Zupa chińska
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Mąka ziemniaczana (50 g)
- Białko jajka (1 szt.)
- Olej sezamowy (50 ml)
- Cebula dymka - 2 małe sztuki (50 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
Przepis na zupę chińską krok po kroku
Do garnka wlej 1,5 litra zimnej wody, następnie włóż opłukaną pierś kurczaka, łyżkę oleju sezamowego, 3 łyżki sosu sojowego, obrany i przekrojony czosnek oraz imbir, jedną cebulę dymkę, odrobinę cukru, sok z limonki oraz pieprz i sól do smaku.
Wszystkie składniki zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj wywar przez około 30-35 minut.
Garnek z wywarem odstaw z ognia do delikatnego przestygnięcia. Następnie wyciągnij mięso i pokrój je na kawałki a bulion przecedź do czystego garnka.
Do wywaru dodaj pokrojone mięso i odcedzoną kukurydzę.
Mąkę ziemniaczana wymieszaj z zimną wodą, następnie zawiesinę dodaj do wywaru i dokładnie wymieszaj.
Zupę ponownie zagotuj mieszając od czasu do czasu.
W misce roztrzep białko jaja z łyżką oleju sezamowego i wlej je stopniowo do zupy, jednocześnie mieszając ją widelcem.
Po dodaniu białka zupę zdejmij z ognia.
Zupę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną posiekanym szczypiorkiem.
Więcej informacji na temat zupy chińskiej
Zupa chińska z kurczakiem sprawdzi się idealnie, kiedy brakuje nam pomysłu na obiad. Przepis na zupę chińską jest bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Zupa chińska jest dość ostra w smaku, dlatego osoby z problemami ze strony układu pokarmowego powinny uważać z jej spożywaniem (mogą one pominąć dodatek ostrych przypraw). Aby przygotować zupę chińską niezbędne będą produkty spożywcze takie jak kukurydza w puszce, mąka ziemniaczana, białka z jajek, olej sezamowy, cebula, pierś z kurczaka, sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, szczypiorek, czosnek, cukier i sok z limonki.
Jak zrobić zupę chińską? Do garnka wlej 1,5 litra wody, następnie włóż pierś z kurczaka, łyżkę oleju, sos sojowy, czosnek, imbir, odrobinę cukru, cebulę, sok z limonki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wszystkie składniki gotuj przez 30-35 minut. Garnek z wywarem odstaw do delikatnego wystudzenia. Następnie wyciągnij mięso i pokrój je na kawałki a wywar przecedź do czystego garnka. Do wywaru dodaj kukurydze i pokrojone mięso. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą a następnie dodaj do wywaru i dokładnie wymieszaj. Zupę ponownie zagotuj. W misce roztrzep białko jaj z olejem i wlej do zupy, jednocześnie mieszając widelcem. Po dodaniu białka zupę zdejmij z ognia. Podawaną zupę udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Zupa przygotowywana jest na wywarze z piersi z kurczaka, która jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso to jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierane jest w diecie osób odchudzającym się lub przez sportowców.
Podsumowując zupa po chińsku jest prosta w przygotowaniu i pikantna w smaku. Przepis na naszą zupę nie jest z mieszanki chińskiej mrożonej ze sklepu, tylko ze świeżych składników, które bez problemu kupimy w sklepie w przystępnych cenach. Jest to szybki pomysł na lekki obiad z rodziną lub z przyjaciółmi. Zupa nie jest polecana dla osób z wrażliwym układem pokarmowym, z uwagi na użycie pikantnych przypraw.
Alergeny w zupie chińskiej
Lista alergenów dla zupy chińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze zupy chińskiej
Zupa chińska to doskonała propozycja na smaczny obiad. Dodatek mięsa z piersi kurczaka znacząco podnosi zawartość białka w tym posiłku.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.