Zupa brokułowa z makaronem
- Brokuły (300 g)
- Marchewka - 2 sztuki (160 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
- Seler korzeniowy (80 g)
- Por (80 g)
- Serek topiony śmietankowy (100 g)
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) (80 g)
Przepis na zupę brokułową z makaronem krok po kroku
Warzywa korzeniowe obierz i zetrzyj na tarce, pora pokrój w plasterki a brokuła w różyczki.
Wrzuć warzywa do garnka i zalej litrem wody. Dodaj przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę imbiru, 0,5 łyżeczki czosnku, 0,25 łyżeczki soli i pieprzu.
Gotuj całość około 15 minut.
Wyjmij z zupy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zblenduj zupę razem z dodatkiem serka.
W osobnym garnku ugotuj makaron.
Zupę zagotuj i w razie potrzeby możesz dodać więcej wody.
Podawaj z makaronem.
Więcej informacji na temat zupy brokułowej z makaronem
Wiele osób nie przepada za brokułami, a ja je uwielbiam, tak jak kalafior. Brokuł nie dość, że super wygląda, jak takie małe drzewka, to dodatkowo jest zdrowy i moim zdaniem pyszny. Ma wszechstronne zastosowanie i można go użyć zarówno jako dodatek do obiadu, sałatki, zupy czy też do makaronu. Brokuł to niskokaloryczne warzywo (31 kcal/100 g) więc idealnie sprawdzi się w diecie osób, które chcą schudnąć. Ma także niski indeks glikemiczny, więc mogą go jeść osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czy z chorobami, w których występuje stan zapalny, ponieważ badania pokazują, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym wpływają negatywnie na stan zapalny, nasilając go. Dlatego osoby z Hashimoto, PCOS, reumatoidalnym zapaleniem stawów itp., chorobami powinny starać się, aby ich dieta bazowała na produktach o niskim indeksie i ładunku glikemicznym. Wiele osób z chorobami tarczycy boi się brokułów, ponieważ zawierają goitrogeny, które wychwytują jod i przez to ograniczają syntezę hormonów tarczycy i mogą przyczyniać się do powstawania wola. Natomiast to nie znaczy, że osoby z chorą tarczycą powinny jak ognia unikać brokułów. W trakcie gotowania, bez przykrycia, i rozdrabniania część goitrogenów zostaje usunięta z tego warzywa, a w zupie brokuł jest właśnie rozdrobniony i ugotowany. Dodatkowo zalecenia mówią, żeby ograniczyć spożycie substancji goitrogennych, a nie wyeliminować, więc można od czasu do czasu zjeść brokuły. Zupa brokułowa z makaronem jest właśnie świetnym sposobem na wprowadzenie tych warzyw do swojej diety. Nadaje się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jest to zupa krem z brokułów z makaronem, ale jeżeli nie lubisz kremów, to możesz jej nie blendować i zjeść jak zwykłą zupę jarzynową. Przepis na zupę brokułową z makaronem jest bardzo prosty. W mojej wersji jest to zupa z serem, który dodaje ciekawego smaku. Opcjonalnie możesz zrobić ja także z ziemniakami, dzięki temu zupa będzie gęstsza, ale wtedy będzie miała też wyższy indeks glikemiczny, dlatego ja nie dodaje ziemniaków.
Alergeny w zupie brokułowej z makaronem
Lista alergenów dla zupy brokułowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron pełnoziarnisty (razowy)
Wartości odżywcze zupy brokułowej z makaronem
Zupa ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i z chorobami, w których występuje stan zapalny.
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.