Zupa chrzanowa z jajkiem

Opublikowano: 09.11.2021 r., 13:04 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna zupa chrzanowa z jajkiem
Zupa chrzanowa z jajkiem
Prosty przepis na świąteczną zupę chrzanową z jajkiem i z kiełbasą. Pełna pysznych dodatków takich jak ziemniaki i boczek. Dzięki przyprawom jest idealna w smaku.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
540 kcal
Kcal w porcji
460 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Biała kiełbasa (360 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Cebula (150 g)
  • Ziemniaki późne (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, chrzan tarty
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na zupę chrzanową z jajkiem krok po kroku

Na początku zacznij gotować bulion i wstaw jajka do gotowania. Gdy jajka będą ugotowane na twardo odstaw je na bok.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj do miękkości.

W tym czasie pokrój boczek w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę pokrój w kostkę.

Mięso z cebulą podsmaż do rumianego koloru na patelni.

Jak ziemniaki będą miękkie dodaj do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażone mięso oraz cebulę.

Zupę zabiel śmietanką i dodaj do smaku chrzan (około 2 łyżki - ilość indywidualna), sól, pieprz i majeranek.

Gotową zupę podawaj z ugotowanym jajkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę chrzanową z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat zupy chrzanowej z jajkiem

Prosty przepis na świąteczną zupę chrzanową z jajkiem i z kiełbasą. Pełna pysznych dodatków takich jak ziemniaki i boczek. Dzięki przyprawom jest idealna w smaku. Przepis na zupę chrzanową z jajkiem robi się szybko, a jej smak jest zbliżony do żurku lub barszczu białego. Jest to jednak nieco uproszczona wersja. Zupa chrzanowa z jajkiem jest dobra nie tylko na święta, ale też na co dzień. Podawana powinna być z jajkiem ugotowanym na twardo oraz z pieczywem. Sprawdź jak zrobić zupę chrzanową z jajkiem.

Świąteczna zupa chrzanowa z jajkiem to potrawa, która zawiera kilka składników. Jest prostszym przepisem niż żurek, do którego potrzeba zakwas. Przepis na zupę chrzanową z jajkiem składa się z bulionu, mięsa (w tym przypadku boczku oraz białej kiełbasy), ziemniaków, cebuli oraz przypraw: chrzanu, majeranku, soli i pieprzu. W przypadku kiełbasy w przepisie na zupę chrzanową z jajkiem warto użyć wersję już ugotowaną. Jeżeli masz kiełbasę surową należy ją dodać do zupy na samym początku, w momencie, w którym zaczęło się gotować ziemniaki.

Świąteczna zupa chrzanowa z jajkiem to tradycyjna potrawa, która serwowana jest między innymi na święta Wielkanocne. Jak zrobić zupę chrzanową z jajkiem? Na początku warto jest ugotować jajka na twardo i ostudzić je. W zupie chrzanowej ważne jest to, by mieć wywar – potrawa jest wtedy pyszna i bardziej bogata w smak. Zupa chrzanowa z kiełbasą może być gotowana też na wodzie. Wtedy dodaj do zupy ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk na samym początku gotowania. W bulionie ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę. Podczas gotowania ziemniaków podsmaż cebulę, boczek i kiełbasę. Powinny mieć ładny, zarumieniony kolor. Gdy ziemniaki będą już miękkie można dodać do zupy resztę składników. Zupa jest gotowa do jedzenia.

By zupa chrzanowa była dobra w smaku najważniejsze jest to, by odpowiednio ją przyprawić. Podana ilość chrzanu w przepisie (2 łyżki) to ilość orientacyjna. Każdy ma inny gust, więc podczas doprawiania sprawdzaj smak. Niektórzy nie lubią zbyt ostrego smaku, dla innych smak musi być mocny.

Jeśli zrobisz zupę chrzanową z jajkiem i z kiełbasą masz szybką potrawę, która jest bardzo pyszna. Chrzan z jajkiem oraz biała kiełbasa to dobre połączenie, które bardzo kojarzy się ze świętami, a więc nadaje miłe wspomnienia. Ta znakomita kompozycja smaków jest warta spróbowania. Ponadto jest to prosty przepis, który nie wymaga specjalnego przygotowania (np. zakwasu). To są właśnie powody, dla których ten przepis z pewnością ucieszy Twoich gości.

Alergeny w zupie chrzanowej z jajkiem

Lista alergenów dla zupy chrzanowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na zupę chrzanową z jajkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zupy chrzanowej z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Przepis nie należy do najbardziej dietetycznych. Najlepiej smakuje z tłustym mięsem, więc zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(460g)
Energia (kcal)
117.49
540.44
Białko (g)
6.72
30.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(460g)
Węglowodany (g)
3.30
15.17
Węglowodany przyswajalne (g)
2.94
13.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(460g)
Tłuszcz (g)
8.46
38.90
Tłuszcze nasycone (g)
4.33
19.92
Tłuszcze nienasycone (g)
4.13
18.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.02
13.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.11
5.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.30
231.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(460g)
Witamina A (µg (mcg))
18.30
84.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.87
13.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
1.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
1.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.30
84.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.96
9.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.06
32.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.65
3.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(460g)
Sód (mg)
407.19
1873.09
Potas (mg)
155.52
715.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.54
53.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
82.18
378.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.75
44.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.53
2.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.77
3.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy chrzanowej z jajkiem 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy chrzanowej z jajkiem

Koszt składników
88.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Biała kiełbasa
360 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
8.23
Za 360 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Koszt składników
88.50