Zupa chlebowa

Opublikowano: 20.02.2023 r., 10:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa chlebowa w glinianej misce
Zupa chlebowa
Zupa chlebowa to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i gęsta. Zupę chlebową warto przygotować z czerstwego chleba. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
260 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Chleb pszenny (300 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Bulion warzywny - 8 szklanek (2000 ml)
  • Ser cheddar (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa chlebowa krok po kroku

Chleb pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek posiekaj drobno.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj do garnka chleb, wlej bulion i dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 25 minut.

Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie.

Zblenduj zupę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.

Dodaj także starty ser.

Wlej śmietankę i wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu.

Jak oceniasz przepis na zupa chlebowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy chlebowej

Zupa chlebowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa sprawdzi się idealnie jako przystawka lub danie główne. Zupę przygotować można z czerstwego chleba różnego rodzaju. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Zupa z czosnkiem jest bardzo aromatyczna i dość gęsta. Przepis na zupę chlebową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: chleb pszenny, czosnek, cebula, śmietana kremówka, bulion warzywny, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, tymianek, ser cheddar, olej rzepakowy.

Jak zrobić zupę chlebową? Chleb pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj do garnka chleb, wlej bulion i dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 25 minut. Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zblenduj zupę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaj także starty ser. Wlej śmietankę i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując pyszna zupa z chlebem i żółtym serem jest bardzo aromatyczna i sprawdzi się na obiad. Zupa krem jest bardzo kremowa i nie potrzebuje dodatku ziemniaków. Najlepsza zupa jest dobra od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zupę można wzbogacić także smażonym boczkiem.

Alergeny w zupie chlebowej

Lista alergenów dla zupy chlebowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser cheddar
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy chlebowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa chlebowa to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera średnią ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej. Zupę można przygotować także z dodatkiem mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
65.12
260.46
Białko (g)
2.29
9.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
7.21
28.85
Węglowodany przyswajalne (g)
6.82
27.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
1.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.03
12.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.67
6.66
Tłuszcze nienasycone (g)
1.36
5.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.89
3.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.86
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.69
14.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
18.73
74.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.02
4.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.80
39.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
2.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.84
59.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
85.95
343.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
298.16
1192.64
Potas (mg)
43.17
172.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.01
220.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
35.01
140.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.65
22.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
1.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.28
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy chlebowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy chlebowej

Koszt składników
70.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
300 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Bulion warzywny
2000 ml
8 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
70.50