Zupa chłopska

Opublikowano: 09.10.2022 r., 10:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rustykalna zupa z warzywami
Zupa chłopska
Zupa chłopska to doskonały wybór dla osób, które kochają niezwykle smaczne, a przy tym wypełnione po brzegi mięsem i warzywami dania. Sprawdzi się na odżywczy obiad.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 45 min
321 kcal
Kcal w porcji
663 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta biała (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Ziemniaki późne (200 g)
  • Papryka czerwona (250 g)
  • Pomidory w puszce (400 g)
  • Kiełbasa domowa (300 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na zupę chłopską krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz drobno posiekany czosnek.

Następnie dodaj poszatkowaną kapustę, pokrojone w plasterki marchewkę i posiekaną drobno paprykę.

Podsmaż przez 5 minut.

Całość zalej bulionem, dodaj ziele, sól, pieprz, majeranek oraz liść laurowy i gotuj przez 25 minut.

Dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.

Gotuj kolejne 25 minut.

Do zupy dodaj pomidory z puszki.

Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut.

Jak oceniasz przepis na zupę chłopską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy chłopskiej

Zupa chłopska to doskonały wybór dla osób, które kochają niezwykle smaczne, a przy tym wypełnione po brzegi mięsem i warzywami dania. Sprawdzi się na odżywczy obiad.

Przepis na zupę chłopską to najlepsza zupa z kapustą i kiełbasą. Choć nieco przypomina kapuśniak, to jednak urozmaica się ją również papryką i ziemniakami. Można też podawać tę zupę z boczkiem. Ta zupa jest prosta w przygotowaniu i potrzeba do niej tylko kilku składników. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na lekki lunch, obiad czy kolację. Idealnie komponuje się z pieczywem. Jest niezwykle gęsta i aromatyczna. Całość jest niezwykle smaczna i odżywcza. Choć kapusta gości w polskiej kuchni od dawna, zwykle nie gra w niej głównej roli. Warto to zmienić, gdyż jest warzywem o wspaniałym smaku, a ten prosty przepis pozwala włączyć ją do codziennego menu w świetny sposób. Ta pyszna zupa jest tak łatwa w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba, a dodatkowo jest naprawdę dobra.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę chłopską, by była pyszna, odżywcza i niezbyt skomplikowana, to ten sprawdzony przepis będzie dobrym rozwiązaniem. To dobra opcja na obiad. Główną bazą tej zupy jest biała kapusta, która jest warzywem niezwykle mało docenianym. Zwykle ląduje tylko w gołąbkach, przez co jej potencjał nie jest w pełni wykorzystywany, a ma ona naprawdę wiele do zaoferowania. To warzyw, które jest niskokaloryczne i ma mały indeks glikemiczny, dzięki czemu będzie wspaniałym wyborem nawet dla osób na diecie redukcyjnej, a także tych, którzy cierpią z powodu cukrzycy czy insulinooporności. To również wspaniała skarbnica antyoksydantów, które nie tylko chronią przed rakiem, ale również przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wykazuje też silne działanie przeciwzapalne, przez co wspiera działanie układu immunologicznego. Oprócz tego jest wspaniałym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Można w niej znaleźć witaminę K, odpowiedzialną za krzepliwość krwi. Dlatego tak ważne jest, by kapusta częściej gościła w naszym menu.

Alergeny w zupie chłopskiej

Lista alergenów dla zupy chłopskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy chłopskiej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(663g)
Energia (kcal)
48.47
321.34
Białko (g)
1.52
10.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(663g)
Węglowodany (g)
4.15
27.50
Węglowodany przyswajalne (g)
3.23
21.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
6.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(663g)
Tłuszcz (g)
3.10
20.53
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
7.33
Tłuszcze nienasycone (g)
1.99
13.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.48
9.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.51
3.37
Cholesterol (mg)
4.60
30.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(663g)
Witamina A (µg (mcg))
37.24
246.88
Witamina B6 (mg)
0.09
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.34
Witamina C (mg)
17.49
115.97
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.35
Witamina E (mg)
0.40
2.68
Retinol (µg (mcg))
0.60
4.00
Tiamina (mg)
0.05
0.32
Ryboflawina (mg)
0.04
0.28
Niacyna (mg)
0.59
3.92
Foliany (µg (mcg))
12.42
82.36
Beta karoten (µg (mcg))
364.52
2416.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(663g)
Sód (mg)
242.37
1606.93
Potas (mg)
127.51
845.39
Wapń (mg)
15.59
103.38
Fosfor (mg)
27.71
183.71
Magnez (mg)
7.87
52.19
Żelazo (mg)
0.38
2.50
Cynk (mg)
0.21
1.39
Miedź (mg)
0.04
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy chłopskiej 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy chłopskiej

Koszt składników
94.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Papryka czerwona
250 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Pomidory w puszce
400 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Kiełbasa domowa
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
94.30