Zupa chili con carne

Opublikowano: 07.05.2021 r., 5:03 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czarna miseczka zupa chili.
Zupa chili con carne
Zupa chili con carne to ciekawy pomysł na obiad w stylu kuchni meksykańskiej. Tę zupę można przygotować m.in. z wołowiną. Sprawdź, jak zrobić zupę chili con carne!
Przygotowanie 35 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
501 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Fasola czerwona - 1 puszka po odsączeniu (240 g)
  • Kukurydza konserwowa - 1 puszka po odsączeniu (220 g)
  • Papryka czerwona - 1/2 papryki (110 g)
  • Papryka zielona - 1/2 papryki (110 g)
  • Ziemniaki średnie - 4 średnie ziemniaki (300 g)
  • Marchewka - 2 średnie marchewki (140 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • Bulion warzywny - 5 szklanek (1250 ml)
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, oregano, papryka ostra, kmin rzymski, kolendra liście suszone
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, sitko, drewniana łyżka

Przepis na zupę chili con carne krok po kroku

Kukurydzę i fasolę odcedź.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.

Marchewki i ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.

1/2 część papryki czerwonej i zielonej pokrój w kostkę.

W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie dodaj mięso i smaż je przez ok. 10 min. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj kolejne 5 min. Dodaj puszkę pomidorów, 1 szklankę bulionu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę kolendry, 1/3 łyżeczki chili, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1 i 1/2 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczkę pieprzu. Wymieszaj i duś pod przykryciem 10 min (co jakiś czas mieszaj).

W średnim garnku również rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj marchewkę i ziemniaki. Podsmażaj przez ok. 5 min i wlej 4 szklanki bulion (pamiętaj, że jest już słony!). Wymieszaj i duś pod przykryciem 15 min.

Zawartość średniego garnka przelej do dużego garnka. Dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojone papryki. Całość duś pod przykryciem ok. 10 min.

Jak oceniasz przepis na zupę chili con carne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat zupy chili con carne

Zupa chili con carne to pikantne danie, które idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Ta zupa jest prosta do przygotowania i jej zrobienie nie zajmuje aż tak wiele czasu. Jeśli lubisz meksykańską kuchnię, to danie na pewno przypadnie ci do gustu.

Jak zrobić zupę chili con carne? Na początek warto przygotować sobie wszystkie składniki. Następnie w dużym garnku należy zacząć od przysmażania mięsa. Zupa meksykańska bardzo często jest z wołowiną, choć można ją też zrobić z kurczakiem lub z wieprzowiną. Tę zupę można przygotować także w wersji wegetariańskiej, czyli bez mięsa mielonego.

Pamiętaj o tym, aby obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki zalać wodą. W przeciwnym razie zrobią się czarne, zanim wrzucisz je do garnka. Ziemniaki i marchewki warto przez chwilę podsmażyć, zanim zaleje się je bulionem. Choć do gotowanych ziemniaków dodaje się sól, w tym przypadku warto mieć na uwadze to, że bulion jest już słony. Może się okazać, że sól będzie już zbędna.

Ten przepis na chili con carne w formie zupy możesz dowolnie zmodyfikować. W tej zupie ważne jest to, aby ostre smaki przełamywać słodkimi. Przy ostrej papryczce słodycz mogą ci zapewnić: bataty, cukier, słodka kukurydza.

Paprykę warto dodać pod sam koniec, aby zachowała swoją chrupkość. Fasolę czerwoną możesz zmiksować w blenderze przed dodaniem jej do reszty składników, ale ta zupa chilli con carne charakteryzuje się właśnie kawałkami, a nie konsystencją kremową. Zamiast zmielonej papryki chili możesz pokusić się na dodanie świeżej papryczki. Do tej zupy możesz dodać koncentrat lub przecier pomidorowy.

Na sam koniec zupę może doprawić sokiem z limonki. Opcjonalnie do zupy możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub łyżkę startego sera mozzarella. Poza przyprawami wykorzystanym w tym przepisie odpowiednie będą także zioła prowansalskie oraz bazylia. Zamiast zwykłych ziemniaków możesz zdecydować się na bataty.

Zupa chili con carne z mięsa mielonego to dobry pomysł na rozgrzewający obiad. Miłośnicy ostrych smaków na pewno będą nią zachwyceni.

Alergeny w zupie chili con carne

Lista alergenów dla zupy chili con carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy chili con carne

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
89.51
501.27
Białko (g)
4.46
24.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
9.62
53.90
Węglowodany przyswajalne (g)
7.73
43.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.89
10.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
3.93
22.02
Tłuszcze nasycone (g)
1.41
7.87
Tłuszcze nienasycone (g)
2.53
14.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.99
11.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
3.00
Cholesterol (mg)
8.52
47.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
47.15
264.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.13
62.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.07
Witamina E (mg)
0.27
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.48
2.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.11
6.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.32
214.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
465.79
2608.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
163.21
913.99
Potas (mg)
251.58
1408.83
Wapń (mg)
18.02
100.90
Fosfor (mg)
65.72
368.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.46
108.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
5.84
Cynk (mg)
0.85
4.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy chili con carne 51
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy chili con carne

Koszt składników
77.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
240 g
1 puszka po odsączeniu
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 240 g
Kukurydza konserwowa
220 g
1 puszka po odsączeniu
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.26
Za 220 g
Papryka czerwona
110 g
1/2 papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 110 g
Papryka zielona
110 g
1/2 papryki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 110 g
Ziemniaki średnie
300 g
4 średnie ziemniaki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Bulion warzywny
1250 ml
5 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
26.79
Za 1250 ml
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Koszt składników
77.80