Zupa brokułowa Thermomix
- Brokuły (600 g)
- Ziemniaki późne (200 g)
- Marchewka (100 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Pietruszka (100 g)
- Oliwa z oliwek (25 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (14 g)
- Cebula (90 g)
- Śmietana 18% (100 g)
Przepis na zupę brokułową z thermomixu krok po kroku
Cebulę i czosnek obierz i wrzuć do naczynia Thermomixa. Rozdrobnij 3 sekundy / obroty 5.
Kopystką zgarnij wszystko na dno naczynia, dodaj oliwę i duś przez 3 minuty / Varoma / obroty 1.
W tym czasie obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki.
Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki.
Włóż warzywa (oprócz brokuła) do naczynia Thermomixa i rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
Dodaj brokuła i wlej 800 ml wody. Dodaj kostkę rosołową lub 1,5 łyżki domowej pasty bulionowej oraz pieprz.
Gotuj całość 15 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
Po tym czasie dodaj śmietanę i zblenduj całość zwiększając obroty od 1 do 9 przez 30 sekund.
Gotuj jeszcze 5 minut / 100 stopni / obroty wsteczne 1.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat zupie brokułowej z thermomixu
Prezentujemy niezwykle prosty przepis na zupę brokułową z Thermomixa. Jej przygotowanie zajmie Ci 30 minut. Świetnie będzie komponować się z domowymi grzankami.
Aby wykonać ten przepis potrzebne będą brokuły, ziemniaki, marchewka, seler, pietruszka, cebula, czosnek, oliwa i śmietana 18%.
Pierwszym krokiem jest rozdrobnienie cebuli i czosnku, które następnie należy poddusić przez 3 minuty z dodatkiem oliwy. W tym czasie przygotowujemy resztę warzyw. Marchew, selera, pietruszkę i ziemniaki obieramy i myjemy. Zupa brokułowa Thermomix nie może obejść się bez brokuła, więc jego również należy umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Gdy cebula z czosnkiem, będzie miękka, dodajemy do naczynia Thermomixa wszystkie warzywa oprócz brokuła. Dobrze jest je rozdrobnić, dzięki czemu zupa będzie jeszcze szybsza w przygotowaniu. Na koniec dodajemy brokuła i około 800 ml wody. Zupa smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotowywana jest na bulionie. Do tego możemy wykorzystać kostkę rosołową, łyżkę bulionu domowego lub np. rosół, który został po niedzielnym obiedzie. Całą zupę gotuje się około 15 minut w 100 stopniach na obrotach wstecznych 1. Końcowym krokiem jest dodanie śmietany i zblendowanie całości na jednolity, pachnący, zielony krem. Jak widać, to naprawdę prosty przepis.
Jeśli chcesz, możesz również wykonać domowe grzanki, które uzupełnią zupę w elementy chrupkości, co sprawi, że będzie jeszcze bardziej pyszna. Wystarczy kromkę dowolnego chleba pokroić w małą kostkę i wymieszać z odrobiną oliwy i przyprawami np. solą i ziołami prowansalskimi. Następnie wystarczy je podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach.
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa. Krem z warzyw np. z brokuła będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym posiłkiem.
Mamy nadzieję, że wykorzystacie nasze wskazówki jak zrobić zupę brokułową w Thermomixie i podacie ją swoim bliskim na obiad. Ta dobra zupa na pewno wszystkim zasmakuje.
Alergeny w zupie brokułowej z thermomixu
Lista alergenów dla zupie brokułowej z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- kostka rosołowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka rosołowa
Wartości odżywcze zupie brokułowej z thermomixu
Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.