Zupa buraczkowa z makaronem

Opublikowano: 27.01.2023 r., 11:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa buraczkowa z makaronem podana w białej miseczce.
Zupa buraczkowa z makaronem
Zupa buraczkowa z makaronem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest intensywna w smaku i świetnie smakuje podana z kleksem śmietany. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 28 min
382 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Burak 4 średnie sztuki (700 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (120 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (200 g)
  • Pietruszka 1 średnia sztuka (150 g)
  • Makaron świderki (200 g)
  • Ziemniaki późne 2 średnie sztuki (200 g)
  • Śmietana 12% (150 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, cukier, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupa buraczkowa z makaronem krok po kroku

Warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj warzywa, wlej wodę (około 2 litrów).

Dodaj liść laurowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i ziele angielskie.

Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Dopraw zupę solą, cukrem, pieprzem, wlej ocet i wymieszaj.

Dodaj makaron i gotuj przez 8 minut.

Zupę wlej do głębokiego talerza, dodaj do niej makaron i podawaj z kleksem śmietany.

Jak oceniasz przepis na zupa buraczkowa z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat zupy buraczkowej z makaronem

Zupa buraczkowa z makaronem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa jest idealna nie tylko zimą, ale także w ciepłe letnie dni. Zupę podawać można z dodatkiem siekanego mięsa z rosołu. Zupa ma piękny kolor i świetnie prezentuje się w głębokim talerzu. Przepis na zupę buraczkową z makaronem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraczki, cebula, czosnek, marchew, pietruszka, makaron świderki, ziemniaki, sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, ocet jabłkowy, śmietana kwaśna, olej rzepakowy.

Jak zrobić zupę buraczkową z makaronem? Warzywa obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj warzywa, wlej wodę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem, wlej ocet i wymieszaj. Dodaj makaron i gotuj przez 8 minut. Wlej do głębokiego talerza i podawaj z kleksem śmietany.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Buraki to warzywo korzeniowe zawierające sporą ilość węglowodanów. Buraczki, aby nie straciły koloru, należy zakwasić octem lub sokiem z cytryny.

Podsumowując: smaczna zupa z czerwonych buraków sprawdzi się świetnie na obiad. Wiesz już, jak ugotować zupę wykorzystaj więc przepis przy pierwszej możliwej okazji. Najlepsza zupa jest aromatyczna i ma piękny czerwony kolor. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zupę przygotować można także na wywarze mięsnym.

Alergeny w zupie buraczkowej z makaronem

Lista alergenów dla zupy buraczkowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze zupy buraczkowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Zupa buraczkowa to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera także cenne składniki mineralne oraz witaminy. Zupa zawiera małą ilość kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
109.34
382.70
Białko (g)
2.95
10.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
18.25
63.87
Węglowodany przyswajalne (g)
15.67
54.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.58
9.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
2.93
10.27
Tłuszcze nasycone (g)
0.89
3.10
Tłuszcze nienasycone (g)
2.05
7.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.44
5.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.61
2.12
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.00
10.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
103.94
363.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.93
24.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Witamina E (mg)
0.26
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.54
26.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.53
201.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
956.84
3348.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
48.70
170.46
Potas (mg)
300.95
1053.34
Wapń (mg)
30.69
107.42
Fosfor (mg)
62.27
217.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.06
84.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
2.33
Cynk (mg)
0.47
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy buraczkowej z makaronem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy buraczkowej z makaronem

Koszt składników
24.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
700 g
4 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Cebula
120 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
150 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Makaron świderki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Ziemniaki późne
200 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Śmietana 12%
150 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
24.20