Zupa buraczkowa na żeberkach

Opublikowano: 12.04.2021 r., 18:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa buraczkowa podana w dekoracyjnej miseczce, ozdobiona kleksem ze śmietany.
Zupa buraczkowa na żeberkach
Zupa buraczkowa na żeberkach jest pysznym i sycącym posiłkiem. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ostrych, warzywnych i pożywnych zup z mięsnym dodatkiem.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 90 min
444 kcal
Kcal w porcji
444 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Żeberka wieprzowe (500 g)
  • Burak 5 dużych sztuk (525 g)
  • Marchewka 2 szt (90 g)
  • Pietruszka 1mała szt (65 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Por 0,5 sztuki (70 g)
  • Seler korzeniowy 1 duży plaster (60 g)
  • Śmietana 18% 3/4 opakowania (150 g)
  • Koperek 4 łyżeczki posiekanego koperku (20 g)
  • Ziemniaki późne 5 sztuk (375 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, mielony czosnek, cukier, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, tarka, obieraczka

Przepis na zupę buraczkową na żeberkach krok po kroku

Do dużego garnka nalej około 2,5 litra wody. Dodaj mięso, obrane i pokrojone na mniejsze części marchewki, pietruszkę i pora. Cebulę obierz z zewnętrznych liści i również dorzuć do zupy. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie.

Zupę gotuj na małym ogniu przez około 40 minut i zbierz szum. Po tym czasie dodaj obrane i starte na dużych oczkach buraki. Dobrze wymieszaj.

Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do garnka z zupą. Gotuj przez następne 40 - 50 minut, tak by wszystkie warzywa zmiękły.

Do małej miseczki dodaj trochę zupy i wlej całą śmietanę. Dobrze wymieszaj i wlej zawartość miseczki do garnka z zupą.

Zupę dopraw pieprzem, solą, czosnkiem mielonym, odrobiną octu i szczyptą cukru.

Gotową zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę buraczkową na żeberkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat zupy buraczkowej na żeberkach

Zupa buraczkowa na żeberkach to pyszna i aromatyczna potrawa, która spodoba się wszystkim miłośnikom warzywnych dań z mięsnym aromatem. Choć zupa kojarzy się głównie ze świętami, to w tej wersji sprawdzi się jako sycący posiłek lub dodatek do mięsnego dania. Choć mięso do zupy dodawane jest głównie, by uzyskać głęboki smak, to po ugotowaniu żeberka można pokroić na mniejsze części i zjadać z zupą.

Przepis na barszcz czerwony na żeberkach jest naprawdę łatwy, a całą zupę można przygotować ekspresowo. Zaskakuje pysznym kwaskowo słodkim aromatem ze względu na dodatek octu jabłkowego. Warto wybierać właśnie taką wersję octu, gdyż jest zdrowsza i bardziej łagodna. Do zupy dobrze jest dodać szczyptę cukru, by przełamać kwasowość i wzmocnić słodki smak buraków i ziemniaków. Do zupy świetnie sprawdzają się żeberka ze względu na wspaniały aromat. Do zupy dobrze jest dodawać kości, które są świetnym źródłem kolagenu, dbającego o prawidłowy stan układu chrzęstnego i skóry.

Zupa ta podawana jest z ziemniakami, dlatego jest bardziej sycąca i pożywna. Ma też piękny, czerwony kolor, który po dodaniu śmietany zamienia się w ciemny, intensywny róż. To wszystko sprawia, że wspaniale się prezentuje i przyciąga wzrok.

Barszcz czerwony zabielany na żeberkach zaskakuje wszystkich wspaniałym smakiem i aromatem buraków, a także pysznego mięsa. Ze względu na duży udział buraków, które są niskokaloryczne zupa jest idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Buraki są świetnym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Są naprawdę bardzo zdrowe, a to dzięki betalainom - barwnikom roślinnym, które odpowiadają za ciemny i intensywny kolor buraka. Buraki ze względu na właściwości prozdrowotne powinny jak najczęściej gościć w diecie. Dostarczają dużej ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego zdrowia układu nerwowego i rozrodczego. Buraki ze względu na dużą ilość azotanów wspierają układ krwionośny i regulują ciśnienie krwi. Pomagają również chronić organizm przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, a także nowotworami.

Alergeny w zupie buraczkowej na żeberkach

Lista alergenów dla zupy buraczkowej na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy buraczkowej na żeberkach

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(444g)
Energia (kcal)
100.19
444.83
Białko (g)
6.22
27.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(444g)
Węglowodany (g)
8.66
38.44
Węglowodany przyswajalne (g)
6.98
31.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.67
7.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(444g)
Tłuszcz (g)
4.62
20.53
Tłuszcze nasycone (g)
3.19
14.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.43
6.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.08
4.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
1.56
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.08
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.45
104.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(444g)
Witamina A (µg (mcg))
55.92
248.30
Witamina B6 (mg)
0.25
1.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.21
Witamina C (mg)
7.92
35.18
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.79
Witamina E (mg)
0.16
0.69
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.80
43.49
Tiamina (mg)
0.14
0.60
Ryboflawina (mg)
0.11
0.47
Niacyna (mg)
1.21
5.39
Foliany (µg (mcg))
40.75
180.95
Beta karoten (µg (mcg))
424.74
1885.86
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(444g)
Sód (mg)
48.71
216.28
Potas (mg)
317.59
1410.09
Wapń (mg)
29.43
130.66
Fosfor (mg)
87.78
389.74
Magnez (mg)
20.93
92.94
Żelazo (mg)
0.80
3.56
Cynk (mg)
0.95
4.22
Miedź (mg)
0.08
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy buraczkowej na żeberkach 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy buraczkowej na żeberkach

Koszt składników
48.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 500 g
Burak
525 g
5 dużych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 525 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
65 g
1mała szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 65 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
70 g
0,5 sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Śmietana 18%
150 g
3/4 opakowania
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 150 g
Koperek
20 g
4 łyżeczki posiekanego koperku
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Ziemniaki późne
375 g
5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Koszt składników
48.20