Zupa chrzanowa

Opublikowano: 13.04.2021 r., 15:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa chrzanowa podana w ozdobnej miseczce i udekorowana jajkiem ugotowanym na twardo i ziarnami pieprzu.
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa to pyszna i pożywna zupa, która pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Wygląda bardzo elegancko i dekoracyjnie. Jest świetną alternatywą dla żurku.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 60 min
710 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Wędzone żeberka wieprzowe (500 g)
  • Marchewka 1 szt (45 g)
  • Pietruszka 1 szt (70 g)
  • Seler korzeniowy 1 duży plaster (60 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Por 1/2 szt (70 g)
  • Chrzan 3 łyzeczki (30 g)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (60 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ziemniaki późne (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupę chrzanową krok po kroku

Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 15 minut.

Obierz i pokrój na mniejsze części marchewkę, pora, seler i pietruszkę. Wrzuć je do garnka z mięsem i gotuj przez 30 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę dodaj do pozostałych składników. Gotuj przez 15 minut, do zmięknięcia.

Do zupy dodaj chrzan, sól, pieprz, majeranek i czosnek mielony. Mięso wyciągnij. Wszystko razem wymieszaj i zblenduj.

Małą porcję zupy zmieszaj ze śmietaną w osobnej miseczce, tak by nie było grudek i przelej do garnka z zupą. Wymieszaj całość.

W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Zostaw do ostudzenia i obierz . Pokrój je na pół.

Gotową zupę udekoruj jajkami i drobno posiekaną natką.

Jak oceniasz przepis na zupę chrzanową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat zupy chrzanowej

Zupa chrzanowa jest pyszną i naprawdę sycącą potrawą, która idealnie nadaje się na świąteczny stół. Będzie świetną alternatywą dla żurku lub białego barszczu i zachwyci wszystkich swoją świeżością i niebanalnym smakiem.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić zupę chrzanową, by była aksamitna i kremowa, jednak w jak najszybszy sposób, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Ta zupa zawsze się udaje, a smakuje naprawdę doskonale.

Ten prosty przepis pozwoli ci tchnąć trochę nowoczesności w tradycyjną kuchnię. Zupa jest bardzo pożywna, głównie ze względu na dużą ilość ziemniaków, a także gotowanych na twardo jajek.

To prawdopodobnie najlepsza zupa chrzanowa, bardzo aksamitna i kremowa. Z ostrą nutą tartego chrzanu, kwaśnej śmietany i słodkich ziemniaków. Całość dopełniają wędzone żeberka.

Przepis na zupę chrzanową jest naprawdę prosty i szybki. W kilka chwil można wyczarować ten naprawdę pyszny posiłek.

Świąteczna zupa chrzanowa sprawdza się cudownie na wielkanocnym stole, choć jest też super opcją na pożywny obiad i kolację. Jej biały kolor świetnie prezentuje się z zieloną natką pietruszki i majerankiem. Całość będzie się idealnie nadawała na świąteczny obiad. Dlatego dobrze jest podawać ją z jajkiem, które jest ich nieodłącznym symbolem.

Ta zupa jest naprawdę fit ze względu na małą liczbę kalorii i tłuszczu. Dodatek mięsa, jajka i śmietany podbija ilość białka. Zupa chrzanowa jest bardzo lekka, lecz sycąca. Świetnie prezentuje się podana z grzankami, najlepiej z chleba żytniego na zakwasie. Takie połączenie sprawia, że zupa jest jeszcze lepsza.

Zupę najlepiej ugotować na wędzonych żeberkach wieprzowych, jednak można też dodać do nich chipsy z boczku podpiekane w piekarniku, tak by były naprawdę chrupiące. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować zupę zupełnie bez mięsa, na warzywnym bulionie. Wtedy będzie jeszcze lżejsza, choć wciąż równie pyszna. Można ją wtedy podawać tylko z grzankami. Zupa idealnie komponuje się z jajkiem na twardo, choć można ją urozmaicić przez dodatek jajka sadzonego.

Alergeny w zupie chrzanowej

Lista alergenów dla zupy chrzanowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zupy chrzanowej

na 100g gotowej potrawy

To danie zdrowe, dlatego może często gościć w zbilansowanym menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
142.11
710.57
Białko (g)
9.12
45.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
10.71
53.55
Węglowodany przyswajalne (g)
9.68
48.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
6.97
34.84
Tłuszcze nasycone (g)
5.78
28.89
Tłuszcze trans (g)
1.58
7.92
Brak danych dla: śmietana 18%, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.52
427.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina C (mg)
6.09
30.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
304.06
1520.31
Wapń (mg)
36.88
184.41
Żelazo (mg)
1.09
5.44
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy chrzanowej 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy chrzanowej

Koszt składników
61.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wędzone żeberka wieprzowe
500 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
30.00
Za 500 g
Marchewka
45 g
1 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
1/2 szt
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Chrzan
30 g
3 łyzeczki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 30 g
Śmietana 18%
60 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 60 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Koszt składników
61.70