Zupa cebulowa bez wina

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:45 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa cebulowa w czarnej miseczce
Zupa cebulowa bez wina
Zupa cebula bez wina to świetny pomysł na tradycyjną zupę w jeszcze zdrowszej wersji. Ta pyszna zupa potrzebuje tylko czterech składników i chwili cierpliwości.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 70 min
151 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (500 g)
  • Bulion warzywny (700 ml)
  • Masło (30 g)
  • Ser parmezan (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę cebulową bez wina krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

W garnku z grubym dnem rozpuść masło i wrzuć cebulę.

Duś całość przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Cebula ma się skarmelizować.

Pod koniec duszenia dodaj sporą ilość tymianku. Chwilkę duś i wlej bulion.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Zupę podawaj posypaną parmezanem.

Jak oceniasz przepis na zupę cebulową bez wina
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy cebulowej bez wina

Smaczna zupa cebula bez wina to świetny pomysł na tradycyjną zupę w jeszcze zdrowszej wersji. Ta pyszna zupa potrzebuje tylko czterech składników i chwili cierpliwości.

Przepis na zupę cebulową bez wina praktycznie robi się sam. Jednak na początku cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i wrzuć cebulę. Duś całość przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Cebula ma się skarmelizować. Pod koniec duszenia dodaj sporą ilość tymianku. Chwilkę duś i wlej bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną parmezanem. Mam nadzieję, że wiesz już jak ugotować tę pyszną zupę bez mięsa.

Jeśli chcecie nadać jej jeszcze bardziej francuski charakter, możecie gotową zupę wlać do małych naczyń żaroodpornych, na wierzchu położyć kromki bagietki, całość posypać serem gruyére i podpiec w piekarniku. W takim wydaniu będzie również bardzo dobra.

Ta wegetariańska zupa najczęściej występuję w wersji z dodatkiem białego wina. Jeśli chcesz wykonać ją również w takiej wersji, to wystarczy, że razem z bulionem wlejesz do niej białe wino wytrawne i pogotujesz ją przez 20 minut, tak by alkohol wyparował, a z wina został tylko aromat i smak. W każdej wersji ta zupa będzie najlepsza do podania dla całej rodziny.

Aby zupa cebulowa bez wina była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.

Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić zupę cebulową bez wina pomogą Ci przekonać się, że w kuchni nie trzeba iść typowo utartymi szlakami i nawet nieduże zmiany w daniach mogą im nadać zupełnie inny smak.

Alergeny w zupie cebulowej bez wina

Lista alergenów dla zupy cebulowej bez wina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze zupy cebulowej bez wina

na 100g gotowej potrawy

Zupy to bardzo dobry pomysł na danie na obiad.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
50.48
151.43
Białko (g)
1.98
5.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
4.28
12.85
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
10.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
1.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.95
8.86
Tłuszcze nasycone (g)
2.00
6.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.95
2.86
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
2.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.31
Cholesterol (mg)
7.70
23.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
30.68
92.04
Witamina B6 (mg)
0.06
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.15
Witamina C (mg)
3.11
9.33
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Witamina E (mg)
0.07
0.21
Retinol (µg (mcg))
23.58
70.73
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Niacyna (mg)
0.12
0.36
Foliany (µg (mcg))
7.77
23.30
Beta karoten (µg (mcg))
67.38
202.12

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
209.79
629.37
Potas (mg)
71.58
214.73
Wapń (mg)
57.28
171.84
Fosfor (mg)
40.64
121.92
Magnez (mg)
6.22
18.66
Żelazo (mg)
0.15
0.44
Cynk (mg)
0.19
0.58
Miedź (mg)
0.02
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy cebulowej bez wina 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy cebulowej bez wina

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Bulion warzywny
700 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
15.00
Za 700 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
29.50