Przepis na zupę chińską krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, szczypiorek, czosnek, cukier, sok z limonki
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, trzepaczka do jajek

Do garnka wlej 1,5 litra zimnej wody, następnie włóż opłukaną pierś kurczaka, łyżkę oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, obrany i przekrojony czosnek oraz imbir, jedną cebulę dymkę, odrobinę cukru, sok z limonki oraz pieprz i sól do smaku.

Wszystkie składniki zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj wywar przez około 30-35 minut.

Garnek z wywarem odstaw z ognia do delikatnego przestygnięcia. Następnie wyciągnij mięso i pokrój je na kawałki a bulion przecedź do czystego garnka.

Do wywaru dodaj pokrojone mięso i odcedzoną kukurydzę.

Mąkę ziemniaczana wymieszaj z zimną wodą, następnie zawiesinę dodaj do wywaru i dokładnie wymieszaj.

Zupę ponownie zagotuj mieszając od czasu do czasu.

W misce roztrzep białko jaja z łyżką oleju sezamowego i wlej je stopniowo do zupy, jednocześnie mieszając ją widelcem.

Po dodaniu białka zupę zdejmij z ognia.

Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.

Zupa chińska podana w białej bulionówce.
Zupa chińska
Koszt przygotowania dania
13.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
770 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
48

Zupa chińska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie chińskiej

Zupa chińska z kurczakiem sprawdzi się idealnie, kiedy brakuje nam pomysłu na obiad. Przepis na zupę chińską jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Zupa chińska jest dość ostra w smaku, dlatego osoby z problemami ze strony układu pokarmowego powinny uważać z jej spożywaniem (mogą one pominąć dodatek ostrych przypraw). Aby przygotować zupę chińską niezbędne będą produkty spożywcze takie jak kukurydza w puszce, mąka ziemniaczana, białka z jajek, olej sezamowy, cebula, pierś z kurczaka, sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, szczypiorek, czosnek, cukier i sok z limonki.

Jak zrobić zupę chińską? Do garnka wlej 1,5 litra wody, następnie włóż pierś z kurczaka, łyżkę oleju, sos sojowy, czosnek, imbir, odrobinę cukru, cebulę, sok z limonki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wszystkie składniki gotuj przez 30-35 minut. Garnek z wywarem odstaw do delikatnego wystudzenia. Następnie wyciągnij mięso i pokrój je na kawałki a wywar przecedź do czystego garnka. Do wywaru dodaj kukurydze i pokrojone mięso. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą a następnie dodaj do wywaru i dokładnie wymieszaj. Zupę ponownie zagotuj. W misce roztrzep białko jaj z olejem i wlej do zupy, jednocześnie mieszając widelcem. Po dodaniu białka zupę zdejmij z ognia. Podawaną zupę udekoruj posiekanym szczypiorkiem.

Zupa przygotowywana jest na wywarze z piersi z kurczaka, która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso to jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierane jest w diecie osób odchudzającym się lub przez sportowców.

Podsumowując zupa po chińsku jest prosta w przygotowaniu i pikantna w smaku. Przepis na naszą zupę nie jest z mieszanki chińskiej mrożonej ze sklepu, tylko ze świeżych składników, które bez problemu kupimy w sklepie w przystępnych cenach. Jest to szybki pomysł na lekki obiad z rodziną lub z przyjaciółmi. Zupa nie jest polecana dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, z uwagi na użycie pikantnych przypraw.

Wartości odżywcze zupy chińskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kalorie)
Białko
10.43 g
42.75 g

Węglowodany w zupie chińskiej

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany
13.72 g
56.23 g
Węglowodany przyswajalne
12.58 g
51.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.13 g
4.64 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz
10.50 g
43.06 g
Tłuszcze nasycone
2.36 g
9.66 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.14 g
33.36 g
Tłuszcze jednonasycone
4.01 g
16.42 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.13 g
16.94 g
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej
Cholesterol
27.29 mg
111.89 mg
Brak danych dla: białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę chińską

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A
8.04 µg (mcg)
32.95 µg (mcg)
Witamina B6
0.40 mg
1.63 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina C
3.40 mg
13.95 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.41 mg
1.70 mg
Retinol
3.36 µg (mcg)
13.79 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.50 mg
Niacyna
4.24 mg
17.40 mg
Foliany
24.56 µg (mcg)
100.70 µg (mcg)
Beta karoten
56.17 µg (mcg)
230.29 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę chińską

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód
107.50 mg
440.73 mg
Potas
288.14 mg
1181.37 mg
Wapń
16.25 mg
66.63 mg
Fosfor
110.98 mg
455.02 mg
Magnez
23.34 mg
95.68 mg
Żelazo
0.50 mg
2.04 mg
Cynk
0.50 mg
2.05 mg
Miedź
0.05 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy chińskiej 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie chińskiej

Lista alergenów dla zupy chińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania zupy chińskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej sezamowy
50 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 ml
Cebula dymka
50 g
2 małe sztuki
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Koszt składników
49.00
Jak oceniasz przepis na zupę chińską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób