączeń smakowych.

W tej wersji podawana jest z ryżem, dzięki czemu syci na dłużej. Ryż to świetne źródło węglowodanów, a także białka, dlatego dobrze by miał swoje miejsce w codziennym menu. W zupie komponuje się niezwykle dobrze ze względu na swój łagodny, uniwersalny smak, który pasuje do wszystkiego.

Zupa cytrynowa z kurczakiem smakuje naprawdę fantastycznie. Pyszny, słony bulion, połączony z kwaśną śmietaną i słodkim ryżem to idealna kompozycja smakowa. Zupa jest tylko lekko doprawiona świeżymi ziołami, dzięki czemu można rozkoszować się doskonałym smakiem. Ta zupa jest idealną opcją dla amatorów szaleństwa na talerzu, które w tej wersji smakuje wspaniale.

Zupę można podawać również z makaronem. Najlepiej wtedy wybierać wersje bardzo drobną, która najlepiej odnajdzie się w tej zupie. Idealnie sprawdzi się makaron orzo, a także małe gwiazdki czy literki. Taki dodatek może wizualnie wzbogacić całe danie.

Choć w tej opcji do zupy dodawane są jajka, by stworzyć jak najlepsze doświadczenie smakowe i wizualne podczas jej jedzenia, da się ją również zrobić bez jajek. Jednak wtedy nie będzie miała tak intensywnego koloru i smaku. Wersja wegańska jest również pozbawiona kurczaka, dlatego jest mniej pożywna. Dla osób, które spożywają mięso najbardziej polecaną opcją będzie ta, w której dodaje się krem z jajek i mięso. To naprawdę wyśmienita zupa.

Grecka zupa cytrynowa na pewno sprawdzi się jako lunch czy kolacja. Można ją również podawać na większe uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje i jest naprawdę ciekawym wyborem. Ta grecka zupa cytrynowa na pewno skradnie serca każdego, kto choć raz jej spróbuje, ze względu na wyśmienity aromat i smak.

Wartości odżywcze zupy cytrynowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (410g)
Energia (kalorie)
129.00 kcal
528.88 kcal
Białko
10.02 g
41.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (410g)
Tłuszcz
1.34 g
5.48 g
Tłuszcze nasycone
0.62 g
2.56 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.48 g
1.95 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.28 g
1.13 g
Brak danych dla: por, ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.20 g
0.82 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę cytrynową

Na 100g
Na porcję (410g)
Witamina B6
0.36 mg
1.47 mg
Tiamina
0.08 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.35 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Niacyna
3.96 mg
16.25 mg
Foliany
24.82 µg (mcg)
101.78 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę cytrynową

Na 100g
Na porcję (410g)
Sód
32.81 mg
134.50 mg
Potas
257.93 mg
1057.50 mg
Wapń
23.65 mg
96.95 mg
Fosfor
115.25 mg
472.52 mg
Magnez
23.41 mg
95.99 mg
Żelazo
0.67 mg
2.76 mg
Cynk
0.60 mg
2.47 mg
Miedź
0.09 mg
0.36 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy cytrynowej 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie cytrynowej

Lista alergenów dla zupy cytrynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, bazylia.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy cytrynowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Por
70 g
pół sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Cytryna
160 g
2 szt
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.16
Za 160 g
Ryż biały
200 g
2 woreczki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Natka pietruszki
45 g
pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liczba porcji:
Razem
40.30
Łączny koszt
21.41
Jak oceniasz przepis na zupę cytrynową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób