Zupa cebulowa Thermomix
- Ser gruyère (70 g)
- Masło klarowane (25 g)
- Cebula (550 g)
- Mąka pszenna typ 550 (20 g)
- Wino białe półwytrawne (200 g)
- Bulion warzywny (800 ml)
- Bagietka francuska (140 g)
Przepis na zupę cebulową z thermomixa krok po kroku
Ser umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przez 6 sekund / obroty 7. Przełóż do innego naczynia.
Umieść w naczyniu Thermomixa masło i rozpuść je przez 2 minuty / 90 minut / obroty 1.
Cebule obierz, przekrój na ćwiartki i umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij 7 sekund / obroty 4. Podduś wszystko przez 5 minut / 100 stopni / obroty 1.
Dodaj mąkę i wymieszaj przez 15 sekund / obroty wsteczne 3.
Teraz wlej bulion i wino i gotuj przez 20 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1. Dopraw do smaku połową łyżeczki soli i dużą szczyptą pieprzu.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bagietkę pokrój na kromki. Każdą posyp serem i zapiecz przez 8-10 minut.
Zupę podawaj z ułożonymi na wierzchu grzankami z serem.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat zupie cebulowej z thermomixa
Przepis na zupę cebulową z Thermomixa to pyszne i szybkie rozwiązanie na prawdziwie francuskie danie na obiad. Jeśli chcesz ją wykonać, potrzebujesz ponad 0,5 kg cebuli, bulion i białe wino. Podawana z grzankami z bagietki i sera gruyére zapewni Ci prawdziwą kulinarną podróż.
Zupa cebulowa to danie kuchni francuskiej przygotowane na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym z dodatkiem smażonej cebuli. Tradycyjnie podaje się ją z grzankami z pszennej bułki i warstwą sera.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zupę cebulową w Thermomixie to przedstawiam mój sprawdzony przepis. Na początku rozdrobnij ser w naczyniu Thermomixa i przełóż go do innego naczynia. Teraz rozpuść masło przez 2 minuty w 90 stopniach. W tym czasie obierz cebulę i pokrój na ćwiartki. Tak przygotowaną dodaj do masła i rozdrobnij. Całość ponownie podduś przez 5 minut. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj całość na obrotach wstecznych. Wlej białe wino i bulion warzywny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj całość jeszcze przez 20 minut. W tym czasie przygotuj grzanki. Pokrój bagietkę na kromki i każdy posyp serem. Zapiecz je w piekarniku przez około 9 minut. Gotową zupę podawaj z ułożonymi na wierzchu grzankami. Jak widzicie, ta zupa jest naprawdę szybka w przygotowaniu. W kilka minut na Twoim stole pojawi się smaczna zupa.
Jeśli chcecie nadać jej jeszcze bardziej francuski charakter, możecie gotową zupę wlać do małych naczyń żaroodpornych, na wierzchu położyć kromki bagietki, wierzch posypać serem gruyére i całość podpiec w piekarniku. W takim wydaniu będzie również bardzo dobra.
Aby zupa cebulowa Thermomix była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.
Alergeny w zupie cebulowej z thermomixa
Lista alergenów dla zupie cebulowej z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser gruyère
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Bagietka francuska
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- wino białe półwytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupie cebulowej z thermomixa
Cebula to warzywo bogate w witaminę C i antyoksydanty.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.