Zupa cygańska

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikantna zupa z papryką
Zupa cygańska
Zupa cygańska to jeden z tych przepisów, który zapada w pamięć na długo. Zupa jest smaczna i bardzo sycąca. Ze względu na dużą ilość przypraw również aromatyczna.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 60 min
182 kcal
Kcal w porcji
331 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne (200 g)
  • Kiełbasa domowa (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (80 g)
  • Pomidory w puszce (300 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę cygańską krok po kroku

Rozgrzej garnek i podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek, by tłuszcz się w nim wytopił.

Dodaj do niego posiekaną drobno cebulę i paprykę.

Ziemniaki obierz i pokrój w dowolny kształt - kostkę lub paseczki. Dodaj do garnka. Podsmaż.

Na koniec do naczynia wrzuć kiełbasę i pieczarki pokrojone w plasterki.

Całość zalej bulionem i gotuj przez 45 minut.

Do garnka wlej pomidory i dodaj przyprawy.

Całość zamieszaj i gotuj kolejne 20 minut.

Jak oceniasz przepis na zupę cygańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy cygańskiej

Zupa cygańska to jeden z tych przepisów, który zapada w pamięć na długo. Zupa jest smaczna i bardzo sycąca. Ze względu na dużą ilość przypraw również aromatyczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę cygańską, by była naprawdę pyszna, a przy okazji łatwa, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Zupa na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom mięsnych dań. Najlepiej wybierać świeże składniki, dzięki temu zupa jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobrą zupę warzywną, która przypadnie do gustu wszystkim domownikom, a dodatkowo będzie naprawdę pożywnym posiłkiem, to jest to przepis idealny. Zupę najlepiej ugotować na rosole, dzięki temu będzie miała głębszy i mięsny aromat. Jednak, gdy brakuje czasu, można sięgnąć po gotowy bulion lub kostki rosołowe. Wtedy należy pamiętać, by zupy dodatkowo nie solić, gdyż gotowe buliony są naprawdę słone.

Przepis na cygańską zupę to wspaniała opcja na szybką zupę na boczku. Robi się ją również z kiełbasą, dzięki temu jest naprawdę dobra. Najważniejszy jest w niej wywar, który robi się również na dużej ilości warzyw. Zupa jest ostra, ze względu na duży udział przypraw. Najlepiej smakuje z pieczarkami. Zupa z tego przepisu jest aromatyczna, pełna warzyw, z miękkim mięsem, a jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Warto dodać sporą ilość pieprzu i ostrej papryki, by zupa była naprawdę pikantna, to sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. W tym przepisie używa się boczku wędzonego. Który można pokroić po ugotowaniu bulionu i zjadać z zupą. Można go również podsmażyć na suchej patelni, by stworzyć pyszne, chrupiące skwarki. Ta pyszna zupa, to dobra opcja na obiad. Ta smaczna grochówka jest niezwykle aromatyczna, a przy tym po prostu najlepsza. To doskonały pomysł na zupę, która jest tak aromatyczna i szybka, że skradnie serce każdego, kto jej spróbuje. Ta zupa smakuje wybornie, zwłaszcza świeżo ugotowana. Jest tak super, że najlepiej od razu ugotować większą ilość, bo znika z talerzy i garnka w ekspresowym tempie. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami, ugotowanymi w zupie, które dla urozmaicenia można pokroić w dużą kostkę albo w cienkie słupki, tak by wyglądały, jak frytki.

Alergeny w zupie cygańskiej

Lista alergenów dla zupy cygańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy cygańskiej

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(331g)
Energia (kcal)
55.02
182.12
Białko (g)
2.41
7.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(331g)
Węglowodany (g)
3.46
11.45
Węglowodany przyswajalne (g)
2.93
9.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.53
1.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(331g)
Tłuszcz (g)
3.64
12.04
Tłuszcze nasycone (g)
1.49
4.93
Tłuszcze nienasycone (g)
2.15
7.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.49
4.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
2.17
Cholesterol (mg)
7.92
26.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(331g)
Witamina A (µg (mcg))
20.15
66.69
Witamina B6 (mg)
0.09
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.30
Witamina C (mg)
13.16
43.55
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.24
Witamina E (mg)
0.27
0.90
Retinol (µg (mcg))
0.99
3.28
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Ryboflawina (mg)
0.06
0.19
Niacyna (mg)
0.96
3.18
Foliany (µg (mcg))
6.46
21.38
Beta karoten (µg (mcg))
191.70
634.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(331g)
Sód (mg)
321.43
1063.94
Potas (mg)
124.12
410.85
Wapń (mg)
9.30
30.79
Fosfor (mg)
38.04
125.92
Magnez (mg)
7.23
23.94
Żelazo (mg)
0.35
1.14
Cynk (mg)
0.29
0.96
Miedź (mg)
0.05
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy cygańskiej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy cygańskiej

Koszt składników
73.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Kiełbasa domowa
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
80 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 80 g
Pomidory w puszce
300 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.73
Za 300 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka czerwona
230 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Koszt składników
73.30