Przepis na zupę chrzanową krok po kroku
- Wędzone żeberka wieprzowe 500 g
- Marchewka 45 g 1 szt
- Pietruszka 70 g 1 szt
- Seler korzeniowy 60 g 1 duży plaster
- Cebula 100 g 1 szt
- Por 70 g 1/2 szt
- Chrzan 30 g 3 łyzeczki
- Śmietana 18% 60 g 3 łyżki
- Jajko 4 szt.
Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj mięso, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 15 minut.
Obierz i pokrój na mniejsze części marchewkę, pora, seler i pietruszkę. Wrzuć je do garnka z mięsem i gotuj przez 30 minut.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę dodaj do pozostałych składników. Gotuj przez 15 minut, do zmięknięcia.
Do zupy dodaj chrzan, sól, pieprz, majeranek i czosnek mielony. Mięso wyciągnij. Wszystko razem wymieszaj i zblenduj.
Małą porcję zupy zmieszaj ze śmietaną w osobnej miseczce, tak by nie było grudek i przelej do garnka z zupą. Wymieszaj całość.
W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Zostaw do ostudzenia i obierz . Pokrój je na pół.
Gotową zupę udekoruj jajkami i drobno posiekaną natką.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa chrzanowa - cechy przepisu
Więcej o zupie chrzanowej
Zupa chrzanowa jest pyszną i naprawdę sycącą potrawą, która idealnie nadaje się na świąteczny stół. Będzie świetną alternatywą dla żurku lub białego barszczu i zachwyci wszystkich swoją świeżością i niebanalnym smakiem.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić zupę chrzanową, by była aksamitna i kremowa, jednak w jak najszybszy sposób, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Ta zupa zawsze się udaje, a smakuje naprawdę doskonale.
Ten prosty przepis pozwoli ci tchnąć trochę nowoczesności w tradycyjną kuchnię. Zupa jest bardzo pożywna, głównie ze względu na dużą ilość ziemniaków, a także gotowanych na twardo jajek.
To prawdopodobnie najlepsza zupa chrzanowa, bardzo aksamitna i kremowa. Z ostrą nutą tartego chrzanu, kwaśnej śmietany i słodkich ziemniaków. Całość dopełniają wędzone żeberka.
Przepis na zupę chrzanową jest naprawdę prosty i szybki. W kilka chwil można wyczarować ten naprawdę pyszny posiłek.
Świąteczna zupa chrzanowa sprawdza się cudownie na wielkanocnym stole, choć jest też super opcją na pożywny obiad i kolację. Jej biały kolor świetnie prezentuje się z zieloną natką pietruszki i majerankiem. Całość będzie się idealnie nadawała na świąteczny obiad. Dlatego dobrze jest podawać ją z jajkiem, które jest ich nieodłącznym symbolem.
Ta zupa jest naprawdę fit ze względu na małą liczbę kalorii i tłuszczu. Dodatek mięsa, jajka i śmietany podbija ilość białka. Zupa chrzanowa jest bardzo lekka, lecz sycąca. Świetnie prezentuje się podana z grzankami, najlepiej z chleba żytniego na zakwasie. Takie połączenie sprawia, że zupa jest jeszcze lepsza.
Zupę najlepiej ugotować na wędzonych żeberkach wieprzowych, jednak można też dodać do nich chipsy z boczku podpiekane w piekarniku, tak by były naprawdę chrupiące. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by ugotować zupę zupełnie bez mięsa, na warzywnym bulionie. Wtedy będzie jeszcze lżejsza, choć wciąż równie pyszna. Można ją wtedy podawać tylko z grzankami. Zupa idealnie komponuje się z jajkiem na twardo, choć można ją urozmaicić przez dodatek jajka sadzonego.
Wartości odżywcze zupy chrzanowej
Energia i białka
Węglowodany w zupie chrzanowej
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na zupę chrzanową
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na zupę chrzanową
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie chrzanowej
Lista alergenów dla zupy chrzanowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko