Przepis na zupa chlebowa krok po kroku
- Chleb pszenny 300 g
- Cebula 200 g 1 duża sztuka
- Śmietanka kremowa 30% 50 g
- Bulion warzywny 2000 ml 8 szklanek
- Ser cheddar 100 g
- Olej rzepakowy 20 ml
- Czosnek 15 g 3 ząbki
Chleb pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Dodaj do garnka chleb, wlej bulion i dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 25 minut.
Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.
Zblenduj zupę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
Dodaj także starty ser.
Wlej śmietankę i wymieszaj.
Podawaj w głębokim talerzu.

(liczba kalorii)
Zupa chlebowa - cechy przepisu
Więcej o zupie chlebowej
Zupa chlebowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa sprawdzi się idealnie jako przystawka lub danie główne. Zupę przygotować można z czerstwego chleba różnego rodzaju. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Zupa z czosnkiem jest bardzo aromatyczna i dość gęsta. Przepis na zupę chlebową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: chleb pszenny, czosnek, cebula, śmietana kremówka, bulion warzywny, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, ser cheddar, olej rzepakowy.
Jak zrobić zupę chlebową? Chleb pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj do garnka chleb, wlej bulion i dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 25 minut. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zblenduj zupę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj także starty ser. Wlej śmietankę i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując pyszna zupa z chlebem i żółtym serem jest bardzo aromatyczna i sprawdzi się na obiad. Zupa krem jest bardzo kremowa i nie potrzebuje dodatku ziemniaków. Najlepsza zupa jest dobra od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zupę można wzbogacić także smażonym boczkiem.
Wartości odżywcze zupy chlebowej
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w zupie chlebowej
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na zupa chlebowa
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa chlebowa
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie chlebowej
Lista alergenów dla zupy chlebowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb pszenny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser cheddar
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny