Zupa cebulowa
- Cebula - 10 sztuk (1000 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Bagietka francuska - 5 kromek (150 g)
- Ser Mozzarella - 5 plastrów (150 g)
Przepis na zupę cebulową krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę.
Na średnim ogniu podsmażaj cebulę ok. 15-20 min, aż będzie miękka i lekko zarumieniona.
Wlej gorący bulion, dopraw i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20-30 minut.
Podawaj z grzanką z bagietki z serem.
Więcej informacji na temat zupy cebulowej
Zupa cebulowa to jedno z najpopularniejszych dań tradycyjnej kuchni francuskiej. Znajdziesz ją w każdej francuskiej książce kucharskiej. Ta pyszna, gorąca, sycąca, aromatyczna zupa rozgrzeje każdego w nawet najzimniejszy i najbardziej pochmurny czy deszczowy dzień. Tradycyjnie, we Francji podawana jest z grzankami zapiekanymi z serem. Przepis na zupę cebulową jest bardzo prosty i bez problemu samodzielnie przygotujesz ją w domu. Jej smak i zapach szybko przeniesie cię myślami do jej ojczyzny, czyli Francji. To idealny pomysł na sycący i pożywny obiad dla całej rodziny. Koniecznie przeczytaj krok po kroku ten prosty przepis na to jak zrobić zupę cebulową i z pewnością zagości ona w Twojej kuchni na długo. Pewnie zastanawiasz się teraz jakie składniki będą Ci potrzebne do jej przygotowania. Oczywiście smaczna zupa z cebuli nie powstanie bez… cebuli. To najważniejszy składnik. Najlepiej przygotować nawet jej kilogram, w zależności od tego dla ilu osób będziesz gotować. Oprócz cebuli potrzebne będą masło, bulion mięsny lub warzywny, dużo ziół i przypraw, a zgodnie z tradycyjnym przepisem również białe wytrawne wino. Jak ugotować zupę? Na dnie garnka wystarczy rozpuścić masło i dodać posiekaną cebulę. Nie musisz kroić jej bardzo drobno, ponieważ podczas gotowania, pod wpływem temperatury i tak zmniejszy swoją objętość. Ważne, aby nie przypalić cebuli! Powinna stać się miękka i zarumieniona. Gdy tak się stanie dodaj przyprawy, wino, zamieszaj i gotuj chwilę bez przykrycia. Następnie całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem minimum 30 min… gotowe! Dobra zupa cebulowa tylko czeka na podanie. Idealnie smakuje z grzankami czosnkowymi lub ziołowymi zapiekanymi z serem, na przykład mozzarellą. Jak widzisz, przepis i całość przygotowania jest bardzo prosta i niewymagająca większych umiejętności kulinarnych, więc z pewnością każdy sobie z nią poradzi. Ten wyjątkowy smak jest w zasięgu możliwości każdego! Tak niewiele potrzeba aby aromatyczna, pożywna zupa cebulowa zagościła również na Twoim stole.
Alergeny w zupie cebulowej
Lista alergenów dla zupy cebulowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze zupy cebulowej
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.