Przepis na zupa chlebowa krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Chleb pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj do garnka chleb, wlej bulion i dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 25 minut.

Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.

Zblenduj zupę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Dodaj także starty ser.

Wlej śmietankę i wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu.

Zupa chlebowa podana w ciemnej miseczce.
Zupa chlebowa
Koszt przygotowania dania
51.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
260 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Zupa chlebowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie chlebowej

Zupa chlebowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa sprawdzi się idealnie jako przystawka lub danie główne. Zupę przygotować można z czerstwego chleba różnego rodzaju. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Zupa z czosnkiem jest bardzo aromatyczna i dość gęsta. Przepis na zupę chlebową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: chleb pszenny, czosnek, cebula, śmietana kremówka, bulion warzywny, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, ser cheddar, olej rzepakowy.

Jak zrobić zupę chlebową? Chleb pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj do garnka chleb, wlej bulion i dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 25 minut. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zblenduj zupę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj także starty ser. Wlej śmietankę i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszna zupa z chlebem i żółtym serem jest bardzo aromatyczna i sprawdzi się na obiad. Zupa krem jest bardzo kremowa i nie potrzebuje dodatku ziemniaków. Najlepsza zupa jest dobra od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zupę można wzbogacić także smażonym boczkiem.

Wartości odżywcze zupy chlebowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
65.12 kcal
260.46 kcal
Białko
2.29 g
9.17 g

Węglowodany w zupie chlebowej

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
7.21 g
28.85 g
Węglowodany przyswajalne
6.82 g
27.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
1.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
3.03 g
12.10 g
Tłuszcze nasycone
1.67 g
6.66 g
Tłuszcze nienasycone
1.36 g
5.44 g
Tłuszcze jednonasycone
0.89 g
3.58 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.47 g
1.86 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
3.69 mg
14.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupa chlebowa

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
18.73 µg (mcg)
74.93 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.02 mg
4.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
9.80 µg (mcg)
39.18 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.63 mg
2.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.84 µg (mcg)
59.36 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
85.95 µg (mcg)
343.80 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa chlebowa

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
298.16 mg
1192.64 mg
Potas
43.17 mg
172.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
55.01 mg
220.06 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
35.01 mg
140.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
5.65 mg
22.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.45 mg
1.80 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.28 mg
1.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy chlebowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie chlebowej

Lista alergenów dla zupy chlebowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser cheddar
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy chlebowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
300 g
3.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
70.50
Jak oceniasz przepis na zupa chlebowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób