Zupa chrzanowa z jajkiem
- Bulion drobiowy (1500 g)
- Boczek wędzony bez kości (300 g)
- Biała kiełbasa (360 g)
- Jajko (5 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Cebula (150 g)
- Ziemniaki późne (400 g)
Przepis na zupę chrzanową z jajkiem krok po kroku
Na początku zacznij gotować bulion i wstaw jajka do gotowania. Gdy jajka będą ugotowane na twardo odstaw je na bok.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu i gotuj do miękkości.
W tym czasie pokrój boczek w kostkę, a kiełbasę w plastry. Cebulę pokrój w kostkę.
Mięso z cebulą podsmaż do rumianego koloru na patelni.
Jak ziemniaki będą miękkie dodaj do zupy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażone mięso oraz cebulę.
Zupę zabiel śmietanką i dodaj do smaku chrzan (około 2 łyżki - ilość indywidualna), sól, pieprz i majeranek.
Gotową zupę podawaj z ugotowanym jajkiem.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat zupy chrzanowej z jajkiem
Prosty przepis na świąteczną zupę chrzanową z jajkiem i z kiełbasą. Pełna pysznych dodatków takich jak ziemniaki i boczek. Dzięki przyprawom jest idealna w smaku. Przepis na zupę chrzanową z jajkiem robi się szybko, a jej smak jest zbliżony do żurku lub barszczu białego. Jest to jednak nieco uproszczona wersja. Zupa chrzanowa z jajkiem jest dobra nie tylko na święta, ale też na co dzień. Podawana powinna być z jajkiem ugotowanym na twardo oraz z pieczywem. Sprawdź jak zrobić zupę chrzanową z jajkiem.
Świąteczna zupa chrzanowa z jajkiem to potrawa, która zawiera kilka składników. Jest prostszym przepisem niż żurek, do którego potrzeba zakwas. Przepis na zupę chrzanową z jajkiem składa się z bulionu, mięsa (w tym przypadku boczku oraz białej kiełbasy), ziemniaków, cebuli oraz przypraw: chrzanu, majeranku, soli i pieprzu. W przypadku kiełbasy w przepisie na zupę chrzanową z jajkiem warto użyć wersję już ugotowaną. Jeżeli masz kiełbasę surową należy ją dodać do zupy na samym początku, w momencie, w którym zaczęło się gotować ziemniaki.
Świąteczna zupa chrzanowa z jajkiem to tradycyjna potrawa, która serwowana jest między innymi na święta Wielkanocne. Jak zrobić zupę chrzanową z jajkiem? Na początku warto jest ugotować jajka na twardo i ostudzić je. W zupie chrzanowej ważne jest to, by mieć wywar – potrawa jest wtedy pyszna i bardziej bogata w smak. Zupa chrzanowa z kiełbasą może być gotowana też na wodzie. Wtedy dodaj do zupy ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk na samym początku gotowania. W bulionie ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę. Podczas gotowania ziemniaków podsmaż cebulę, boczek i kiełbasę. Powinny mieć ładny, zarumieniony kolor. Gdy ziemniaki będą już miękkie można dodać do zupy resztę składników. Zupa jest gotowa do jedzenia.
By zupa chrzanowa była dobra w smaku najważniejsze jest to, by odpowiednio ją przyprawić. Podana ilość chrzanu w przepisie (2 łyżki) to ilość orientacyjna. Każdy ma inny gust, więc podczas doprawiania sprawdzaj smak. Niektórzy nie lubią zbyt ostrego smaku, dla innych smak musi być mocny.
Jeśli zrobisz zupę chrzanową z jajkiem i z kiełbasą masz szybką potrawę, która jest bardzo pyszna. Chrzan z jajkiem oraz biała kiełbasa to dobre połączenie, które bardzo kojarzy się ze świętami, a więc nadaje miłe wspomnienia. Ta znakomita kompozycja smaków jest warta spróbowania. Ponadto jest to prosty przepis, który nie wymaga specjalnego przygotowania (np. zakwasu). To są właśnie powody, dla których ten przepis z pewnością ucieszy Twoich gości.
Alergeny w zupie chrzanowej z jajkiem
Lista alergenów dla zupy chrzanowej z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na zupę chrzanową z jajkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan tarty
Wartości odżywcze zupy chrzanowej z jajkiem
Przepis nie należy do najbardziej dietetycznych. Najlepiej smakuje z tłustym mięsem, więc zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego.
Energia i białka
(460g)
Węglowodany
(460g)
Tłuszcze
(460g)
Witaminy
(460g)
Składniki mineralne
(460g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.