Zupa cebulowa bez wina
- Cebula (500 g)
- Bulion warzywny (700 ml)
- Masło (30 g)
- Ser parmezan (50 g)
Przepis na zupę cebulową bez wina krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło i wrzuć cebulę.
Duś całość przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Cebula ma się skarmelizować.
Pod koniec duszenia dodaj sporą ilość tymianku. Chwilkę duś i wlej bulion.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę podawaj posypaną parmezanem.
Więcej informacji na temat zupy cebulowej bez wina
Smaczna zupa cebula bez wina to świetny pomysł na tradycyjną zupę w jeszcze zdrowszej wersji. Ta pyszna zupa potrzebuje tylko czterech składników i chwili cierpliwości.
Przepis na zupę cebulową bez wina praktycznie robi się sam. Jednak na początku cebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuść masło i wrzuć cebulę. Duś całość przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając. Cebula ma się skarmelizować. Pod koniec duszenia dodaj sporą ilość tymianku. Chwilkę duś i wlej bulion. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną parmezanem. Mam nadzieję, że wiesz już jak ugotować tę pyszną zupę bez mięsa.
Jeśli chcecie nadać jej jeszcze bardziej francuski charakter, możecie gotową zupę wlać do małych naczyń żaroodpornych, na wierzchu położyć kromki bagietki, całość posypać serem gruyére i podpiec w piekarniku. W takim wydaniu będzie również bardzo dobra.
Ta wegetariańska zupa najczęściej występuję w wersji z dodatkiem białego wina. Jeśli chcesz wykonać ją również w takiej wersji, to wystarczy, że razem z bulionem wlejesz do niej białe wino wytrawne i pogotujesz ją przez 20 minut, tak by alkohol wyparował, a z wina został tylko aromat i smak. W każdej wersji ta zupa będzie najlepsza do podania dla całej rodziny.
Aby zupa cebulowa bez wina była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.
Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić zupę cebulową bez wina pomogą Ci przekonać się, że w kuchni nie trzeba iść typowo utartymi szlakami i nawet nieduże zmiany w daniach mogą im nadać zupełnie inny smak.
Alergeny w zupie cebulowej bez wina
Lista alergenów dla zupy cebulowej bez wina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze zupy cebulowej bez wina
Zupy to bardzo dobry pomysł na danie na obiad.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.