Zupa chili con carne
- Fasola czerwona - 1 puszka po odsączeniu (240 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka po odsączeniu (220 g)
- Papryka czerwona - 1/2 papryki (110 g)
- Papryka zielona - 1/2 papryki (110 g)
- Ziemniaki średnie - 4 średnie ziemniaki (300 g)
- Marchewka - 2 średnie marchewki (140 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- Bulion warzywny - 5 szklanek (1250 ml)
- Mięso mielone wołowe (400 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
Przepis na zupę chili con carne krok po kroku
Kukurydzę i fasolę odcedź.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
Marchewki i ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
1/2 część papryki czerwonej i zielonej pokrój w kostkę.
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie dodaj mięso i smaż je przez ok. 10 min. Następnie dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj kolejne 5 min. Dodaj puszkę pomidorów, 1 szklankę bulionu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę kolendry, 1/3 łyżeczki chili, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, 1 i 1/2 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczkę pieprzu. Wymieszaj i duś pod przykryciem 10 min (co jakiś czas mieszaj).
W średnim garnku również rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj marchewkę i ziemniaki. Podsmażaj przez ok. 5 min i wlej 4 szklanki bulion (pamiętaj, że jest już słony!). Wymieszaj i duś pod przykryciem 15 min.
Zawartość średniego garnka przelej do dużego garnka. Dodaj fasolę, kukurydzę i pokrojone papryki. Całość duś pod przykryciem ok. 10 min.
-
Racuchy
-
Focaccia
-
Frytki z batatów
-
Paella
-
Zupa koperkowa
-
Domek z piernika
-
Roladki z tortilli
-
Zupa krem brokułowa
-
Roladki ze schabu
-
Zupa z ciecierzycy
-
Łazanki z kapustą
-
Dorsz pieczony
-
Makowiec japoński
-
Zupa krem z pomidorów
-
Tatar z łososia
-
Śledzie po japońsku
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Nowoczesne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat zupy chili con carne
Zupa chili con carne to pikantne danie, które idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Ta zupa jest prosta do przygotowania i jej zrobienie nie zajmuje aż tak wiele czasu. Jeśli lubisz meksykańską kuchnię, to danie na pewno przypadnie ci do gustu.
Jak zrobić zupę chili con carne? Na początek warto przygotować sobie wszystkie składniki. Następnie w dużym garnku należy zacząć od przysmażania mięsa. Zupa meksykańska bardzo często jest z wołowiną, choć można ją też zrobić z kurczakiem lub z wieprzowiną. Tę zupę można przygotować także w wersji wegetariańskiej, czyli bez mięsa mielonego.
Pamiętaj o tym, aby obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki zalać wodą. W przeciwnym razie zrobią się czarne, zanim wrzucisz je do garnka. Ziemniaki i marchewki warto przez chwilę podsmażyć, zanim zaleje się je bulionem. Choć do gotowanych ziemniaków dodaje się sól, w tym przypadku warto mieć na uwadze to, że bulion jest już słony. Może się okazać, że sól będzie już zbędna.
Ten przepis na chili con carne w formie zupy możesz dowolnie zmodyfikować. W tej zupie ważne jest to, aby ostre smaki przełamywać słodkimi. Przy ostrej papryczce słodycz mogą ci zapewnić: bataty, cukier, słodka kukurydza.
Paprykę warto dodać pod sam koniec, aby zachowała swoją chrupkość. Fasolę czerwoną możesz zmiksować w blenderze przed dodaniem jej do reszty składników, ale ta zupa chilli con carne charakteryzuje się właśnie kawałkami, a nie konsystencją kremową. Zamiast zmielonej papryki chili możesz pokusić się na dodanie świeżej papryczki. Do tej zupy możesz dodać koncentrat lub przecier pomidorowy.
Na sam koniec zupę może doprawić sokiem z limonki. Opcjonalnie do zupy możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub łyżkę startego sera mozzarella. Poza przyprawami wykorzystanym w tym przepisie odpowiednie będą także zioła prowansalskie oraz bazylia. Zamiast zwykłych ziemniaków możesz zdecydować się na bataty.
Zupa chili con carne z mięsa mielonego to dobry pomysł na rozgrzewający obiad. Miłośnicy ostrych smaków na pewno będą nią zachwyceni.
Alergeny w zupie chili con carne
Lista alergenów dla zupy chili con carne przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy chili con carne
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.