Zupa cebulowa krem
- Chleb żytni razowy (200 g)
- Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
- Serek topiony śmietankowy (200 g)
- Bulion drobiowy (1500 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (150 g)
- Seler korzeniowy - Pół małej sztuki (150 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
Przepis na zupę cebulową krem krok po kroku
Chleb pokrój w kostkę i przygotuj z niego rumiane grzanki na rozgrzanej patelni.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.
Cebulę i starte warzywa włóż do garnka, zalej je bulionem i gotuj około 15 minut.
Serki topione pokrój w kostkę i dodaj do zupy, gotuj do momentu roztopienia się serków i zmięknięcia warzyw.
Pod koniec dopraw zupę solą i pieprzem.
Przyprawioną zupę zblenduj na gładki krem.
Gotową zupę krem podawaj z grzankami.
Więcej informacji na temat zupy cebulowej kremu
Zupa cebulowa krem to idealna propozycja na zdrowe danie obiadowe. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Produkty spożywcze, które są Tobie niezbędne, aby ugotować zupę z cebuli to chleb żytni razowy, cebula, serek topiony śmietankowy, bulion drobiowy, marchew, korzeń pietruszki, seler korzeniowy, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól i pieprz). W naszym przepisie zupa przygotowana jest bez wina, jednak jeśli chcesz nadać większy charakter tej zupie to bez obawy możesz przygotować ją z tym produktem. Francuska zupa cebulowa z serkiem topionym podana zostanie z grzankami, aby nadać chrupki element daniu.
Ta dietetyczna zupa jest bogata w wiele cennych składników mineralnych i witamin. Główny składnik zupy, czyli cebula, jest warzywem niskokalorycznym. Cebula jest źródłem siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która wspomaga działanie naszego układu odpornościowego. Witamina ta jest istotna szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności, dlatego koniecznie wypróbuj przepisu na tą zupę w okresie jesienno-zimowym. Wysoka zawartość potasu w cebuli pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz spożywanie tego składnika w odpowiedniej iloci zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Cebula posiada również wiele właściwości, które doceniano w przeszłości - domowym sposobem na leczenie wielu chorób było spożywanie syropu z cebuli, ponieważ posiada on właściwości dezynfekujące i łagodzące. Dodatkowo cebula używana jest do leczenia oparzeń, pęknięć skóry czy zmian trądzikowych.
Podsumowując cebulowy krem z ziemniakami i grzankami to doskonała propozycja na pyszną zupę bogatą w wiele składników mineralnych i witamin. Jeśli zamienisz bulion drobiowy na jarzynowy oraz usuniesz z zupy serek topiony, wtedy zupa świetnie sprawdzi się również w diecie wegetariańskiej.
Alergeny w zupie cebulowej kremie
Lista alergenów dla zupy cebulowej kremu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy cebulowej kremu
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.