Zupa cebulowa krem

Opublikowano: 17.04.2021 r., 12:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa cebulowa ze szczypiorem
Zupa cebulowa krem
Zupa krem cebulowy to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tą pyszną i pełnowartościową zupę - szczególnie polecana jest w okresie jesiennym.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
255 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Chleb żytni razowy (200 g)
  • Cebula - 5 dużych sztuk (500 g)
  • Serek topiony śmietankowy (200 g)
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Pietruszka - 1 mała sztuka (150 g)
  • Seler korzeniowy - Pół małej sztuki (150 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, tarka

Przepis na zupę cebulową krem krok po kroku

Chleb pokrój w kostkę i przygotuj z niego rumiane grzanki na rozgrzanej patelni.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę.

Cebulę i starte warzywa włóż do garnka, zalej je bulionem i gotuj około 15 minut.

Serki topione pokrój w kostkę i dodaj do zupy, gotuj do momentu roztopienia się serków i zmięknięcia warzyw.

Pod koniec dopraw zupę solą i pieprzem.

Przyprawioną zupę zblenduj na gładki krem.

Gotową zupę krem podawaj z grzankami.

Jak oceniasz przepis na zupę cebulową krem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat zupy cebulowej kremu

Zupa cebulowa krem to idealna propozycja na zdrowe danie obiadowe. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Produkty spożywcze, które są Tobie niezbędne, aby ugotować zupę z cebuli to chleb żytni razowy, cebula, serek topiony śmietankowy, bulion drobiowy, marchew, korzeń pietruszki, seler korzeniowy, oliwa z oliwek oraz przyprawy (sól i pieprz). W naszym przepisie zupa przygotowana jest bez wina, jednak jeśli chcesz nadać większy charakter tej zupie to bez obawy możesz przygotować ją z tym produktem. Francuska zupa cebulowa z serkiem topionym podana zostanie z grzankami, aby nadać chrupki element daniu.

Ta dietetyczna zupa jest bogata w wiele cennych składników mineralnych i witamin. Główny składnik zupy, czyli cebula, jest warzywem niskokalorycznym. Cebula jest źródłem siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która wspomaga działanie naszego układu odpornościowego. Witamina ta jest istotna szczególnie w okresach wzmożonej zachorowalności, dlatego koniecznie wypróbuj przepisu na tą zupę w okresie jesienno-zimowym. Wysoka zawartość potasu w cebuli pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz spożywanie tego składnika w odpowiedniej iloci zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Cebula posiada również wiele właściwości, które doceniano w przeszłości - domowym sposobem na leczenie wielu chorób było spożywanie syropu z cebuli, ponieważ posiada on właściwości dezynfekujące i łagodzące. Dodatkowo cebula używana jest do leczenia oparzeń, pęknięć skóry czy zmian trądzikowych.

Podsumowując cebulowy krem z ziemniakami i grzankami to doskonała propozycja na pyszną zupę bogatą w wiele składników mineralnych i witamin. Jeśli zamienisz bulion drobiowy na jarzynowy oraz usuniesz z zupy serek topiony, wtedy zupa świetnie sprawdzi się również w diecie wegetariańskiej.

Alergeny w zupie cebulowej kremie

Lista alergenów dla zupy cebulowej kremu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb żytni razowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek topiony śmietankowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy cebulowej kremu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
71.10
255.97
Białko (g)
1.77
6.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
7.35
26.46
Węglowodany przyswajalne (g)
6.14
22.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
4.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
4.03
14.50
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
6.50
Tłuszcze nienasycone (g)
2.22
8.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.89
6.82
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.33
1.18
Cholesterol (mg)
7.12
25.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
77.08
277.51
Witamina B6 (mg)
0.05
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.13
Witamina C (mg)
2.95
10.63
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.12
Witamina E (mg)
0.46
1.67
Retinol (µg (mcg))
20.34
73.22
Tiamina (mg)
0.06
0.22
Ryboflawina (mg)
0.08
0.29
Niacyna (mg)
0.59
2.13
Foliany (µg (mcg))
16.59
59.74
Beta karoten (µg (mcg))
563.93
2030.16

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
270.07
972.24
Potas (mg)
108.78
391.61
Wapń (mg)
21.97
79.08
Fosfor (mg)
33.42
120.33
Magnez (mg)
8.63
31.06
Żelazo (mg)
0.44
1.57
Cynk (mg)
0.24
0.86
Miedź (mg)
0.04
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy cebulowej kremu 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy cebulowej kremu

Koszt składników
91.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb żytni razowy
200 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
500 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Serek topiony śmietankowy
200 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
5.85
Za 200 g
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
150 g
1 mała sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Seler korzeniowy
150 g
Pół małej sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
91.60