Zupa cebulowo serowa
- Cebula (1000 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Serek topiony śmietankowy (100 g)
- Natka pietruszki (15 g)
Przepis na zupę cebulowo serową krok po kroku
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę do zarumienienia.
Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj 20 minut.
Zupę zblenduj na gładką masę z serkiem topionym.
Dopraw do smaku: szczyptą soli i pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki i 1 łyżeczką ziół prowansalskich oraz majeranku.
Zupę podawaj z posiekaną natką.
Więcej informacji na temat zupy cebulowo serowej
Zupa cebulowo serowa to jedna z tych potraw, które doskonale sprawdza się na zimę. To dlatego, że jest niezwykle rozgrzewająca i odżywcza. Sprawdź, jak dobrze smakuje! Z tej receptury dowiesz się jak zrobić ją krok po kroku.
Przepis na zupę cebulowo serową to doskonały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny, czy szybki i smaczny lunch w tygodniu. Zupa jest tak odżywcza, że sprawdzi się również na obiadokolację. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników cebuli. To warzywo, które nieodłącznie kojarzone jest z tradycyjną polską kuchnią. Nic dziwnego, jest przecież niezwykle aromatyczna, łatwo dostępna, a także bardzo uniwersalna. Ciężko znaleźć danie, w którym cebula nie odnajdzie się znakomicie. W tej potrawie gra jednak pierwsze skrzypce. W zupie nabiera również dużej łagodności. Staje się wręcz lekko słodkawa. Dlatego tak dobrze łączy się z ostrymi nutami serka topionego. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie jej wypróbuj. Cebula, która obok ziemniaka króluje w naszej kuchni, jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Z tego względu warto zadbać o jej dodatek w diecie. Cebula biała ma wysokie właściwości bakteriobójcze i wzmacniające odporność. Podobnie jak inne cebule zawiera szereg witamin z grupy B, witaminy K i A. Są to związki zwalczające stany zapalne, przejawiające działanie bakteriobójcze, czy obniżające poziom złego cholesterolu.
Jeśli zastanawiasz się jak ugotować zupę cebulowo serową, by była pyszna i dobra dla początkujących kucharzy, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Zupa z serkiem topionym może wydawać się dość kontrowersyjnym daniem, jednak zdecydowanie warto dać jej szanse. Cebula idealnie komponuje się z jego smakiem. Najlepiej wykorzystać do tej zupy serek naturalny. Dzięki temu smak nie będzie zbyt intensywny. W innym wypadku serek mógłby przyćmić całe danie, a tego chcielibyśmy uniknąć. To danie jest tak dobre właśnie ze względu na doskonałą i wyważoną kompozycję smaków.
Alergeny w zupie cebulowo serowej
Lista alergenów dla zupy cebulowo serowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
Wartości odżywcze zupy cebulowo serowej
To opcja, która ze względu na dodatek serka zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc muszą na nią uważać osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o układ krążenia.
Energia i białka
(536g)
Węglowodany
(536g)
Tłuszcze
(536g)
Witaminy
(536g)
Składniki mineralne
(536g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.