Zupa buraczkowa na żeberkach
- Żeberka wieprzowe (500 g)
- Burak - 5 dużych sztuk (525 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1mała szt (65 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Por - 0,5 sztuki (70 g)
- Seler korzeniowy - 1 duży plaster (60 g)
- Śmietana 18% - 3/4 opakowania (150 g)
- Koperek - 4 łyżeczki posiekanego koperku (20 g)
- Ziemniaki późne - 5 sztuk (375 g)
Przepis na zupę buraczkową na żeberkach krok po kroku
Do dużego garnka nalej około 2,5 litra wody. Dodaj mięso, obrane i pokrojone na mniejsze części marchewki, pietruszkę i pora. Cebulę obierz z zewnętrznych liści i również dorzuć do zupy. Dodaj też liść laurowy i ziele angielskie.
Zupę gotuj na małym ogniu przez około 40 minut i zbierz szum. Po tym czasie dodaj obrane i starte na dużych oczkach buraki. Dobrze wymieszaj.
Ziemniaki obierz i pokrój w średnią kostkę. Dodaj do garnka z zupą. Gotuj przez następne 40 - 50 minut, tak by wszystkie warzywa zmiękły.
Do małej miseczki dodaj trochę zupy i wlej całą śmietanę. Dobrze wymieszaj i wlej zawartość miseczki do garnka z zupą.
Zupę dopraw pieprzem, solą, czosnkiem mielonym, odrobiną octu i szczyptą cukru.
Gotową zupę podawaj posypaną posiekanym koperkiem.
Więcej informacji na temat zupy buraczkowej na żeberkach
Zupa buraczkowa na żeberkach to pyszna i aromatyczna potrawa, która spodoba się wszystkim miłośnikom warzywnych dań z mięsnym aromatem. Choć zupa kojarzy się głównie ze świętami, to w tej wersji sprawdzi się jako sycący posiłek lub dodatek do mięsnego dania. Choć mięso do zupy dodawane jest głównie, by uzyskać głęboki smak, to po ugotowaniu żeberka można pokroić na mniejsze części i zjadać z zupą.
Przepis na barszcz czerwony na żeberkach jest naprawdę łatwy, a całą zupę można przygotować ekspresowo. Zaskakuje pysznym kwaskowo słodkim aromatem ze względu na dodatek octu jabłkowego. Warto wybierać właśnie taką wersję octu, gdyż jest zdrowsza i bardziej łagodna. Do zupy dobrze jest dodać szczyptę cukru, by przełamać kwasowość i wzmocnić słodki smak buraków i ziemniaków. Do zupy świetnie sprawdzają się żeberka ze względu na wspaniały aromat. Do zupy dobrze jest dodawać kości, które są świetnym źródłem kolagenu, dbającego o prawidłowy stan układu chrzęstnego i skóry.
Zupa ta podawana jest z ziemniakami, dlatego jest bardziej sycąca i pożywna. Ma też piękny, czerwony kolor, który po dodaniu śmietany zamienia się w ciemny, intensywny róż. To wszystko sprawia, że wspaniale się prezentuje i przyciąga wzrok.
Barszcz czerwony zabielany na żeberkach zaskakuje wszystkich wspaniałym smakiem i aromatem buraków, a także pysznego mięsa. Ze względu na duży udział buraków, które są niskokaloryczne zupa jest idealna dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Buraki są świetnym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Są naprawdę bardzo zdrowe, a to dzięki betalainom - barwnikom roślinnym, które odpowiadają za ciemny i intensywny kolor buraka. Buraki ze względu na właściwości prozdrowotne powinny jak najczęściej gościć w diecie. Dostarczają dużej ilości kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego zdrowia układu nerwowego i rozrodczego. Buraki ze względu na dużą ilość azotanów wspierają układ krwionośny i regulują ciśnienie krwi. Pomagają również chronić organizm przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych, a także nowotworami.
Alergeny w zupie buraczkowej na żeberkach
Lista alergenów dla zupy buraczkowej na żeberkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze zupy buraczkowej na żeberkach
Energia i białka
(444g)
Węglowodany
(444g)
Tłuszcze
(444g)
Witaminy
(444g)
Składniki mineralne
(444g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.