Zupa botwina
- Botwina - 2 pęczki (560 g)
- Ziemniaki późne - 5 dużych sztuk (400 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (60 g)
- Masło - 2 łyżki (50 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Pietruszka - 1 szt (70 g)
- Seler korzeniowy - 1 duży plaster (60 g)
Przepis na zupę botwinę krok po kroku
Do dużego garnka wlej około 3 litry wody. Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchew, pietruszkę i seler. Cebulę obierz z pierwszych liści i dodaj do garnka. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut.
Na patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojoną drobno botwinkę i starte na grubych oczkach buraczki. Podsmaż je przez 3 minuty.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do zupy i gotuj przez 15 minut. Po tym czasie dodaj buraczki i gotuj jeszcze przez 7 minut. Dopraw do smaku pieprzem, solą i mielonym czosnkiem. Dodaj odrobinę octu.
Chochelkę zupy zmieszaj ze śmietaną w małej miseczce, tak by nie było grudek. Dodaj całość do zupy i dobrze wymieszaj. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Więcej informacji na temat zupy botwiny
Zupa botwina jest naprawdę przepyszna i jest kwintesencją wiosny i wczesnego lata. Smakuje wybornie i pięknie wygląda. Jej buraczkowy kolor przyciąga wzrok i nie daje o sobie zapomnieć. Najlepiej smakuje obficie posypana świeżą natką pietruszki i koperkiem.
Jeżeli szukasz pomysłu na to jak ugotować zupę z botwiny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W tym wydaniu zupa jest przepyszna, lekko kwaśna i słodka, a dodatek śmietany sprawia, że aromat nie jest zbyt przytłaczający. Smakuje jak wiosna na talerzu.
Zupa z botwiny jest naprawdę pożywna i smaczna. Ma niewiele kalorii więc świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, czy dla osób dbających o sylwetkę. Jest też idealna dla osób na diecie wegetariańskiej. Weganie mogą zamiast śmietany użyć śmietanki owsianej lub jogurtu sojowego, by też cieszyć się jej wspaniałym smakiem.
Przepis na zupę z botwiny jest niezwykle łatwy, w kilka chwil można wyczarować tą wspaniałą potrawę, poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący, amator kulinarny.
Ta zupa jest po prostu pyszna. Zgodzi się z tym każdy, kto choć raz jej spróbował. To dobry przepis na pożywny i pięknie prezentujący się posiłek, który nie dość, że jest smaczny, to jeszcze bardzo zdrowy. Zupa z młodej botwiny zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Botwina z której zrobiona jest zupa, to inaczej burak ćwikłowy, który świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju przetworów, a także do obróbki termicznej. Często mylona jest z boćwiną, choć wcale nie są tym samym warzywem. Boćwina ma duże i mięsiste liście, a botwinka delikatne i dużo mniejsze. Boćwiny i botwiny można używać zamiennie, jednak tylko wtedy gdy ta pierwsza jest młoda. W innym wypadku zupełnie zmienimy smak danej potrawy.
Tą zupę można przygotować i podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako chłodnik. Chłodnik litewski z botwinką jest zresztą bardzo popularną zupą na gorące, letnie dni. W wersji na ciepło sprawdza się równie dobrze, a jej smak jest po prostu wyborny. Jeżeli zastanawiasz się jak przygotować zupę, by była tradycyjna i pyszna, a przy tym naprawdę szybka, ten przepis sprawdzi się naprawdę świetnie.
Alergeny w zupie botwinie
Lista alergenów dla zupy botwiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze zupy botwiny
Energia i białka
(502g)
Węglowodany
(502g)
Tłuszcze
(502g)
Witaminy
(502g)
Składniki mineralne
(502g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.