Zupa cygańska
- Ziemniaki późne (200 g)
- Kiełbasa domowa (300 g)
- Boczek wędzony bez kości (80 g)
- Pomidory w puszce (300 g)
- Pieczarki (100 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (100 g)
- Bulion warzywny (2000 ml)
Przepis na zupę cygańską krok po kroku
Rozgrzej garnek i podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek, by tłuszcz się w nim wytopił.
Dodaj do niego posiekaną drobno cebulę i paprykę.
Ziemniaki obierz i pokrój w dowolny kształt - kostkę lub paseczki. Dodaj do garnka. Podsmaż.
Na koniec do naczynia wrzuć kiełbasę i pieczarki pokrojone w plasterki.
Całość zalej bulionem i gotuj przez 45 minut.
Do garnka wlej pomidory i dodaj przyprawy.
Całość zamieszaj i gotuj kolejne 20 minut.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa z makaronem
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy cygańskiej
Zupa cygańska to jeden z tych przepisów, który zapada w pamięć na długo. Zupa jest smaczna i bardzo sycąca. Ze względu na dużą ilość przypraw również aromatyczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę cygańską, by była naprawdę pyszna, a przy okazji łatwa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Zupa na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Najlepiej wybierać świeże składniki, dzięki temu zupa jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobrą zupę warzywną, która przypadnie do gustu wszystkim domownikom, a dodatkowo będzie naprawdę pożywnym posiłkiem, to jest to przepis idealny. Zupę najlepiej ugotować na rosole, dzięki temu będzie miała głębszy i mięsny aromat. Jednak, gdy brakuje czasu, można sięgnąć po gotowy bulion lub kostki rosołowe. Wtedy należy pamiętać, by zupy dodatkowo nie solić, gdyż gotowe buliony są naprawdę słone.
Przepis na cygańską zupę to wspaniała opcja na szybką zupę na boczku. Robi się ją również z kiełbasą, dzięki temu jest naprawdę dobra. Najważniejszy jest w niej wywar, który robi się również na dużej ilości warzyw. Zupa jest ostra, ze względu na duży udział przypraw. Najlepiej smakuje z pieczarkami. Zupa z tego przepisu jest aromatyczna, pełna warzyw, z miękkim mięsem, a jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Warto dodać sporą ilość pieprzu i ostrej papryki, by zupa była naprawdę pikantna, to sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. W tym przepisie używa się boczku wędzonego. Który można pokroić po ugotowaniu bulionu i zjadać z zupą. Można go również podsmażyć na suchej patelni, by stworzyć pyszne, chrupiące skwarki. Ta pyszna zupa, to dobra opcja na obiad. Ta smaczna grochówka jest niezwykle aromatyczna, a przy tym po prostu najlepsza. To doskonały pomysł na zupę, która jest tak aromatyczna i szybka, że skradnie serce każdego, kto jej spróbuje. Ta zupa smakuje wybornie, zwłaszcza świeżo ugotowana. Jest tak super, że najlepiej od razu ugotować większą ilość, bo znika z talerzy i garnka w ekspresowym tempie. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami, ugotowanymi w zupie, które dla urozmaicenia można pokroić w dużą kostkę albo w cienkie słupki, tak by wyglądały, jak frytki.
Alergeny w zupie cygańskiej
Lista alergenów dla zupy cygańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy cygańskiej
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(331g)
Węglowodany
(331g)
Tłuszcze
(331g)
Witaminy
(331g)
Składniki mineralne
(331g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.