Zupa cebulowo serowa

Opublikowano: 07.01.2024 r., 22:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczka z zupą cebulowo-serową
Zupa cebulowo serowa
Zupa cebulowo serowa to jedna z tych potraw, które doskonale sprawdza się na zimę. To dlatego, że jest niezwykle rozgrzewająca i odżywcza. Sprawdź, jak dobrze smakuje!
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 35 min
253 kcal
Kcal w porcji
536 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (1000 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Serek topiony śmietankowy (100 g)
  • Natka pietruszki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupę cebulowo serową krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę do zarumienienia.

Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj 20 minut.

Zupę zblenduj na gładką masę z serkiem topionym.

Dopraw do smaku: szczyptą soli i pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki i 1 łyżeczką ziół prowansalskich oraz majeranku.

Zupę podawaj z posiekaną natką.

Jak oceniasz przepis na zupę cebulowo serową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat zupy cebulowo serowej

Zupa cebulowo serowa to jedna z tych potraw, które doskonale sprawdza się na zimę. To dlatego, że jest niezwykle rozgrzewająca i odżywcza. Sprawdź, jak dobrze smakuje! Z tej receptury dowiesz się jak zrobić ją krok po kroku.

Przepis na zupę cebulowo serową to doskonały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny, czy szybki i smaczny lunch w tygodniu. Zupa jest tak odżywcza, że sprawdzi się również na obiadokolację. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników cebuli. To warzywo, które nieodłącznie kojarzone jest z tradycyjną polską kuchnią. Nic dziwnego, jest przecież niezwykle aromatyczna, łatwo dostępna, a także bardzo uniwersalna. Ciężko znaleźć danie, w którym cebula nie odnajdzie się znakomicie. W tej potrawie gra jednak pierwsze skrzypce. W zupie nabiera również dużej łagodności. Staje się wręcz lekko słodkawa. Dlatego tak dobrze łączy się z ostrymi nutami serka topionego. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie jej wypróbuj. Cebula, która obok ziemniaka króluje w naszej kuchni, jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Z tego względu warto zadbać o jej dodatek w diecie. Cebula biała ma wysokie właściwości bakteriobójcze i wzmacniające odporność. Podobnie jak inne cebule zawiera szereg witamin z grupy B, witaminy K i A. Są to związki zwalczające stany zapalne, przejawiające działanie bakteriobójcze, czy obniżające poziom złego cholesterolu.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę cebulowo serową, by była pyszna i dobra dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Zupa z serkiem topionym może wydawać się dość kontrowersyjnym daniem, jednak zdecydowanie warto dać jej szanse. Cebula idealnie komponuje się z jego smakiem. Najlepiej wykorzystać do tej zupy serek naturalny. Dzięki temu smak nie będzie zbyt intensywny. W innym wypadku serek mógłby przyćmić całe danie, a tego chcielibyśmy uniknąć. To danie jest tak dobre właśnie ze względu na doskonałą i wyważoną kompozycję smaków.

Alergeny w zupie cebulowo serowej

Lista alergenów dla zupy cebulowo serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy

Wartości odżywcze zupy cebulowo serowej

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ze względu na dodatek serka zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc muszą na nią uważać osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o układ krążenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(536g)
Energia (kcal)
47.35
253.78
Białko (g)
0.98
5.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(536g)
Węglowodany (g)
5.00
26.77
Węglowodany przyswajalne (g)
4.18
22.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
4.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(536g)
Tłuszcz (g)
2.82
15.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
6.45
Tłuszcze nienasycone (g)
1.61
8.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.41
7.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
1.10
Cholesterol (mg)
4.20
22.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(536g)
Witamina A (µg (mcg))
22.62
121.23
Witamina B6 (mg)
0.06
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina C (mg)
4.57
24.48
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.12
Witamina E (mg)
0.25
1.32
Retinol (µg (mcg))
13.99
74.97
Tiamina (mg)
0.03
0.18
Ryboflawina (mg)
0.03
0.18
Niacyna (mg)
0.16
0.86
Foliany (µg (mcg))
10.48
56.17
Beta karoten (µg (mcg))
88.41
473.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(536g)
Sód (mg)
160.61
860.85
Potas (mg)
86.03
461.13
Wapń (mg)
16.41
87.96
Fosfor (mg)
19.57
104.88
Magnez (mg)
5.76
30.86
Żelazo (mg)
0.23
1.23
Cynk (mg)
0.12
0.67
Miedź (mg)
0.03
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy cebulowo serowej 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy cebulowo serowej

Koszt składników
58.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
58.80